sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 5 maj 2010

Praktik - dag 3

Nu börjar jag känna mig hemma i det lilla bageriet, istället för att fråga vad jag ska göra satte jag i morse igång med att dekorera wienerbröden med glasyr och choklad, doppade vaniljbullarna i socker och la upp alla bullarna på sina serveringsfat. Sen gick jag raskt vidare till frysen (där är det kallt, brrr) och hämtade två marängbottnar till Budapest-bakelserna. Kändes rejält skönt att fixa och dona lite på egen hand utan att vara helt lamslagen och inte veta hur jag ska göra. Efter att alla bakverk var utburna till caféet (bageriet är ett fristående hus) så hjälpte jag Malin för en gång skull.*ler* Hon skulle göra en Kitty-tårta och jag visade hur man enkelt och snyggt gör en rosett i marsipan med hjälp av en tjock penna.Så här i efterhand måste jag säga att det är skillnad på att jobba med SP/MMF och Marsipan, SP/MMF är mer lättarbetad och smidigare än marsipan som jag tycker spricker lättare. Men det kanske är en smaksak!?

Jag har idag även gjort små hallon-bakelser; färdiga smördegsformar fyllda med hallonsylt, vaniljkräm, grädde och färska hallon täckta av gelé. När man jobbar med gelé måste man helt klart vara snabb! Efter att man hällt i en halv kork gelésyra så stelnar gelén otroligt fort, inte bra för en praktikant som inte riktigt vet hur man ska göra... *ler* Det var bara att blanda ny gelé och fortsätta, man läs sig av sina misstag!

Igår påbörjade vid ett prov-bakande i att få fram ett bra recept på mat-bröds-Kringlor. Gårdagens recept med ca 50g hjorthornssalt blev små krispigt söta kringlor som visserligen blev goda men inte riktigt det vi var ute efter. Idag prövade vi med ett helt annat recept vilket blev riktigt lyckat, bruna och luftiga! Imorgon kommer vi nog baka en större sats till hotell Amigo som ska kringlorna till en Vilhelm Mobergs-afton.

Vi fick även en stor beställning på hamburgerbröd av hotell Amigo, dom ville ha ca 500 - 1000 st, det ni!

Nu redan efter 3 dagar på min praktikplats känner jag mer o mer att detta verkligen är något jag vill jobba med, kanske inte så mycket just att baka bröd utan mer dekorera balverk och tårtor! Jag ska söka till utbildningen i Kristianstad och funderar definitivt på att gå den, om jag nu kommer in vill säga... *ler* Det enda jag känner som ett frågetecken eller ett problem är hur jag ska gå vidare efter utbildningen. Även om jag trivs jättebra på Café Emma så har ju dom redan en konditor och kanske inte vill anställa en till. Frågan är om jag ska söka mig till närmsta storstad (Växjö, Kalmar eller Karlskrona) eller starta eget?

Ja, det tål att fundera på!

Kram Karin

Share/Bookmark

3 kommentarer:

 1. Hej Karin heja!! Oj vad bra det verkar gå. Hoppas det fungerar lika bra hemma... ;) Ang vad du ska göra sen är ju klart!!!!! DU SKA FLYTTA TILL VÄXJÖ.... och starta eget... jag hjälper dig med mackor, pajer och smörgåstårtorna... allt på catering. Titta på cakeboss, så ska du ha det . Kram

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att du trivs!
  Kul att du söker till utbildningen, jag har själv sökt bagarutbildningen, fast här i Göteborg.

  SvaraRadera
 3. Super bra beskrivning av en rosett, precis vad jag behövde... lägger genast till din blogg i favvo för att hålla koll på dina fina verk=)

  SvaraRadera