Hallonmoussetårta med mandelbotten
200g sötmandel
2 st äggvita
1 msk sötströ – valfritt!
Kör mandlarna i en mixer, de ska vara rejält söndermixade men ändå knapriga bitar. Tillsätt äggvita och sötningsmedel (valfritt) och blanda till en kletig massa. Tryck ut med händerna i botten av en springform eller liknande. Baka av i ca 5 – 7 minuter i 175 grader. Ställ åt sidan och låt svalna.
Hallonmousse
500 g hallon, frysta eller färska
2 – 3 msk vatten
1,5 msk sötströ – valfritt
8 gelatinblad
5 dl grädde
Lägg allt utom gelatinbladen i en kastrull och låt det koka en stund. Har du plockat egna är inte detta nödvändigt men köper du frysta hallon är detta en rekommendation från Livsmedelsverket att koka dom i minst en minut. Frysta hallon kan innehålla ett virus som ger magsjukeliknande symptom.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten under tiden som du kokar hallonen.
Väljer du att avstå från kokningen ovan så kör hallonen i en mixer, ev tillsätt vattnen om det blir för tjockt. Passera genom en sil om du vill. Ta undan ca 1 dl av hallonpurén och värm upp i mikro eller i kastrull. Låt vätskan svalna och tillsätt sedan gelatinbladen och häll tillbaka blandningen i en stora skålen med puré.
När hallonen kokat i några minuter kan du om du vill passera bort fröna genom en sil eller som jag gjort med denna tårta behållit dom. När vätskan svalnat något så tillsätt gelatinbladen. För att gelatinbladen ska smälta måste vätskan vara varm MEN inte FÖR varm, då dör gelatinet. Känn efter med ett finger, när du inte bränner dig är det okej att tillsätta gelatinet. Annars finns risken att moussen aldrig stelnar…
När hallonpurén svalnat, gärna så kall som möjligt är det dags att vispa grädde annars kan det skära sig. Vispa den nästan färdig, häll under vispning sakta i hallonpurén tills det blandat sig. Grädden behöver inte bli hård/fast utan kan vara halvrinnande! Häll gräddblandningen på den kalla gräddade botten och ställ i kylen över natten eller i frysen i ca 4 h. Ta fram ur frysen en halvtimme innan servering. Dekorera med grädde och färska bär. Njut!
Jag hoppas ni blir sugna på att testar den! Gillar ni inte hallon går det lika bra med blåbär, eller varför inte lingon, men det kräver nog lite mer sötma.
Vilken frukt/bär är er favorit att göra moussetårta på?
Vore kul att testa något nytt!
Kram Karin
Jag gillar inte tårta så mycket men mums vad god den här såg ut =)
SvaraRaderaMmmm, den ser jättegod ut! Hallon är ju supergott men jag gillar även blåbär så det kanske hade funkat ;-)
SvaraRaderaSer fräsch och god ut! Hallon brukar vara min favorit i tårtor :)
SvaraRaderaOtroligt vacker och säkert jättegod :-) !
SvaraRaderaHvor stor er din form ?
SvaraRaderaHej Louise!
RaderaFormen är ca 20 cm i diameter, det går lika bra med en större men då blir tårtan lägre.
Mvh Bagerskan