sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 28 februari 2011

En chokladig dag!

090124. Damklubben testar chokladsemlor. Bild: Peter Åklundhloggagenomskinlig

Idag fick vi celebert besök av Amina Olsson från Minas chokladstudio i skolan, hon är ett riktigt proffs på choklad! Hon berättade mycket matnyttigt om choklad, bland annat:
- choklad ska förvaras i rumstemperatur, + 16 – 18 grader, aldrig i kylskåpet!
- riktig choklad innehåller bara kakao, kakaosmör och socker + ev. smaksättning.
- det finns tre olika sorters kakaobönor; Criollo, Forastero och Trinitario.
- otempererad choklad blir grå och ful när den stelnat efter att man smält den.

Hon visade oss hur man tempererar choklad (här nedan med kakaosmör), detta funkar bäst med riktig choklad!
Smält chokladen till +48 grader, häll ut 3/4-delar på en marmorskiva, behåll resten i bunken och för chokladen fram o tillbaka med hjälp av en spatel och en degskrapa tills chokladen känns något tjockare och sval. Temperaturen ska ha sänkts till ca + 23 – 24 grader, känns med lite smält choklad på underläppen om den känns sval. Ös ner den avsvalnade chokladen ner i bunken med den varma chokladen och rör försiktigt ihop chokladen. Man bör vara försiktig så att man inte blandar in en massa luft i chokladen. Temperaturen på den ihopblandade chokladen bör ligga på + 31 grader för att bibehålla sin glans när det stelnar. Gör ett test genom att smeta ut lite choklad med ett finger, stelnar chokladen fort och bibehåller sin glans är chokladen tempererad och klar.
Jag kan säga att det är inte det lättaste att temperera choklad, efter 3 försök gav jag upp. Blev inte tempereringen lyckad var det bara att börja om, värm upp chokladen till + 48 grader…

DSC06454 DSC06456DSC06463 DSC06464DSC06460 DSC06461

Här ovan till vänster ser ni chokladens olika beståndsdelar, från vänster ser vi kakaosmör (gör att chokladen smälter i munnen på ett behagligt sätt), bredvid den ser ni krossade kakaobönor. Under kakaosmöret ser ni sk. Blockchoklad (innehåller vegetabiliskt fett istället för kakaosmör) och bredvid det riktig choklad. Vi fick provsmaka alla olika delarna och vilken skillnad det är på Blockchoklad och riktig choklad!! Blockchoklad gav en mjölig smak i munnen och riktig choklad smälte ljuvligt på tungan.

 DSC06465 DSC06466

Det var riktigt roligt och kladdigt att leka med temperera choklad, dock inte lika kul att städa undan efter oss. Det var verkligen choklad överallt! Det var dock ett mycket givande besök och jag fick mersmak på att lära mig mer om choklad och konsten med att temperera!

Imorgon ska vi på studiebesök hos Sturebröd för att studera hur det går till i ett större bageri, kan bli spännande!

Jag kommer inom kort ha en tävling här på bloggen där man kan vinna ett rosa respektive blått muffinsställ, har ni några bra idéer på hur tävlingen ska gå till?

Kram Karin

3 kommentarer:

  1. En recepttävling vore väl kul, och då kan ju alla dela med sig av sina recept på samma gång :)

    SvaraRadera
  2. Eller kanske en liten bild på en cupcake, som passar i respektive träd? :)

    SvaraRadera
  3. Din blogg är toppen, så himla inspererande ! vart hittar man en bra termometer ? :D

    SvaraRadera