sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 10 december 2017

Andra advent - Vit chokladtryffel med smak av svarta vinbär, lingon och blåbär

boll

Vad vore julen utan julgodis? Alldeles trist, tråkig och rent ut av fruktansvärd. I alla fall om du frågar mig! Tydligen äter vi fruktansvärda mängder godis i detta landet, uppåt 18 kilo (!!) per person och år. Helt jäkla otroligt, det är över ett kilo i månaden. Vi äter helt klart alldeles för mycket godis! Då är det väl bättre att unna sig till högtiderna och ännu bättre att göra godiset själv. Gudarna vet vad allt köpegodis faktiskt innehåller och nej jag vill inte veta…
Att göra eget godis är både enkelt, roligt och så otroligt mycket godare. Tänk att få ställa fram en skål med hemmagjord tryffel eller hemkokta kolor. Eller varför inte ge bort lite handgjort godis i julklapp, vem skulle tacka nej till lite handrullade chokladtryffelbollar? Inte jag i alla fall… Att få en present som någon annan gjort själv kan inte vara en bättre gåva. Snacka om kärlek och omtanke!
Men det svåraste är nog att inte äta upp allt innan julen är här, för än är det några veckor kvar. Två för att vara exakt! Tiden går alldeles för fort och jag har knappt hunnit att julstäda, än mindre köpt några julklappar… Undrar om barnen blir glada om dom får några chokladtryfflar i julklapp?

boll1


Vit chokladtryffel smaksatt med bärpulver
100g vitchoklad
0,5 dl grädde
3-4 tsk torkat bärpulver

Finhacka chokladen och lägg tillsammans med grädden i en kastrull. Värm på medelvärme tills all choklad smält. Smaksätt med bärpulvret, en tesked i taget, smaka av. Tänk på att smaken kan växa något när tryffeln får stå ett tag.
Häll tryffeln i önskad form och låt stå i någon timme. Rulla bollar, skär kuber eller liknande och dekorera med bärpulver blandat med lite florsocker eller strösocker. Förvara tryfflarna i kylen.

Tips!

  • Som bärpulver har jag använt Ekströms blåbärssoppepulver, lingonpulver från Markatta och svartavinbärspulvret från Larssens.se
  • För att få runda bollar har jag använt mig av denna silikonform från Bakers.se


boll2boll3boll4

Jag önskar er alla en mysig andra advent!

Kram Karin

boll5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar