sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 9 januari 2010

Smör

Vad är smör?
Smör är en naturlig råvara och kan inte kopieras. Det svenska smöret framställs genom att man kärnar färsk mjölk. När grädden blivit smör tillsätter man salt och mjölksyrakultur. Kulturen ger smöret en lite syrligare smak som vi nordbor är vana vid då man alltid utgått från sur grädde när vi kärnat smör.

Vilka aromer finns i smör?
Smör innehåller drygt 100 olika naturliga aromämnen som alla bidrar till den karaktäristiska smörsmaken.

Vad är smörsmak?
Riktigt smör ger småkakor en speciell smak och doft som många känner igen. Det beror på smörets alla aromämnen. Tillsammans med kryddor, mjöl och socker ger smöret den karaktäristiska smaken åt småkakor. Under gräddningen i ugnen utvecklas smakerna ännu mer. Bakar du med riktigt smör så känner du redan när kakorn är i ugnen att det doftar lite kola eller knäck.

När smälter smör?
Smältpunkten har stor betydelse på hur det smakar. Fettet i smör smälter vid +35 celcius. I munnen är det +37 grader vilket gör att det inte tar långt tid för smöret att smälta och du känner den fulla smörsmaken.

Fast eller flytande?
Allra bäst är att välja ett matfett som har fast konsistens vid kylskåpstemperatur. Småkakor blir spröda och knapriga därför att det fasta matfettet är bäst på att skilja mjölpartiklarna åt och förhindrar att gluten bildas. Olja och flytande margarin är sällan bra då knaprigheten går förlorad.

Varför bör jag inte knåda för länge?
Arbetar man kakdegen för länge riskerar fettet att smälta och mjölpartiklarna går samman, mjölet bildar glutentrådar och kakorna blir sega och inte så knapriga som man kanske önskar. Rör därför ihop degen så fort som möjligt. Vill man sätta händerna i en stor deg och knåda är det bättre att baka bullar!

Hjälp, smöret är slut!
Är smöret slut därhemma kan du byta ut det mot Bregott, en matfettsblandning som består till största delen av smör och en mindre mängd rapsolja. Funkar utmärkt i kakbak!
Margarin fungerar även om det inte har lika goda smakegenskaper som smör. Lättmargarin ger däremot inget bra bakresultat alls!

Källa:
Boken "Kära små kakor" från Svenska smör


Bra att veta!
Ska det bli gott bör det helst vara äkta vara!

Kram Karin

Share/Bookmark

1 kommentar:

  1. Hej, Vilket enormt bra inlägg. Denna kunskap behöver spridas :-).

    Ha en bra januarisöndag i snön.

    SvaraRadera