sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 17 november 2017

Turkiska kakor med smak av kaffe & kardemumma

kaffe2

Jag älskar kaffe i alla dess former och en morgon utan min kopp kaffe är ingen bra start på dagen, fråga bara mina barn… Men samtidigt som jag älskar kaffe så är jag sjukt kräsen, allra helst dricker jag kaffe här hemma där jag kan göra det på “mitt sätt”. Kaffet ska vara starkt med en rejäl skvätt mjölk och varmt. Fisljummet änglapink är inget för mig. Men även om jag älskar kaffe så är jag ingen storkonsument, jag nöjer mig med 1-2 glas kaffe om dagen, bara jag får det på mitt sätt.

Kaffeälskare som jag är så älskar jag även bakverk med kaffesmak och jag har gjor fler riktigt goda. Som en klassisk italiensk Tiramisu, pannacotta med kaffegelé, gammeldags Mockatårta och chokladmousse med kaffesmak. Så när jag hittade Turkiska kaffekakor var jag bara tvungen att testa, det lät för gott för att kunna låta bli. Och de var precis så goda som jag tänkt mig, en riktig vuxen-kaka, perfekt till kaffet. Det är inte supersöta, utan lite lagom kaffebeska så chokladen lyfter upp sötman på ett perfekt sätt. Jag tog hälften socker och hälften mörkt muscuvadosocker så mina blen inte jättesöta. Tar man bara vanligt socker så blir de så klart lite sötare, men det är ju en smaksak. Men gillar du som jag kaffe så kommer du älska dessa kakor!

kaffe3

Turkiska kakor med smak av kaffe och kardemumma

115 g  rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
1 msk kaffepulver
0,5 msk kardemumma

Blanda ihop smör och socker till en jämn smet. Blanda salt, mjöl, kaffepulver och kardemumma och rör ner i smör-smeten tills det blir en deg. Knåda inte för länge utan sluta när det är en deg. Låt degen vila en 10-15 min i kylskåpet.
Mjöla bordet och kavla ut degen några mm tjockt, tryck ut formar eller skär rutor/rektanglar. Lägg kakorna på bakpappersbeklädd plåt och baka av i ugnen i ca 10 minuter, tills de fått lite färg. Låt svalna helt och dekorera med smält choklad.

Tips – jag tog hälften vitt socker och hälften mörkt muscuvadosocker vilket gav en mindre söt kaka, men det går lika bra med bara vanligt socker.
Tips – jag använda vanligt snabb-kaffe-pulver.
Tips – jag ringlar choklad men du kan lika väl doppa kakorna i smält choklad


kaffekaffe1

Jag har sett många bloggar som tar riktigt mörka bilder och jag har länge varit sugen på att testa det själv. Det är svårare än man kan tro men snyggt blir det. Jag är dock långt ifrån fullärd, att fotografera i mörk miljö kräver sin kunskap. Allra helst bör man fotografera med stativ men jag var alldeles för lat vilket syns då det inte blev någon direkt sylvass skärpa. Men jag är nöjd för att vara första gången…!

Vad tycker ni? Jay eller nay?
Något jag ska fortsätta med eller återgå till mina mer varma och ljusa bilder?

Söta kramar Karin

kaffe4kaffe5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar