sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 29 juli 2011

Beskrivning – moussetårta

Här kommer en beskrivning på den bröllopstårtan som jag gjorde till Olof & Helene´s bröllop. Jag valde att göra en inbakad moussetårta där man bara ser ena delen av tårtan, den andra är övertäckt, se bilden nedan.
Till mitten-delen använde jag en 18 cm diameter anslagsring, ca 3-4 cm hög, den yttre formen var 26 cm diameter och ca 5 – 6 cm hög. Dessa mått ger en tårta som räcker till ca 15 personer.
Har man inga anslagsringar hemma kan man använda sig av olika stora springformar istället. Höjden justerar du genom att inte fylla med mousse ända upp till kanten på den inre formen.

Tårtorna tog två dagar att göra, en dag per lager mousse. Men om man börjar tidigt så kan man fixa den på en dag, det viktiga är att den hinner frysa till ordentligt.
Upptiningen går relativt fort och tårtan är genomtinad på några timmar.

DSC07657[2]

Till ett lager mousse behövs

3 st blad gelatin
250 g frukt/bär, färska eller frysta och tinade eller ca ½ – 1,5 dl fruktpure, efter smak.
0.75 dl strösocker 
3 msk vatten
1,5 dl matlagningsyoghurt
3,75 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Ev. mixa/passera frukt/bären fint.

Värm upp sockret och vattnet i mikron eller en liten kastrull på spisen tills sockret smält och vätskan känns het. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, skaka av dem och lös upp dem i det varma sockervattnet. Låt svalna något och blanda sedan med fruktpurén.

Vispa grädden till moussen ganska löst. Rör ner yoghurten i blåbärsblandningen och vänd sedan försiktigt ner den lättvispade grädden.


Till den inre moussen behövs

1 lager tårtbotten
1 sats mousse i valfri smak
Plast liknande oh-film eller olja och florsocker.

Klipp till en lagom lång remsa av oh-film och sätt längs insidan av tårtformen. Har du ingen plast kan du istället smörja insidan med olja och pudra över florsocker. Ställ formen på en bakplåt eller liknande plan yta täckt med bakplåtspapper.
Tryck ut ett lagom stort lager av valfri tårtbotten och lägg i botten av formen.
Häll den lösa moussen i formen och jämna till ytan. Slå bakplåten några gånger försiktigt men hårt i bordet så att eventuella luftbubblor kommer upp ur moussen. Ställ formen i kylen över natten eller i frysen i minst 4 timmar.

Till den yttre moussen behövs

1 sats mousse i valfri smak
Plast liknande oh-film eller olja och florsocker.

Klipp till en lagom lång remsa av oh-film och sätt längs insidan av tårtformen, har du ingen plast kan du istället smörja insidan med olja och pudra över florsocker.
Ta ut den första moussetårtan och tryck antingen försiktigt ut den ur formen eller dra längs insidan av formen med en tunn vass kniv. Ställ formen på en bakplåt eller liknande plan yta täckt med bakplåtspapper. Lägg moussetårtan mitt i den större formen, häll över den lösa moussen och jämna till ytan. Slå bakplåten några gånger försiktigt men hårt i bordet så att eventuella luftbubblor kommer upp ur moussen. Då detta är den yttre delen är det viktigt att få till en snygg yta, dra med en spatel för att få en riktigt plan yta. Ställ formen i kylen över natten eller i frysen i minst 4 timmar.

DSC07666[2] DSC07667[2]

När moussetårtan är färdigfryst tar du ut den och tryck antingen försiktigt ut den ur formen eller dra längs insidan av formen med en tunn vass kniv. Tårtan är nu redo att dekoreras med tex en chokladkant, kanderade blommor eller annat passande.

Att göra moussetårta är inte så svårt som man tror och gör man en sak i taget så blir det ett lyckat resultat till slut! Ett ganska enkelt sätt att imponera på nära o kära!

Kram Karin

4 kommentarer:

 1. åh vilken fin blogg du har

  SvaraRadera
 2. Tänk så GLAD jag är att jag hittade till din blogg!
  Jag ÄLSKAR att baka och då särskilt tårtor, det är ju så himla kul! Och du delar ju med dig av både recept och jättebra tips som man som outbildad inte visste om. Massor med bra tips och råd!
  TACK! :)
  Det uppskattas SJUKT mycket! :)

  SvaraRadera
 3. Det här är världens godaste bröllopstårta!! Nu är vi hemma igen från vår bröllopsresa i Toscana, vi har haft det alldeles underbart! Tack än en gång för hjälpen med den fantastiska bröllopstårtan!

  SvaraRadera
 4. Hej Karin!
  såååå fin blogg och så mycket gott du komponerar. Så roligt att se och drömma sig bort bland alla rätt och verk. Jag sitter och funderar på ett gott recept till efterrätt till lördag. Hade varit häftigt att kunna göra något av det du visat här..
  //hälsningar fia

  SvaraRadera