sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 8 mars 2011

Nattvardsbröd

I Livsmedelskunskap har vi just nu flera arbeten där vi bland annat ska samla information, baka och redovisa. I måndags var första delen av ett arbete om religiösa o kulturella bröd där jag valde Nattvardsbrödet. Vi bakade våra bröd och smakade seda på allas bröd. Godast var nog Sun’s “steamed dumplings”, jag åt flera stycken…! Mums!

Brödets historia
Redan i den kristna kyrkan tidigaste era fanns en hel ritual kring processen av att skapa nattvardsbröd, där valet av vete och rengöring av det var viktigt. När vetet hade blivit ordentligt tvättad kunde endast en bagare sanktionerad av lokala kyrkofullmäktige producera nattvardsbröd i ett ceremoniellt avskärmad järn-platterad ugn.
De ursprungliga ingredienser är vetemjöl och vatten, där varken smaksättning eller jäsningsmedel är tillåtna. Detta då man tror att det bröd Jesus använde var osyrat bröd dvs ojäst bröd. Judarna använde ojäst bröd för att påminnas om hur snabbt de fick lämna Egypten där de hållits som slavar. Man flydde och hann inte ens låta brödet jäsa klart.
Användning av vetemjöl och vatten ger nattvardsbröd en anda av ödmjukhet och enkelhet, men några anser att smaken är mycket tråkig och oattraktiv. Vissa kristna samfund som iakttar heliga nattvarden har valt andra typer av bröd, t. ex. osyrat pitabröd, kex, syrade limpa bröd eller mjöl tortillas. Några tillverkare av nattvardsbröd erbjuder även glutenfritt sorter från soja eller potatismjöl. Även om bröden smak och utseenden kan variera från valör till benämning, är symboliken av bröd som Kristi kropp densamma.

Traditionellt så ska brödet endast bakas på fint vitt mjöl, vatten, jäst och salt. Ibland använder man heligt vatten i degen eller vid beredningen.
Bakar man speciellt bröd vid högtider eller andra högtidliga tillfälle
Brödet får endast tillagas av troende ortodoxa kristna i god ställning, helst nyligen efter bikt och böner samt fasta. Idag bakas oblater av frivilliga inom kyrkan där de religiösa traditionerna inte är lika hårda.

Det sakramentala brödet har flera namn; Lammet, altar bröd, Värd eller helt enkelt Nattvardsbröd. Det används inom kristendomen och främst vid Nattvarden. Då brödet symboliserar den återuppståndne Kristus så ska det vara syrat bröd. Brödet kan dekoreras med ett inristat kors eller annan kristen symbol.
Nattvardsbröd var avsedda att smälta in mottagarens mun som han eller hon tänkte på de offer som Jesus Kristus gjort. Under nattvarden tjänst serveras en form av vin eller naturlig druvsaft tillsammans med gemenskap bröd eller oblat. Nattvardsbrödet symboliserar Jesus kropp och vinet hans blod, som ett minne för att han har dött för vår skull.

I Sverige äter vi främst oblat vid nattvarden. Ordet oblat kommer från latinets oblatum som betyder det framsatta, det offrade. Ursprungligen syftade det på brödet som de första kristna hade med sig till nattvardsmåltiderna. Så småningom blev det benämningen på de tunna, vita kakor av osyrat bröd som används vid nattvarden.
i Sveriges största oblatbageri; Ersta oblatbageri i Stockholm bakas i snitt 8 000 oblater varje dag. De levererar oblater jorden över. »det hemliga receptet«, som består av åtta liter vatten och tio liter mjöl blandas tidigt på morgonen. Sedan 800-talet gräddas oblater mellan två järnplattor med graverat mönster. När järnen hölls över öppen eld kunde man bara baka tre-fyra oblater i taget. Numera påminner de elektriska järnen om våffeljärn och kan grädda 44 små eller 10 stora oblater åt gången. De smörjs med bivax och när järnen är 140 grader kan gräddningen börja. De erfarna bagarna hör på ljudet när brödet är klart. De färdiga oblatkakorna påminner om gamla grammofon -skivor när de placeras i vinylställ för att torka innan varje oblat stansas ut och paketeras.
 
Nattvard Bröd / Communion bread
7 dl fullkornsvete
5 dl vetemjöl
1 påse torrjäst (4 tsk)
4,7 dl vatten-43 grader
0,5 dl kopp olja
3 msk honung
2 tsk salt

Blanda jäst, vatten och honung. När det bubblar, tillsätt salt, olja och rör om. Lägg till 7 dl fullkornsvetemjöl och blanda väl. Tillsätt 5 dl vetemjöl. Stjälp upp och knåda tills elastiskt (ca 10 minuter), lägg till vetemjöl om det behövs. Täck och låt vila 30 minuter. Rulla till 8-12 kakor på bakplåtspapper på plåt och platta till med handen. Vila 30 minuter under handduk. Gör ett kors med vass kniv och grädda i 200 grader 10-15 minuter.

DSC06555 DSC06556DSC06557 DSC06558DSC06559 DSC06561

2 kommentarer:

 1. Tack för ett jättebra recept! Bakade brödet med 16 konfirmander och använde brödet i mässan! Luktade fantastiskt var vackra att ha i en korg på altaret samt smakade så bra att jag nu bakat brödet med mina barn som är 3 och 8 år gamla.
  Lätt att baka och lätt att forma och dessutom väldigt gott!
  Vänligen Maria

  SvaraRadera
 2. Blev det inte smuligt?
  Med vänlig hälsning Kristina

  SvaraRadera