sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 12 mars 2011

Ett smaskigt experiment!

Då jag är sällan hemma gäller det att ta tag i de få chanser jag har att baka med min nya leksak, därför provgjorde jag i dag vetedeg i bakmaskinen. Lite orolig över mängden ingredienser så halverade jag receptet, men nu i efterhand inser jag att man utan problem kan göra en normal stor deg, skönt att veta!

Vetebröd
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl socker
1 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Värm mjölken och smält ner smöret, låt svalna till fingervarmt. Blanda i alla ingredienserna i maskinen och använda program 9. (knådning o jäsning). Hela programmet tar 1½ timme där du kan ta det lugnt och läsa en bra bok eller ta en promenad.

DSC06590 DSC06591 DSC06592 DSC06593 DSC06594 DSC06595 DSC06597 DSC06598

Den färdiga degen var bättre än jag trodde, riktigt luftig och fin med många tydliga glutentrådar! Jag och dottern delade på degen där jag äntligen tog chansen att prova en idé jag länge haft på lut sen jag fick hem den smaksatta marsipanen från B’s skafferi.

DSC06599 DSC06602 DSC06600 DSC06603

Vi kavlade ut vår deg och bredde på remonse (smörkräm – ½ smör, ½ strösocker), Linnéa strödde kanel på sin deg och jag kavlade ut min marsipan (hela paketet), la ut marsipanen på den smörade degen och bredde sen lite mer remonse på marsipanen för bättre fäste.

Innan jag kavlade ut marsipanen hade jag ett blindtest med dottern och maken för att se vad de tyckte om den smaksatta marsipanen och framför allt vad den smakade. Enhälligt svarade de: Jordgubbar! Hmm…? Jag tycker sötsyrliga smaken påminner betydligt mer om hallon än jordgubbar, men men… *ler*

Bullarna blev precis som jag tänkt mig när jag skar upp dom, rosarandiga och fina! Vi gjorde även stora kanelbullar och små minibullar.

DSC06596 DSC06601 DSC06604 DSC06605 DSC06607 DSC06608DSC06609 DSC06612 DSC06610 DSC06614 DSC06616

Doften i köket var ljuvlig när bullarna började bli klara i ugnen, en härlig blandning av hallon och nybakade bullar! Så här vackra blev bullarna efter ca 10 minuter i ugnen, de tappade formen lite och den mesta marsipanen hamnade i botten, men guuud vad goda dom var! Marsipanen har omvandlats till härligt seg hallonkola som smakar underbart! Dock så räcker en bulle mer än väl, jag kavlade marsipanen ca 3 –4 mm tjockt vilket i efterhand visade sig vara i tjockaste laget. Nästa gång ska den kavlas riktigt tunt!

Maken efterlyser marsipan med chokladsmak, det tror han kommer bli riktigt gott! Vi får se, kanske går det att lösa till nästa gång! *ler*

Kram Karin

DSC06619 DSC06625

8 kommentarer:

 1. Den där maskinen verkar ju jättebra :-)

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig idé att använda marsipan, såg mycket fina ut :)

  SvaraRadera
 3. Det är alltid gott med nybakade bullar och kall mjölk! :-)

  SvaraRadera
 4. Det står "Framboose" på förpackningen, vilket betyder hallon på franska (eller egentligen "Framboise".
  Så du hade nog helt rätt i att det smakade mer hallon än jordgubb, hehe!
  ;-)

  SvaraRadera
 5. Det är väl sockerpasta, och inte marsipan du har använt?

  SvaraRadera
 6. Låter otroligt gott med marsipan i bullarna!

  en liten fråga med, är det så att illamåendet den senaste tiden beror på en "liten bulle i ugnen"? :)
  I så fall: Stort Grattis!! :)

  SvaraRadera
 7. så otroligt goda dem ser ut!

  SvaraRadera
 8. Ja det där är Fun Cakes hallon-sockerpasta, ingen marsipan. Men rolig idé!

  SvaraRadera