sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 21 mars 2011

Alla rosknoppar blir inte vackra rosor…


I skolan idag tittade jag i en av de tidningar vår lärare tagit med och fastnade för dessa söta kakor, små ljuvliga rosor. Något jag var tvungen att pröva!
Kaksmeten blev lätt och smidigt att spritsa dock hade vi lite problem med att komma på hur dom spritsat rosorna på bilden. Jag använda mig av en stjärntyll men fick ändå inte till rosenknopparna som jag ville, tyvärr…

DSC06681 DSC06683DSC06682 DSC06679

Rosenknoppar

200 g smör/margarin
1 dl florsocker
2 msk vanillinsocker
2,5 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl

Gör så här:
Rör matfettet smidigt i en bunke. Tillsätt därefter alla torra ingredienser och rör alltsammans riktigt poröst.
Sprita ut kakorna på smorda plåtar. Beroende på plats så får det plats minst 25 kakor på varje plats.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12-15 minuter eller tills kakorna blivit svagt guldgula.
4. Låt dem svalna och smält under tiden lite choklad (100 g) i mikron.  Lägg ihop kakorna två och två med choklad eller smörkräm emellan.

Eller gör som jag en smörkräm av Philadelphiaost, florsocker och citron.

DSC06690 DSC06691

Det var med stor förhoppning och förväntan som jag ställde in den första plåten i ugnen, jag hoppades in i det sista att kakorna skulle få behålla sina fina kanter och rosblad. Dock var det med stor besvikelse som jag såg på när kakorna sakta men säkert sjönk ihop och blev alldeles platta… Jahapp. Istället för att deppa över misslyckandet var det bara att göra det bästa av saken och göra en variant av whoopisar, fast knapriga.
Dessvärre vet jag inte vad som gick fel, antagligen något med receptet då jag följde det till punkt o pricka. Men dom blev både goda och söta ändå!

Kram Karin

DSC06684 DSC06685DSC06692 DSC06693

7 kommentarer:

 1. Men vad trist att kakorna flöt ut så där. Fast slutresultatet ser ju väldigt gott ut i och för sig.

  SvaraRadera
 2. Men tur att det blev goda iallafall :-), dom blev ju lika snygga fast de blev platta

  SvaraRadera
 3. När jag försöker spritsa ut/sprida ut chokladen lite lagom nonchalant sådär blir det aldrig bra. Hur lyckas du? Vad använder du? (sista bilden alltså)

  SvaraRadera
 4. Tess - mitt tips är att inte ha så mycket choklad på skeden/gaffeln då är det lättare att kontrollera flödet och få fina stänk. Ett annat tips är att vara snabb på handen så att chokladen inte har chans att rinna av på en gång, det blir kladdigare men snyggare!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 5. Mumsiga kakorna ser ut =)
  Måste prova, men jag tror jag tar en annan tyll, en sån man har när man spritsar rosor i tex smörkräm. Minns inte vad den heter just nu, men den är smalnar liksom av...
  Tack för en toppenbra blogg =)

  Sara O

  SvaraRadera
 6. De blev jättesöta! Inga rosenknoppar, men ett nytt rätt! ;) De ser smarriga ut!

  Jag tror de har spritsat inifrån och ut när de gjort knopparna. Istället för utifrån som jag ser att du gör på bilden! Testa det så blir det nog en knopp!

  Jag är också sugen på att göra spritskakor. Har tänkt på det länge! Testade för något år sen, men samma sak hände för mig att det flöt ut. Sååå, måste hitta ett bra kakspritsrecept!!!

  SvaraRadera
 7. Hur gör du din smörkräm?

  SvaraRadera