sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 25 juli 2011

Beskrivning – chokladkant

Här kommer en enkel beskrivning av hur man sätter en chokladkant runt en tårta.

- Först måste vi räkna ut omkretsen på tårtan för att veta hur lång chokladkant vi behöver göra. Enklast är att ta Pi (3,14) gånger tårtans diameter, tex är tårtans diameter säg 25 cm * 3,14 = 78,5 cm i omkrets. Ett annat enklare sätt är att ta ett måttband och mäta runt tårtan för att få fram rätt mått.

- Använd OH-plast eller liknande styvare plast och klipp ut lagom långa remsor, eventuellt behöver du tejpa flera längder till rätt längd. Klipp inte remsan lika kort som själva omkretsen utan lägg på ca 5 cm extra. Tänk även på att mäta höjden på tårtan och bestäm om kanten ska vara högre eller lägre än  själva tårtan.

DSC07699 DSC07692

- Smält choklad. Till en tårta med ca 80 cm i omkrets så behövs det ca 125 – 150 g choklad. Sprid ut chokladen över plastremsan med tejpbitarna ner mot bordet. Bred ut chokladen till ett jämn lager med en spatel eller tex en stekspade.

DSC07690 DSC07697

- När du har brett ut chokladen i ett jämnt lager, bred gärna ut chokladen utanför själva remsan för att undvika ev. missar. Lyft försiktigt den chokladtäckta remsan och sätt den runt tårtan utan att röra chokladen, då skadas kanten. Tryck försiktigt fast kanten runtom tårtan, fäst ena änden med ett lätt tryck och lägg med lätt hand över den andra handen. Klipp av den överflödiga remsan så att ca en cm chokladkant kvarstår.

DSC07694 DSC07700

- När du täckt tårtan med chokladkanten, låt den stå i kylen en stund, ca 10 minuter, för att stelna ordentligt. Ta bort remsan strax innan servering, pilla försiktigt loss plasten från den “övre” kanten och dra med lätt hand loss plasten. Ta det extra försiktigt vid skarvarna där du har tejpat. När du fått loss plasten runt om tårtan så ta det extra försiktigt där kanten går omlott så att du inte förstör hela chokladen. Ev behöver du bryta av den sista biten för att få loss plastremsan.

Volia, det är klart!

Imorgon berättar jag om hur jag gjorde moussetårtan!
Kram Karin


DSC07708

4 kommentarer:

 1. Åh, det här verkar skoj! Det måste jag ge mig på och prova... mycket snyggt. Tack för ett bra tips! /Elin

  SvaraRadera
 2. Kanon att du la in en beskrivning på hur du gjorde chokladkanten

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar beskrivning du gjort!! :)
  Bröllops tårtan var så fantastiskt vacker, så himla romantisk!! Bra jobbat :)

  SvaraRadera
 4. Superfint! En fråga bara, går det att frysa in en tårta när man gjort en hög chokladkant? Skulle behöva förbereda i god tid nämligen.

  SvaraRadera