sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 24 september 2015

Hemmagjorda geléhallon


NÄSTAN NYTTIG. HEMMAGJORT GODIS. INGA KONSTIGHETER. GALET GOTT.
FÄRSK HALLONPURE. INGA TILLSATSER ELLER ONATURLIGA SMAKÄMNEN.

Hemmagjorda geléhallon 

Nytt samarbete!
Företaget Bakers har tidigare vänt sig till proffsen – bagerier, konditorier m.m. – men har nu sedan i somras öppnat upp sin webbutik även för oss konsumenter. Något jag tycker är riktigt kul, de säljer produkter av hög kvalité som nästan alla bagare & konditorer använder dagligen. Nu har även vi ‘dödliga’ chansen att använda deras produkter hemma i våra egna kök!
Jag har fått möjlighet att testa deras produkter här hemma och kommer med jämna mellanrum baka och skriva om dom, här kommer mitt allra första test:

Hemgjorda geléhallon

För att du enkelt ska kunna göra dessa geléhallon behöver du en elektroniks våg och en termometer. Det är viktigt att följa de angiva måtten och graderna för att hallonen ska få sin rätta konsistens. För att få snygga bitar så gör förslagsvis hallonen i en silikonform, se nedan.

375 g socker
150 g vatten
125 g glukos – finns att köpa i välsorterade mataffärer, kolla bakavdelningen
166 g hallonpuré – enkelt att göra själv men kan även köpas i väldigt välsorterade matbutiker men även hos Tingstad.
Koka frysta hallon med 10 % socker (tex 200 g hallon o 20 g socker) och mixa försiktigt, sila sedan genom en sil.
8 g citronsyra
32 g gelatin
strösocker till garnering

Lägg gelatinet i blöt. Blanda vatten, glukos och socker och koka det tills det når 140 grader. Tillsätt hallonpurén och koka till 115 grader. Tillsätt gelatinet och citronsyran och blanda väl. Häll upp massan i önskade formar och låt svalna helst i 8 timmar.
Tryck försiktigt ut hallonen och vänd dom i strösocker.

LinnéaGeléhallon


För att få riktigt snygga och proffsiga geléhallon rekommenderar jag denna silikonform från Bakers. Siliconflexformarna är tillverkade i 100% livsmedelsgodkänd silikon och kan används i temperaturer -60 - +230°C för att skapa bakverk, desserter och glass. Kan även användas i mikrovågsugn. Måttet på formen är 60 * 40 cm, men tycker du den är för stor kan du lätt dela den med en vass kniv eller sax.

Denna heter Flexipan mini rund/halvkula och ger 70 fina hallon.
http://bakers.se/catalog/products/flexipan-mini-rund-halvkula-d-29x18-mm-70-fig-11800-1

Utvärdering:
Hallonen blir jämna och fina, är lätta att trycka ur och ser riktigt proffsiga ut. Formen går ju att använda till vilket bakverk som helst och inte bara geléhallon, där är det bara fantasin som sätter gränser.


 

1 kommentar: