sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 20 augusti 2013

Svart vinbärspaj


IMG_3295
För någon vecka sedan fick jag ett paket från SodaStream med lite smått o gott, bland annat dessa små söta pajformar som jag inte kunde låta bli att göra små svarta vinbärs-pajer, perfekt lagom stora en-portionsstorlekar. Jag fick även smaksättare apelsin/ananas och lime/citron som jag just nu håller på att göra något förhoppningsvis gott av, mer om det när jag är klar…!

Här nedan har ni ett supersmarrig recept på en enkel paj, självklart kan man byta ut de svarta vinbären mot andra favoriter.

Pajdeg
4 – 6 små pajformar eller en stor

3 dl vetemjöl
125 g Smör
2 msk Strösocker
2 msk Vatten

Blanda mjöl, socker och smöret med fingrarna. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop med händerna till en deg. Platta ut degen en gång och knåda ihop degen till en boll. Låt degen vila en stund i kylen, ca 30 minuter.
Kavla ut degen ca 3 – 4 mm tjock. Smöra formarna och fyll med pajdegen. Vanligtvis brukar man baka av pajdegen innan men jag valde att fylla degen innan istället, vilket går lika bra! Degen som blir över går att spara i kylen i en plastpåse till framtida bruk.

Fyllning
ca ½ - 1 liter svarta vinbär, går självklart med andra bär.
ca ½ – 1 dl socker, beroende på hur söt paj du vill ha.
Vaniljkräm, pulvervariant eller hemmagjord:

Recept lånat från
Söta saker

2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Låt den sedan svalna och använd i paj, kakor, bullar eller tårtor.IMG_3289 IMG_3290

Smuldeg
150 g smör
3 dl vetemjöl, byt ut 1 dl mot havregryn för lite knaprigare smulpaj
1 dl socker

Blanda smör, socker och mjöl/havregryn till en grynig massa. Det går bra att göra smuldeg någon dag i förväg och förvara den i kylen.

Montering
Fyll botten av pajen med vaniljkräm, ca 1 cm tjockt lager. Blanda bär och socker och strö ut på vaniljkrämen. Smula över smuldegen ovan på allt och baka av i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter, eller tills den fått fin gyllenbrun färg. Servera pajen med en god vaniljsås eller vaniljglass.IMG_3291 IMG_3293
IMG_3294

Visst ser det gott ut…?

Kram Karin


IMG_3298IMG_3306 IMG_3299IMG_3308

1 kommentar: