sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 6 december 2017

Julig glöggkaka med glasyr smaksatt med glögg

g
Finns det något juligare än glögg? Pepparkakor säljs ju året runt, sill äter vi vid varenda svensk högtid och saffran kan man hitta både här och där i fisksoppor och annat. Men glögg dricks banne mig bara i december månad och det med råge! Den heta glöggen värmer oss frusna själar och piggar upp i det mörka dystra tråkvädret med sin färgstarka kryddighet. Ja vad vore julen utan glögg, alldeles förskräckligt tråkig. Självklart är vi alla olika och alla kanske inte älskar glögg men alla har vi någon favorit som vi liksom inte klarar oss utan kring jul. För mig är just glögg och knäck ett måste! Men även julbordets kalla med sill och lax i alla dess former är minst lika viktigt, och nästan det godaste av allt julbordet har att erbjuda. Makens måste är däremot bruna bönor, något jag inte riktigt håller med om. Men som sagt, vi är alla olika…

Något som ändå är kul trots alla inbitna traditioner och klassiska maträtter är att våga testa något nytt, och det älskar jag. I alla fall när det gäller bakning! En sockerkaka med smak av glögg och kakao, vilken kombo. Och den blev riktigt god, för att inte tala om glasyren. Den var farlig, riktigt farlig…

En mörk sockerkaka med smak av glögg står på ett tårtfat av glas på en liten kulle av grön mossa mitt ute i skogen.

Glöggkaka med glögg-glasyr

175 g mjukt smör
1 dl socker
2 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1,5 dl glögg

Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform.
Rör smör och socker mjukt, tillsätt ett ägg i taget. Blanda alla de torra ingredienserna (vetemjöl, kakao och bakpulver) och blanda ner i äggröran. Häll växelvis i mjölk och glögg till en jämn smet. Häll smeten i formen och baka av i nedre delen av ugnen i ca 40 – 45 min tills stickan är torr.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.

Glasyr
2 dl florsocker
2 msk glögg

Blanda florsocker och glögg till en jämn glasyr och bred ut över den avsvalnade kakan, dekorera med chokladkulor eller något annat fint, gott och juligt.

Tips!

  • Gillar du inte julmust kan du byta ut glöggen mot 2 dl must eller annan god vätska.
  • Klipp ut ett runt bakplåtspapper och lägg i formen så lossnar den lättare.
  • Lägg kakan på serveringsfatet innan du dekorerar så blir det inte så kladdigt.

Kakan är dekorerad med ljusrosa glasyr och rosa runda chokladdoppade hasselnötter.En bild ovanifrån där man ser den rosa glasyren mot den härligt grönskande mossan.

Visst ser den härlig ut i sin rosa prakt!
söta kramar Karin

En närbild på kakan, glasyren och en rosa chokladdoppad hasselnöt. Glasyren rinner ner på sidan av kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar