sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 6 mars 2011

Små söta praliner

Efter lektionen i choklad för några veckor sen så var jag och Sara sugna på att leka med de färdiga skal som vi har i skolan. Dessa ska gå att veställa i välsorterade chokladbutiker men tyvärr inte hittat någon butik på nätet än. Vet ni någon butik så säg gärna till!
Vi smaksatte vår ganache  med passionsfruktsjuice, men det går lika bra med färska passionsfrukter. En syrligt god brytningen till den söta vita chokladen!


Vit ganache

80 g vispgrädde
25 g socker
25 g honung
80 g vit choklad 
2 passionsfrukter, ev fler utefter tycke o smak.

Finhacka chokladen och häll den i en bunke. Gröpa ur och sila passionsfrukten.Häll grädde, honung och socker i en liten kastrull, koka upp och häll över chokladen. Rör med plastslev eller stavmixer till en homogen och elastisk ganache. Smaksätt ganachen med passionsfrukten och rör om ordentligt.
Låt svalna och tjockna till en mer spritsbar konsistens, vår blev väldigt rinnig.

DSC06497[3] DSC06498[3] DSC06500[3] DSC06501[3]

När pralinerna stelnat i kylen efter ett dygn, eller de stelnar inte helt utan är så där mjuk som fyllning i praliner kan vara, men tillräckligt stel för att inte rinna ut. Då Sara ville rulla pralinerna i choklad tog hon chansen att prova sina  kunskaper i temperering.

Temperering av vit choklad
Bryt eller hacka chokladen i en bunke och smält till 40°C i en mikro. Rör ner resten av chokladen. Häll ut 3/4-delar på en marmorskiva, behåll resten i bunken och för chokladen fram o tillbaka med hjälp av en spatel och en degskrapa tills chokladen känns något tjockare och sval. Temperaturen ska ha sänkts till ca 23– 29 grader, känns med lite smält choklad på underläppen om den känns sval. Ös ner den avsvalnade chokladen ner i bunken med den varma chokladen och rör försiktigt ihop chokladen. Man bör vara försiktig så att man inte blandar in en massa luft i chokladen. Temperaturen på den ihop blandade chokladen bör ligga på 29 grader för att bibehålla sin glans när det stelnar.

Ta lite choklad i handen, rulla runt i handen och lägg på bakplåtspapper, sen är dom fina små pralinerna klara!

Kram Karin
 
DSC06545 DSC06546 DSC06554 DSC06553 DSC06552

8 kommentarer:

  1. Jäklar så gott det där ser ut!! Jag fick pralinformar i julklapp som ännu är oanvända, måste råda bot och bättring på detta!:)

    SvaraRadera
  2. Åå praliner som är så gott!!

    /Lotte

    SvaraRadera
  3. Dom såg verkligen supergoda ut!! :P

    SvaraRadera
  4. Mumsigt värre:-) . Tips på butik som har dessa skal är: www.aso.se, vet inte riktigt om bara företag kan handla hos dem(vi har handlat massa material där ifrån) men man kan ju alltid fråga. De har allt möjligt och maaaaaassa skal att välja bland för dem som gör sådan här praliner. :-)
    /Anna

    SvaraRadera
  5. kolla på http://bagarenochkocken.se/pralintillverkning, köpte några där ifrån och precis såna som du har på bilden, jag är jätte nöjd med mina . ( är själv konditor)

    SvaraRadera
  6. Hur många praliner räcker den vita ganchen till???

    Tacksam för snabbt svar, Sara

    SvaraRadera