sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 13 augusti 2013

Apelsin & salt kolasås

 

IMG_2796

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så fick jag äran att baka tårta till min mammas mans 70 års dag och förutom Blåbär & mascarpone-tårtan så gjorde jag en Apelsin & salt kolasåstårta, även den inspirerad av Linda Lomelino med bloggen Call me cupcake. Jag valde dock att göra en egen tolkning av hennes tårta, originalreceptet finner du i hennes bok Lomelinos tårtor.

Luftig apelsinbotten
Även detta recept är ökat då jag bakade bottnarna i 4 aluminium-formar á 22 cm diameter, ca 4 – 5 cm höga.

12 rumsvarma ägg
5 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl/majsstärkelse
3,75 dl socker
1,5 dl socker
3 nypor salt
1 ½ msk bakpulver
12 msk solros eller raps-olja
12 apelsinsaft
3 msk rivet apelsinskal
3 tsk vaniljsocker

Dela äggvitor och äggulor i två olika skålar, du behöver 12 äggvitor och 9 äggulor, de tre andra kan du spara till annat.
Sätt på ugnen på 160 grader.
Sikta vetemjöl, potatismjöl/majsstärkelse, bakpulver, 3,75 dl socker och salt i en bunke.
Vispa samman olja, äggulor, apelsinsaft, apelsinskal och vaniljsocker i en bunke. Sikta än en gång ner de torra ingredienserna i olje-blandningen och vispa tills smeten går ihop.
Vispa äggvitorna i en ren o torr skål tills det bildas mjuka toppar. Tillsätt en matsked socker i taget (totalt 1,5 dl) och vispa tills det bildas fasta toppar. Du ska kunna göra det klassiska maräng-knepet och hålla bunken upp o ner utan att marängen rinner ut.
Rör försiktigt ner ca en fjärdedel av marängen i smeten för att lätta upp smeten innan du fortsätter med resten, då stannar luften lättare kvar. Fortsätt med en fjärdedel i taget tills all maräng är iblandad, blanda så lite som möjligt. Det ska vara precis så att man inte ser några vita ränder av äggvitorna. Fördela smeten i fyra osmorda formar. Grädda bottnarna i ca 25 + 30 minuter.
När de är bakade så stjälp dom upp o ner på ett galler, annars riskerar de att sjunka ihop i mitten.

Montering
4 apelsinbottnar
1,5 – 2 burkar färdigkokt Dulce de lechen, finns färdig att köpa så du slipper koka själv.
Havssalt

Jag valde att inte dela bottnarna men det går självklart bra om du vill ha fler lager. Bred en halv burk kolasås på första lagret och strössla ut havssalt, fortsätt så med resterande lager. Jag tog knappt en matsked havssalt per lager, låter kanske mycket men sprider man ut det så ger det en härlig salt smak på kolasåsen.

Dulche de Lechegrädde
Även detta recept har jag dubblat för att grädden ska räcka att dekorera tårtan. Egentligen räcker det att gångra receptet med 1½ men då får man en halv burk dulche de leche över, men vad gör det när det är så gott…

1 burk dulche de leche
4 dl vispgrädde

Vispa grädden hårt och häll sedan ner dulce de lechen i grädden, fortsätt vispa till en slät kräm. Använd krämen med en gång!
Dekorera tårtan med torkad frukt, kanderade nötter, grädde, riven choklad eller choklad-dekorering.


Denna tårta hade en rykande åtgång på kalaset, många av gästerna kom fram och tackade för de goda tårtorna och just denna fick extra många lovord!
Stort tack till Linda som är en stor inspiratör!

Kram Karin


IMG_2737 IMG_2738IMG_2801

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar