sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 31 juli 2011

Beskrivning – kandera blommor

Att kandera blommor är lite klurigt men tar man det bara sakta och försiktigt så blir resultatet riktigt bra! Inget att stressa fram med andra ord!

Saker att tänka på!
- använda ätbara blommor om de ska användas till dekorering som ska ätas.
- använd helst inte köpta rosor, även de obesprutade är inte garanterat fria från gifter.
- nästintill utblommade blommor går att använda om bladen ser fräscha ut, de ger även oftast stora blad.
- rosknoppar kan kanderas och torkas i ugn men blir nästan finast genom att endast penslas med äggvita och strös över med socker.
- kandera en blomsort, färg och storlek i taget då de går olika fort i ugnen.

Recept
2 – 3 äggvitor
en skål strösocker
en ren pensel
rena blomblad

Vispa upp äggvitorna lätt med en gaffel. Jag har provat att vispa äggvitan till ett vitt skum men tycker att det dels är svårt att få skummet att fastna på penseln och resultatet blir lika bra som lättvispad äggvita.

Förbered en plåt med bakplåtspapper att lägga bladen på, sätt ugnen på ca 50 grader. Använd ev ett bakplåtspapper att ha som bordsskydd när du penslar blombladen då det lätt blir kladdigt med äggvita och socker.

Pensla med lätt hand ena sidan av blombladet och doppa det i sockerskålen, pensla sedan andra sidan och doppa det i sockret. Lägg bladet försiktigt på plåten med bakplåtspapper, ev böjd till den om den krumbuktar.
Kandera en färg och storlek i taget, min erfarenhet är att det går olika fort beroende på färg och storlek, så blanda inte.

När plåten är full med rosblad är det dags för ugnen. Min erfarenhet är att man inte bör ställa in i ugnen, stänga luckan och återkomma när man tror att det är klart. Big no no! Nej, kandering av rosblad kräver tid, kärlek och noggrann övervakning. Ha inte högre värme än ca 50 grader och sätt plåten i mitten. Jag har provat att täcka plåten med ett bakplåtspapper men min erfarenhet säger att det är bättre utan.
Stäng inte luckan utan sätt en slev eller liknande i vägen så att den inte stängs helt. Kolla sedan med jämna mellanrum hur bladen ser ut, en stol bredvid ugnen är att rekommendera men inte nödvändigt då det går ganska fort. Efter några minuter i ugnen, ca 2 – 5 minuter beroende på storlek så är bladen torra och fina. Ta hellre ut dom för tidigt än att låta dom stå inne för länge. Ugnen är egentligen inte nödvändigt utan bara ett sätt att skynda på själva torkningen av bladen.

Här nedan ser ni rosblad före och efter kandering:

Före Efter

Andra ätbara blommor att kandera…

Violer Penséer Ringblommor Tagetes

Att kandera blommor är som sagt lite pilligt men klart värt det!
Lycka till, kram Karin

7 kommentarer:

 1. ser gott ut,bra blogg,tipsar omt ävling kika gärna in http://verum.se/smakdesigner/smaker/jordgubbe-shake-med-kola

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Håller som bäst på att pensla och sockra, på dina instruktioner. Verkar gå som smort. Har en liten undring bara: går dessa att förvara en tid? I en burk i skafferiet kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kommer ett något sent svar, men bladen går mycket väl att förvara i en burk i skafferiet!
   Kram Karin

   Radera
 3. Hej
  jag ska göra en tårta till en vän som tycker mer om syrliga smaker och som älskar tulpaner. Vad tror du om att kandera tulpaner? har du tips om några syrliga smaker för utom citronformage....?
  hälsn//Anki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anki!
   Tulpaner går faktiskt att äta och borde säkert gå att kandera, bara att prova sig fram!
   Här finner du en lista på olika ätbara blommor:
   http://svt.se/2.109396/1.1509468/atbara_blommor?lid=is_search527895&lpos=6&queryArt527895=tulpanens+dag&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0
   Kram Karin

   Radera
 4. Hej. Går det att kandera hela blomman eller måste man ta blad för blad? Kram MVH Isabella

  SvaraRadera