söndagen den 31:e januari 2010

Chokladmoussetårta!

Jag har funderat ett tag på vad jag skulle göra med Malteserna jag fått från Mars och nu vid det planerade men inställda O-råsa-partyt så tog jag chansen och använde dom till en chokladmoussetårta. En mycket riktig lyckad chanstagning! Och hur enkel som helst att göra...!

Ingredienser:

250g Malteser
90g smör

200g choklad
4 äggulor
5 dl grädde

Jag mixade Maltesers med smör, jisses vilket oljud de skapade!

Jag valde att inte mixa sönder kulorna helt utan stannade när det påminde lite om Start.
Jag tryckte ut röran i en springform med bakplåtspapper i botten, det behövs ingen tid i ugnen!
Till chokladmoussen blandade jag mörk choklad med mjölkchoklad, mycket lyckat! Jag smälte det hela i ett vattenbad och blev helt förskräckt när chokladen stelnade efter att jag rört i den första äggulan. Men skam den som ger sig, jag mixade den stelnade chokladröran med lite grädde och det löste upp det hela. Ett bra knep att ta till när man tror man misslyckats helt!

Jag tillsatte sen ytterligare äggulor och blandade i vispad grädde, rör om tills allt är väl blandat och häll ut chokladsmeten i springformen. Låt stå i frysen någrat immar tills den stelnat och ta ut minst 30 minuter innan ni ska äta den! Jag dekorerade med överblivna Malteser-kulor.


Tårtan blev tyvärr helt sned då den måste ha trillat till lite efter att jag la in den, jag var ändå så noggrann med att få den stabil och rak. Men god blev den i alla fall, fyra tummar upp av svärfar och make! *ler*

Kram Karin

Share/Bookmark


Tårta till min lilla prinsessa

Idag skulle jag ha haft O-råsa-party men då allt för många var sjuka var jag tvungen att ställa in, riktigt tråkigt! Speciellt då jag redan hunnit baka denna tårta + en chokladmoussetårta. Men, men... mer till oss istället!

Denna tårta dedikerades därför till min dotter Linnéa, min lilla prinsessa!
Fylld med marinerade jordgubbar och vaniljmousse, täckt med vaniljmousse och SP.

De marinerade jordgubbarna fick lite väl mycket lime-smak då jag rev av skalet på en hel lime, hälften hade räckt gott o väl! Vaniljmoussen blev alldeles för rinnig pga av för stor del marsankräm och för lite grädde. Man kan inte lyckas varje gång utan man lär sig av sina misstag!

Stort tack Siluett för de fina tårt-rondlarna!

Kram Karin

PS. Jag är INTE kompis med min kamera, det blir bara suddigt hur jag än gör... *suck*

 
Marinerade jordgubbar med limeskal, saft och rörsocker.
Smaka av innan du river ner hela limen, det smakar ganska mycket annars...!

Inte så prinsess-lik kanske, men ack så söt!



Share/Bookmark

lördagen den 30:e januari 2010

Message-in-a-Cookie-Cutters

Dessa kakformar vill jag ha! Vill, vill, vill...!!
Vet inte om de finns i Sverige än men de går att köpa här hos Williams-Sonoma.

Vad skulle ni skriva för meddelande?

Kram Karin

Share/Bookmark

Fikadags med familjen

Skam den som ger sig, jag misslyckades med min förra muffins-smet och prövar nu mina vingar igen. Denna gången vispade jag dock för glatta livet och måste säga att denna gången lyckades det! Dock så fick dom stå lite väl länge i ugnen pga amning med min son, men goda blev dom!

Jag bakade efter Leilas recept men med lite justeringar förstås...! *ler*

150 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker - jag använde rörsocker!
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil - går lika bra med fil!
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt
Några Bounty-bitar
Hackad mörk choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör och gräddfil.  Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Häll i den hackade chokladen.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till ½  med smet, lägg en halv Bountyoch fyll på med lite mer smet.
4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins.

Stort tack Mars för all Bounty!
Stort tack Siluett för de söta muffinsformarna!




Kram Karin



Share/Bookmark

Prövar ett nytt recept...

Jag har inte funnit det ultimata tårtbotten-receptet än utan är ständigt på jakt efter ett nytt. En vacker dag ska jag finna receptet som gör den ultimata tårtbotten; hög, fast men ändå fluffig! För att få receptet glutenfritt bytte jag ut vetemjölet mot totalt 2 dl potatismjöl och 2 dl glutenfritt mjöl.

Ingredienser
4 ägg
2½ dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst så det inte knastrar om det längre.
Häll i det kokande vattnet under vispning.
Stäng av vispen och sikta ner torrvarorna. Enklast är att hålla en sikt över bunken och försiktigt lägga i först mjöl, sedan bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker och sen skaka ner mjölblandningen.
Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form.
Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter, min ugn krävde 40 minuter.

Än vet jag inte slutresultatet då botten står i ugnen, återkommer inom kort...!

Kram Karin

Share/Bookmark

fredagen den 29:e januari 2010

Barndomsminnen - Regnbågskaka

Ett av många barndomsminnen är just denna goda kaka som min mamma brukade baka ibland. En sockerkaka fylld med smörkräm. Den går under namnet Kaffe-Sandwich eller Gussies Regnbågskaka men vi kallar den rätt o slätt för Regnbågskaka. Mamma följde inte receptet helt och håller utan gjorde en egen variant av kakan, hur god som helst trots det!
En färgglad klick på fikabordet!


Regnbågskaka
2 ägg
knappt 2 dl socker
1 dl mjölk
2 msk smält smör
2½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljpulver

100g smör
1 dl florsocker
1 äggula
röd/rosa, grön och gul färg
några droppar Arrak

- Vispa ägg o socker, samt vaniljsocker pösigt, häll i det smälta smöret och mjölken.
- Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i äggröran.
- Häll smeten i två smorda o mjölade avlånga, gärna brödformar
- Grädda kakan i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader, stjälp och låt svalna.
- Medan kakan svalnar så rör ihop smörkrämen, dela den i tre delar och färga den rosa, gul och grön.
- Skär kakorna på längden från sidan, inte ovanifrån utan som en vanlig tårta... *ler* Varje kaka delas i två delar.
- Bred grön smörkräm på det första lagret, gul på det mittersta och rosa på det översta lagret, det blir en del kaka över som man kan göra andra goda saker av, som tex cakepops.
- Tryck ihop kakan något och låt den stå i kylen en timme för att stelna, skär sedan kakan i skivor.


Gott!!

Kram Karin

Share/Bookmark

onsdagen den 27:e januari 2010

Tack Emilie!



Jag har fått en Award av Emelies godsaker, inte varje dag man får så fina utmärkelser! Stort tack!!

Det fungerar så här....
A: Kopiera awarden på er blogg!
B: Länka till personen som gett dig awarden!
C: Berätta sju intressanta fakta om dig själv!
D: Välj sju andra bloggar som du vill ge awarden till!
E: Länka till deras bloggar!
F: Lägg en kommentar i deras blogg att du gett dom denna award!


Här kommer sju fakta om mig!
  1. Mina idoler och förebilder är bland andra Leila, Rachel Ray och Mia Örhn.
  2. Vid varje tårtdekorering har jag en svacka där jag på väg att hiva ut tårtan genom fönstret då allt känns misslyckat, men efter några djupa andetag blir allt till slut bra!
  3. Drömmer om att starta eget, gärna tillsammans med en av mina bästa vänner Lotta. Hon lagar maten och jag står för sötsakerna!
  4. Surfar alldeles för mycket, borde göra viktigare saker men det är ju så kul att blogga och att läsa andras bloggar...
  5. Har otroligt svårt att ta emot komplimanger även om det är för dom som jag står där och sliter i timmar med tårtorna. Jag blir som en blyg fem-åring...
  6. Drömmer om att skriva en kok/bak-bok, gärna flera... *ler*
  7. Jag har inte gått en enda tårtkurs, är helt självlärd! Vill dock gärna gå däremot...!

Sju inspirerande bloggar som jag gärna läser!
Kram Karin

Share/Bookmark

tisdagen den 26:e januari 2010

Formar från Sagaform

I posten idag damp tidningen Viivilla ner och jag fastnade på sidan med olika köksdetaljer, specifikt dessa som ni ser här nedan. Jag tyckte att just denna Sverige-form var riktigt skön, tänk att baka en härlig tårta i den formen. Vore riktigt kul att kunna sätta ut städer och platser...

Fantasin rusar iväg med mig! *ler*

Kram Karin


Share/Bookmark


Idag slank denna tidning ner i kundvagnen när jag var och handlade med barnen, den såg så härligt lockande ut och Festfixare är något jag länge drömt om att få jobba som! Och tidningen lever verkligen upp till sin titel, här hittar du allt du bör tänka på när du ska ha en fest, tips på allt från recept, drinkar, dukning och blommor! Även om den kanske inte har så mycket med bakning att göra rekommenderar jag ändå den varmt!

Kram Karin

Share/Bookmark

söndagen den 24:e januari 2010

Barndomsminnen - Ballongtårta

Sommarbarn som man är så firade jag alltid mina födelsedagar mitt i sommaren, vanligast var det i vår familjs sommarstuga Kvarnabo utanför Sollebrunn i Västergötaland. Vi hade kalas och bjöd på tårta.

Och inte vilken tårta som helst utan en Ballongtårta! Jag minns tyvärr inte första gången jag fick en ballongtårta men jag minns att jag alltid önskade mig just en sån tårta varje gång jag fyllde år.

En ballongtårta ser ut som en vanlig gräddtårta med jordgubbar eller godis på, en hederlig födelsedagstårta! Det är när man sätter kniven i den för att skära den första biten som man märker det... Pang! Tårtan exploderar, eller kanske inte riktigt så men som man barn trodde man nog det... *ler* I mitten av tårtan har man skapat ett hålrum och där i lagt en liten uppblåst ballong och sedan täckt med en hel skiva tårtbotten.
Se min fina bild här nere:


Ballongtårta är en enkel men kul tårta som gör succé på alla barnkalas!
Ett härligt barndomsminne!

Kram Karin

Share/Bookmark

lördagen den 23:e januari 2010

Färgglada cookies med hjälp av M&M

Hittade vid städning av mitt recept-skåp en gammal handskriven kok-bok som jag skriv i mina unga dar. Jag fastnade för ett recept på Chocolate chip cookies - riktigt goda kakor! Nu fick jag även användning för de choco M&M's som jag fått från Mars.

Stort tack Mars för allt godis!!



Grundreceptet är Chocolate Chip Cookies eller Amerikanska Cookies som jag skrivit i min bok.

225g rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker
2 dl socker (jag använde ekologiskt rörsocker)
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
300g choco M&M's

- Sätt på ugnen, 175 grader
- Rör smör, socker o ägg pösigt
- Blanda samman resterande torra ingredienser och sila gärna ner dom i äggröran för att minska risken för klumpar.
- Rör ner choco M&M'sen
- Klicka ut smeten på bakplåtspapper med stora mellanrum
- Grädda i ca 15 minuter i mitten, ta ut dom även om dom inte ser färdiga ut, då blir dom kletiga och härligt sega när dom stelnar! Väl ute ur ugnen så dra av bakplåtspappret med kakorna på och lägg på diskbänken tills kakorna svalnat.

Njut!

Kram Karin

Share/Bookmark

torsdagen den 21:e januari 2010

Ett misslyckat lyckat experiment!

Ja, tänk att man kan både lyckas och misslyckas i samma försök! Igår mådde jag äntligen någorlunda bra och då bakeriet legat ett tag på hyllan var suget igång igen. Här ska bakas!
Jag ville dels använda den sista nästintill överlevande bananen + de Bountys jag fått så det blev två olika sorters muffins! Grunden blev Leilas muffins, recpetet lät både enkelt och gott. Jag uteslöt dock citronskalet.

100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker - jag använde florsocker då vårt vanliga socker var slut, kan behövas lite mer då!
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt



Jag delade satsen i två delar, den ena bunken blandade jag i mosad banan med hackad choklad från tre små Bounty-bitar, kan gott vara mer! Och den andra delen fyllde jag upp halva muffinshalvor, la i en bit avskalad och mosad Bounty, och fyllde sen upp med muffinssmet. Allting var bäddat för riktigt goda muffins!


Men något gick fel på resans gång. Dels tog jag ut plåtarna alldeles för tidigt men något måste även ha gått fel med smeten för muffisen blev dels degiga men även fasta som matbröd?!? Inte så där fluffiga och härliga som muffins ska vara. *suck* Så nu sitter jag här med 10 nästintill oätbara muffins, var tvungen att smaka på två först.


Rekommenderas!!
Det som dock blev lyckat var mitt test med att ha Bounty i mitten av muffisen, det smakade lite som kokos-glasyr som man har på en del kakor. Nästa gång kommer jag definitivt pröva det igen och den gången ännu mera Bounty! *ler*



Ni som är duktiga på muffins, har ni något annat recept att rekommendera?
Vad tror ni jag gjorde fel?


Själv tror jag att jag vispade ägg o socker för lite, om det lilla nu kan bidra till denna fatala katastrof... Eller så är jag helt enkelt inte gjord för att baka muffins, vem vet...


Kram Karin


Share/Bookmark

Hjälp!

Jag har päron och kiwi i massor...!

Ge mig tips på vad jag kan hitta på för något gott att göra med dom?

Kram Karin

Share/Bookmark 

tisdagen den 19:e januari 2010

En liten paus...

Sonen har nu slutligen lyckas smitta ner mig med magsjuka så jag tar en liten paus i bloggandet, men återkommer så snart energin är tillbaka!

Kram Karin

Share/Bookmark

måndagen den 18:e januari 2010

Dags för tävling!


Jag tävlar om bakformar från Bakformen.se hos Bagerskan.

Var med och tävla här du också!


Reglerna är enkla och alla kan vara med! 

Tävlingsreglerna 
- Besök Bakformen.se och välj ut din favorit-bakform - alltså den du vill vinna!Välj mellan paj, bulle eller muffins!
- Kommentera detta inlägg med vilken som är din favorit-bakform, hur du skulle använda den och hur den skulle smyckas. Glöm inte ditt namn och länk till din blogg.
- Länka om min tävling i din blogg med text o bild till både Bakformen.se och Bagerskan. Se till att länkarna fungerar.
- För er som inte har någon blogg, gör som ovan men maila istället 5 vänner om tävlingen och kommentera detta inlägg. Glöm inte att ange din email-adress.

Tävlingen avslutas måndagen den 1 februari klockan 24:00!
En person vinner och presenteras den 2 februari.

Lycka till allihopa!

Kram Karin

Share/Bookmark

söndagen den 17:e januari 2010

Snart 12.000 besökare!

Det måste firas! Inom kort kommer det en tävling i samarbete med Bakformen.se där ni kan vinna fina saker, så håll koll på bloggen!

Kram Karin



Share/Bookmark

Ett paket kommer lastat från...



Siluett tillverkar och säljer pappers- och kartongbaserade produkter
för bageri- och konditorinäringen.
I sortimentet finns allt från bakfomar och tårtbrickor till spets- och fatpapper.
Kunder finns inom bageri/konditori, catering, bageriindustri och detaljhandel över hela världen.



OJ, OJ, OJ...!
Jag visste att jag skulle få ett paket med lite prover från Siluett.se men trodde aldrig att det skulle bli så här mycket!!!  Jag är helt mållös och låter därför bilderna berätta för er istället. Jisses vad mycket saker...!

Jag hade tänkt att baka en massa muffins idag men då min son blev magsjuk i natt får jag skjuta på det några dagar, för baka, det ska jag! *ler*

Kram Karin




















Share/Bookmark

Tjuvsmakat



Jag och dotter kunde inte låta bli semlorna i butiken utan var tvungna att tjuvsmaka dessa svenska delikatesser. Vi orkade inte vänta till den 20:e februari då det egentligen är den riktiga Semeldagen, det är ju så långt dit! *ler*
Funderar på att baka små mini-semlor till Semeldagen och även försöka få till ett par glutenfria bullar så att svärmor kan smaka. Dessa köpe-semlor var inte riktigt så goda som dom kan vara, här var det bara en liten klick med mandelmassa och massor av grädde. Nej, man ska skrapa ur innanmätet i bullen och blanda med riven mandelmassa och röra ihop, gärna med en skvätt ovispad grädde. Tillbaka med röran i bullen och sen på med en massa grädde. Mums!

Kram Karin

Share/Bookmark