sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 19 februari 2010

Intervju med två av mina idoler och inspiratörer

Lisa & Monika


Hej Karin och tack för ditt e-mail. (Förlåt att vi inte har svarat tidigare.) Det betyder så mycket för oss att våra böcker uppskattas och folk finner inspiration med dem.

Jag har varit inne och kikat på din hemsida/blogg - det ser jättefint ut och grattis till så många besökare.

Jag ska försöka svara dina frågor så gott det går!




Vad får ni dina idéer och din inspiration ifrån?
Mest från olika resor runtom i världen - men också mattidningar, kokböcker från andra länder t ex USA, Australien som vi gärna kombinerar med vår svenska matkultur.

Vem är er idol/förebild?
Donna Hay, Martha Stewart, bl a - de gör fantastisk snygga kokböcker med bra recept!

Vad har ni för utbildning? Någon skola/utbildning/kurs ni att rekommendera?
Varken jag eller Monica har någon professionell utbildning inom matlagning och bak! Utan det har varit vår största hobby!
Monica är utbildad formgivare, och formger alla våra böcker. Hon stylar även alla bilder.


Kan ni leva på detta eller har ni ytterligare jobb utöver detta?
Vi sålde vårt café The Cookbook Café för 2 år sedan, för att kunna arbeta med att skriva kokböcker men vi gör även tidningsuppdrag från olika tidningar. Nu är vi Dagens Industris matskribenter och har en egen sida i deras Weekend bilaga. Monica jobbar även som matstylist för olika reklamjobb, tidningar mm.

Hur ser en vanlig dag ut för er?
Väldig varierande! Fotografering av mat med förberedelse, styling. Eller sitter och skriver på recept, korrläser, diskuterar idéer för framtida bokprojekt, matreportage. Monica jobbar mycket med formgivning av böckerna; hon jobbar också med styling av mat för reklam, tidningar mm
Kan även vara administrativ jobb - skriva fakturor, betalningar räkningar mm

Var har ert stora intresse för mat och bakning kommit ifrån?
Från vår mor - det är hennes enda hobby! Intresset för sötsaker kom från amerikanska pappa! Han älskade sötsaker!


Och hur kommer det sig att ni jobbar med det ni gör?
Vårt stora intresse som vi insåg kunde även vara vårt yrke! Helt fantastisk roligt är det!


Vilket är ert bästa tips för mig och alla andra som funderar på att starta eget och vill lyckas lika bra som ni?

Tänka igenom idéen noggrant; försöka hitta din egen nitsh, något som gör dig annorlunda och intressant.
Men kom ihåg att det är mycket jobb och tidskrävande. Man måste verkligen brinna för det för att orka. Vi vågade aldrig räkna hur många timmar vi jobbade per vecka när vi hade caféet. Men det är verkligen värt det! Nu efter vi har sålt caféet och har byggt upp ett företag, skrivit framgångsrika böcker, så har vi nått en ny fas där vi kan verkligen jobba och fokusera på det vi vill göra nu.

Är det värt allt hårt jobb, all tid ifrån familj och vänner?
Ja, vännerna kunde komma till caféet o umgås med oss! Och för oss föll allting på plats med tiden. Det vara dags för oss att gå vidare och utveckla oss. Jag fick barn och kände att jag kunde inte jobba så mcyket med caféet. (Jag har nu 2 barn och det funkar bättre eftersom man har en annan flexibilitet med tiden.)


Skulle ni rekommendera någon att starta eget?
Absolut! Om man verkligen brinner för en idé! Man kan alltid testa! Funkar inte det så kan man alltid göra någonting annat!


Vad är nackdelen med ert jobb?
Med caféet var det att man var så fast - med öppettider, helger plus att det var väldig fysiskt krävande. Nu njuter vi i fulla drag med vårt jobb - nackdelar - svårt ibland att ha självdisciplin att sätta sig ner och jobba, skriva. Ibland kan det vara jättestressig med mycket jobb, deadlines mm och sen kan det vara jätte lugnt.

Vilket är ert favoritredskap/verktyg som ni inte kan vara utan i köket?
Våg, bra slickepott, bra elvisp, bra knivar!


Och till slut den sista frågan, vilken är er favorit-tårta/kaka/bakelse?
Det beror helt på tillfället! såå svårt att svara på !! :)

Hopppas det här hjälper!!! Sköt om dig och lycka till!!


Mvh, Lisa och Monica

Share/Bookmark

1 kommentar:

  1. Åh vad roligt att läsa en intervju med systrana Eisenman! Jag har alla deras böcker och tycker att de är toppen! Vilken bra idé av dig med en sådan intervju, sådant är verkligen jätteroligt att få läsa. Kram på dig!

    SvaraRadera