sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 30 oktober 2015

Ätbara mumier
Visst blev dom söta dessa ätbara mumie-muffins.
Älskar de pliriga ögonen som funderar pillemariskt vad dom ska hitta på för bus under halloween!

Vi börjar med det som tar längst tid, dessa behöver torka helt innan de dekoreras med choklad eller läggs på som dekoration. Fördelen är att de håller länge och går inte alla åt så går dom utan problem att spara i en burk.

Sockersöta ögon
1 äggvita
4-5 dl florsocker
1 tsk ättiksprit (12 %)

Rör ihop florsocker och äggvita till en jämn smet. Lagom tjock för att ögonen inte ska flyta ut men inte för trög för att inte gå att spritsa, därför är det inget exakt mått på florsockret. Ni får känner er fram. Tillsätt till sits ättiskspriten som hjälper kristyren att stelna fortare. Har du ingen sprit hemma går det precis lika bra ändå, det tar bara lite längre tid för ögonen att torka.
Använd en plastpåse/spritspåse/vikt strut och klipp ett litet hål, spritsa enligt dig lagom stora pluttar, det blir ett gäng med detta recept. Låt som sagt torka helt. Smält choklad och fyll en plastpåse/spritspåse/vikt strut och klipp en litet hål och gör små prickar på pluttarna. Låt chokladen torka helt innan du använder dom som dekoration.

Chokladmuffins
Bunke nr 1 – blanda alla torra ingredienser

3 dl vetemjöl
3 dl socker
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Bunke nr 2 – blanda alla blöta ingredienser
2 ägg
100 g smält smör
1½ dl kallt vatten
1½ dl mjölk

Sätt på ugnen på 175 grader. Häll bunke nr 1´s innehåll i bunke nr 2 och rör om tills allt blandats ordentligt. Klart för att fylla muffinsformar! Baka av i mitten i ugnen i ca 10 –15 minuter, kolla med en sticka att de inte är kladdiga. Låt svalna helt.

Nu till själva mumierna, antingen gör du en frosting enligt nedan eller så kavlar du marsipan/sockerpasta och skär ut smala remsor och klär in mumierna i. För att kunna spritsa frosting behöver du helst ha en platt tyll men det går säkert att hitta på nåt annat sätt bara man är lite finurlig.

Frosting
50 gram rumstempererat smör
3-4 dl florsocker
100 gram Philadelphia
1 tsk vaniljsocker

Blanda ihop allt till en jämn smet, fyll en plastpåse/spritspåse med en platt tyll. Den jag har är slät på ena sidan och kantig på andra, jag vände den kantiga nedåt så att “banden” blev släta.

Innan du börjar spritsa så fäst ögonen med en liten liten klutt choklad så att dom sitter still.

Lägg banden snett vågrätt så får du snyggast mumie-effekt, jag upptäckte det själv när jag spritsade de sista. Ja ja, man lär sig så länge man lever… Hur många band mumien ska ha är så klart helt upp till dig, släpp loss kreativiteten!Imorgon kommer mitt tredje och sista halloween-inlägg.
Jag hoppas du inte är rädd för spindlar…

Kram Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar