sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 15 november 2017

Pop tarts–mördgeskakor fyllda med jordgubbssylt och dekorerade med glasyr & strössel

Närbild på fyrkantig mördegskaka fylld med jordgubbssylt och dekorerar med glasyr och färgglatt strössel

För drygt en månad sen kom jag och maken hem från New York – världens häftigaste stad som jag verkligen hoppas du hinner uppleva någon gång i livet. För snart tjugo (!!) år sen så var jag aupair i Usa och jag bodde bland annat större delen av tiden en bit utanför New York. På helgerna åkta jag och mina vänner ofta in och gjorde stan så the Big Apple ligger mig varmt om hjärtat. Helt sjukt att det har gått tjugo år nästa år, det var ju inte länge sen jag var där… Bara grejen att säga att man gjorde något för 20 år sen låter helt absurt i mina öron, jag är ju inte äldre än 26, i alla fall rent mentalt, passet säger dock något helt annat.
Ja tiden går verkligen fort och jag rekommenderar varmt att våga ta steget och åka iväg som aupair. (Obs, genom förmedling förstås!) Man växer otroligt mycket genom att stå på egna ben och klara sig själv i ett främmande land. Ja det är skitläskigt och man har grym hemlängtan i början men jag lovar att du kommer ha grymt rolig och få upplevelser för livet!

När vi väl var “over there” så tog jag chansen att träffa min gamla värdfamilj. Jag tog kontakt med min värdmamma som bokade in oss på en mysig restaurang i West Village. Då barnen numera är vuxna och urflugna ur boet så trodde jag först att jag skulle träffa föräldrarna. Men jag blev glatt överraskad när dottern i familjen dök upp! WOW! Att man kan vara sig så lik efter 20 år, sist jag såg henne var hon 8 år. Helt otroligt!
Det vart en riktigt mysig lunch men många minnen och tillbakablickar. Att det gått snart 20 år sen vi sågs sist märktes inte alls, snarare tvärt om. Vi pratade mycket om Sverige och jag hoppas verkligen att de en vacker dag kommer hit så ska jag visa upp vårt vackra Sverige!

22279973_10156739142208146_8535859530649522417_n
Katie, Stan, jag och Eileen.

I söndags var ungarna uttråkade och jag var sugen på att baka något varpå jag kom att tänka på USA och deras klassiska Pop tarts – en mördegskaka som är fylld med sylt och dekorerad med glasyr och strössel. Många av amerikanarna äter dessa sötsaker till frukost. Inte riktigt min grej men kan ju vara gott nån gång.
Pop tarts är en lagom komplicerad kaka som ungarna tyckte var riktigt kul att göra. Jag hjälpte till med kavling och utskärning av rutor, annars fixade barnen nästan allt annat. (bortsett från ugnen och glasyren)
Dom är både enkla, goda och roliga att göra. Alla ungar älskar ju att få kladda med glasyr och strössel!

Mördeg
100 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl vaniljsocker eller vanligt socker
+ lite vatten

Blanda ihop degen genom att skära smöret i små bitar och knåda ihop med mjöl och socker. Känns degen väldigt torr ha i lite vatten, ta nån tesked i taget. Arbeta inte degen för länge utan så kort tid som möjligt.
Låt degen vila en stund 10-15 min i plastpåse i kylen så blir den mer hanterbar att kavla.

Sätt på ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen, ju tunnare desto sprödare kaka men samtidigt lättare att spricka. Skär ut rektanglar och lägg hälften av dom på bakpappersbeklädd plåt. Klutta ut valfri sylt i mitten på degen, ca 0,5 msk, vi använde jordgubbssylt men ta din favoritsylt Lägg på en rektangel på de syltbeklädda mördegsrutorna och tryck med en gaffel runt om så kanerna försluts. Antalet rektanglar beror på dels hur tjockt du kavlar degen men även hur stora rutor du gör.
Baka av i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna helt innan du blandar ihop glasyren.

Glasyr
2 dl florsocker
3 tsk vatten
Blanda ihop florsocker och lite vatten, ta en tesked i taget tills du får lagom tjock konsistens. Kleta ut lite glasyr på varje kaka och strö på lite färgglatt strössel. Låt kakorna stå i kylen en stund så att glasyren stelnar, sen är det bara att avnjuta din allra första pop tart! Barnsligt enkelt och gott!

Bild ovanifrån på barnhand som kletar ut sylt på mördegsrutor.Två små barnhänder som naggar en mördegskaka med gaffel, stor koncentration pågår.Närbild på fyllda mördegsrutor, redo för ugnen.Två små barnhänder kletar glasyr och strösslar strössel på bakta mördegsrutor.Närbild på barnhand som strör strössel på en glaserad mördegskaka

Visst ser dom goda ut?
Ungarna älskade att båda baka och äta, och dom gick åt i ett nafs här hemma!

Jag hoppas att jag och maken snart får möjligheten att åka tillbaka till USA,
ett underbart land som har otroligt mycket att erbjuda. Men första ska vi försöka ta med barnen till London för att besöka Harry Potter, det tror jag dom skulle älska!

Kram Karin


nNärbild på pop tart som någon tagit en stor tugga på och man ser innanmätet och sylten.Nybakade och dekoreade pop tars redo för avsmakning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar