sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 6 augusti 2013

Blåbär & mascarponeIMG_2790

När min mammas man skulle fira sin 70-års dag fick jag äran att baka tårta och då kalaset skulle gå av stapeln i Saltsjöbaden, Stockholm så valde jag att satsa på smaken istället för utseendet. Jag valde att baka två goda tårtor från Linda Lomelino med bloggen Call me cupcake – en grymt duktig tjej som dessutom släppt flera bakböcker. Jag är bara lite avis… *ler*

För att spara tid och för att göra det enklare för mig valde jag att baka bottnarna hemma, fylla med frosting och frysa in för att sedan tina och dekorera på plats. Det gick jättebra utan att påverka varken smak eller konsistens!

Blåbärstårta
Och för att få tårtan riktigt hög dubblade jag receptet nedan och fyllde 4 aluminium-formar á 22 cm diameter, ca 4 – 5 cm höga. Bottnarna blev fasta och fina så det slutade med att jag bara använde 3 stycken, då den blev riktigt hög och fin!
Originalreceptet är för 3 st 20 cm formar, ca 2 cm höga.


6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk maizena majsstärkelse (jag använde potatismjöl istället)
300 g blåbär (frusna eller färska)
1,5 dl gräddfil (jag använde filmjölk)
1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
225 g rumsvarmt smör
4 dl socker
4 stora ägg

Värm ugnen till 170 grader. Smörj och mjöla eller fodra bakformarna med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bakpulver och majsstärkelse/potatismjölet i en skål. Blanda 1 msk av mjölblandningen med blåbären.
Rör ihop gräddfil/fil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
Vispa smör och socker vitt och fluffigt och tillsätt ett ägg i taget, vispa väl mellan varje ägg. Blanda ner mjölblandningen och mjölkblandningen i omgångar till en slät smet.
Häll i blåbären och rör om några gånger så att bären fördelas någorlunda jämt, vispa inte. Fördela smeten i bakformarna.
Grädda bottnarna i 25 – 30 minuter, stickan ska vara torr.

IMG_2727 IMG_2728
IMG_2741

I boken Lomelinos tårtor är hennes blåbärstårta fylld och täckt med citronsmörkräm men då jag fastnat för mascarponefrosting som hörde till en annan tårta, valde jag den istället. Men det är just det jag gillar med att läsa och inspireras av bakböcker, att plocka ut russinen och göra min egna smakkombination.

Mascarponefrosting
Jag dubblade även detta receptet för att kunna både fylla och täcka tårtan.

250 g mascarponefrosting
2 – 2,5 dl florsocker
3 dl grädde

Blanda mascarpone och florsocker i en skål. Vispa grädden hårt och rör ner den i mascarpone-blandningen.


Montering
Mina bottnar blev såpass höga att jag delade varje botten i två delar, totalt 6 bottnar. Bred ut ett lagom tjockt lager med frosting ca 0,2 – 1 cm tjockt. Fortsätt tills hela tårtan är fylld, klä sedan in hela tårtan med frostingen, gärna lite slarvigt med flit vilket jag personligen tycker är väldigt fint. Dekorera med färska blåbär.IMG_2800


Just nu är det högsäsong för blåbären så gå ut i skogen,
fyll en korg och baka din egna blåbärstårta,
jag tror inte ni kommer bli besvikna…

Kram KarinIMG_2808

1 kommentar:

  1. Hej karin! Jag undrar om du inte skulle kunna lägga upp receptet på apelsintårtan tycker att den ser mycket god ut och skulle gärna vilja baka den. :)

    SvaraRadera