sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 4 april 2011

Första praktik-dagen

Morgonen kunde startat bättre, med en bråkig 6-åring som vägrade klä på sig, efter att allt för sent lämnat hemmet var det ilfart till dagis & fritids för att sen åka vidare till tågstationen. Tur nog så hann jag köpa mitt månadskort i lugn och ro, han till o med stå och vänta på tåget, skönt att kunna varva ner lite!
Väl på plats hälsade Ia, Märta och praktikanten Ingrid (gymnasie-elev som ska praktisera på PM i 2 veckor) mig välkommen och visade vägen till omklädningsrummet. Orolig bytte jag om då jag fått med mig ett par extra stora byxor för den växande magen. Hur ska jag få byxorna att stanna uppe, jag hade ju glömt bältet hemma? Dock visade sig oron helt onödigt då byxorna passade, skönt för stunden men lite oroligt inför kommande veckor…

Jag började dagen ganska lugnt med att förpacka deras hembakade knäckebröd och müsli i olika paket. Efter det hjälpte jag Ia med att göra hamburgerbröden platta i kavlingsmaskinen, sprayas med vatten och doppades sedan i en fröblandning.
Efter det tog jag en kort fika-paus för att fylla på energi-depån, visade även Ia vår fina praktikpärm som är full med papper att fylla i, allt från närvaro till vad jag får göra om dagarna. De ska även sätta ett omdöme på hur de tycker att vi har skött oss under praktiken, spännande!

Efter fika-pausen hjälpte jag Märta att göra croissanter och liknande chokladfyllda bakverk. Dagen gick fort och plötsligt var klockan redan dags för städning, vi hann dock med mer än jag orkar skriva här. Alla små uppgifter som att hämta och lämna saker i förrådet med mera tror jag inte ni är så intresserade av att läsa om.
Efter städningen av deras lilla bageri så åt vi lunch, en god broccoli-sopp-gryta med stora bitar av potatis och rotselleri i, och till det deras hembakade surdegsbröd. Mums!

Sista timmen fick jag leka ensam i bageriet, alla utom personalen i caféet hade gått hem och lämnat mig i uppgift att göra chokladsnittar, en utmaning att leta reda på ingredienserna och använda deras maskiner. Det strulade lite men fick till slut fram finfin deg att rulla chokladlängder av. Det var en stor deg, totalt 2½ plåtar med 10 – 12 längder på varje, många kakor blir det! Men kakorna skulle inte bakas idag utan in i frysen för framtida bakning!

Jag är otroligt trött men glad och nöjd över första dagen på praktiken. Personalen är riktigt trevliga och jag ser fram emot morgondagens praktik!

Nu ska jag snart titta på “En unge i minuten” sen är det dags för sängen! Tänk vad trött man kan bli av några timmars praktik! *ler*

Kram o god natt, Karin

8 kommentarer:

 1. Härligt att det går bra och att du är nöjd!

  SvaraRadera
 2. Du har en väldigt trevlig blogg!! Brukar kika in här varje dag :)
  Gick livsmedelsprogrammet på gymnasiet så jag älskar också att baka. Har precis börjat lägga upp recept på min bakblogg :)

  SvaraRadera
 3. Kul att höra att det går så bra för dig karin! Du kommer lyckas inom branschen det är jag säker på. :)
  Känner igen det där med växande mage och arbetsbyxor.... ;) När är du beräknad nu igen? KRAMAR

  SvaraRadera
 4. Lycka till Karin! He he bälte...jag vet att det kommer att gå bra för dig.

  SvaraRadera
 5. Tänkte bara tipsa om att du nu har chansen bli dagens blogg och bli l'nkad inför mina 400-600 unika besökare dagen:)
  så passa på att anmäla dig:
  http://www.domkallarmighannes.com/2011/04/dagens-blogg.html

  SvaraRadera
 6. Hej Karin jag är en tjej som följer din blogg slaviskt, du är så duktig.
  Jag har en liten fråga som jag tänkte att du kanske kunde hjälpa mig med.
  Jag ska baka en tårta till en vän, en 2 vånings och det har jag gjort innan på vanliga tårtbottnar.

  Problemet är att tjejen som beställer vill att tårtbottnarna ska vara i stil med kladdkakka/brownie.
  Är det ens möjligt att bygga en hög tårta av sånna bottnar eller blir det för tungt?

  Har du kanske något bra recept på en botten som blir fluffig men ändå kan smaka åt det hållet.

  SvaraRadera
 7. Hej! Vad roligt att du har börjat praktisera på ett riktigt bageri. Använder ni många annorlunda redskap och maskiner där än på skolan? Jag har precis startat en egen blogg själv ( http://fikabyalice.blogspot.com ), och har följt din blogg länge. Jättekul att läsa om den professionella sidan av bakningen! Good luck och keep up the good work! /Alice

  SvaraRadera