sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 23 februari 2011

Panda & kokosbröd

I alla de Thailändska bakverk jag har valt att baka så innehöll de någon form av Panda. Då pandalöv är svåra att få tag på här i Sverige så besökte jag vår lokala Asien-butik och köpte en burk med Panda-essens.
Essensen är en grön vätska med små små gröna prickar och luktar samt smakar precis som grönt the. Enligt den trevliga tjejen i Asien-butiken så används Panda främst till att få bakverken att dofta gott mer än att smaka, det är allstå aromen man är ute efter.

DSC06391 DSC06392 DSC06397 DSC06398

Ett av de tre bakverken jag gjorde var ett Panda & kokosbröd, det närmsta man kan komma matbröd i thailand. Jag har aldrig besökt det varma lan det men som jag förstås så bakar man inte mycket matbröd där utan mer små pirogliknande bröd. Jag valde dock detta då det hade en rolig färg och var lite annorlunda jämfört med våra svenska matbröd. Brödet har en svag smak av kokos och man kan ana smaken av panda. Konsistensmässigt känns det mer som en sockerkaka än som en limpa.

Panda & kokosbröd
2 små limpor

250 g vetemjöl.
70-75 g socker
1 msk torrjäst
1/2 tsk salt
1 ägg
125 gram kall kokosmjölk
1 msk kallt vatten
1 tsk Pandan-essens
Grön karamellfärg 1/4 tsk
33 g smör, (lite mer till att pensla på brödet när färdigbakat)

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda i en skål kokosmjöl med ägg, smör, pandan essens och karamellfärg. Blanda alla torra ingrediens i brödmaskin sedan häll i kokosblandningen och arbeta till en smidig deg. Har du ingen brödmaskin kan du arbeta ihop degen i en hushållsassistent eller Kitchen Aid. Degen blir rejält kladdig! Låt den jäsa under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 45 minuter, på en varm plats.

DSC06407 DSC06408 DSC06409 DSC06412 DSC06415 DSC06424

Smöra o ev. bröa två små brödformar eller en lite större, baka av i 175 ° C vid 20 till 23 minuter. Pensla de nybakade brödet med lite smält smör, låt bröden svalna.

DSC06430 DSC06431 DSC06439 DSC06443

Man blir lite lurad av färgen då det är lätt att tro att den ska smaka med pistage än Panda o kokos, men gott vart det ändå!

Kram Karin

7 kommentarer:

 1. Såg gott ut :-) Thailänska bakverk bakar man ju aldrig kanske värt ett försök ;-)Nu ska jag titta runt lite på din blogg.

  SvaraRadera
 2. Trillade in här av en slump, du har en jättefin blogg som inspirerar till bakning! Härligt!
  Här kommer jag fortsätta att titta in! :)

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig färg det vart på dem!

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastiskt inspirerande och rolig blogg du har. Man märker vilken passion för det här du har!

  SvaraRadera
 5. Malaysiska bagerskan7 juni 2011 kl. 13:49

  Försäljaren i butiken var inte helt kunnig: det ska smaka pandan, inte bara dofta. Pandan (med n, inte som den svartvita björnen, alltså) har i Sydostasien ungefär samma användningsområden som vår vanilj. Om vi bakade med vanilj och det bara doftade men inte smakade vanilj skulle vi säga att det vore dålig vanilj - samma sak gäller pandan.

  Dessutom ska det INTE dofta eller smaka grönt te, inte på långa vägar. Pandan är en helt egen smak som inte går att ersätta med något annat. För att återanvända vaniljliknelsen: Vad skulle du ersätta vanilj med i vaniljsåsen? Det går ju inte. :)

  Skaffa bättre essens från en butik där de vet vad de pratar om i stället, så får du uppleva det smaskiga smaken också. :)

  Fin blogg!

  SvaraRadera
 6. Ska snart baka detta 😄Fick tag på pandan som endast säljs i två butiker i hela Finland och gissa om jag blev glad!! Har dock ingen matberedare eller liknande hoppas det går endå på gammal via.

  SvaraRadera
 7. Nu har jag bakat brödet två gånger. Det står kokosmjöl kan bli förvirrande om man läser snabbt men antar att det är kokosmjölk.Det blev bra och super luftigt. Ska testa med kokosmjöl också,lite nyttigare LCHF bröd, det kanske förstärker kokosmaken. Åt brödet i Thailand och denna är super god men smakade ganska lite kokos jämfört med den jag åt. Tackar massor för receptet 😊

  SvaraRadera