sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 29 april 2015

Nötter, kola & choklad


Canon 097 


Dessa kakor! Oh my! Dom har allt en människa kan önska…
Krispiga kakor. Knapriga nötter. Seg kola & Choklad. Kan det blir bättre? Tror ärligt talat faktiskt inte det!
Jag måste även lyfta ett varnande finger, det är omöjligt att bara ta en så gör dom på egen risk.

Skämt å sidor så älskar jag när jag upptäcker nya vägar att göra godsaker. Som när jag upptäckte att man kan smälta Rollos med en skvätt mjölk till en ljuvligt god kolasås. Det är definitivt inte sista gången jag gör detta! Tänk att ringla varm kolasås över vaniljglass, fylla praliner eller använda i en paj…

Våga testa nya saker i köket, det finns inget roligare än att experimentera. Ibland blir det ljuvligt och ibland… mindre gott. Men se bara till att anteckna ingredienser och tillvägagångssätt under resans gång så att du kommer ihåg när du lyckas!

Rollos


Låt dig inte skrämmas av att det är många delar att göra till dessa kakor! Själva mördegskakorna och de rostade nötterna går att göra i förväg. Och själva kolasåsen är busenkel och går snabb att göra, sen är det bara själva monteringen kvar. Superenkelt och jättegott, precis som det ska va!

Mördegskakor
Beroende på storlek, ca 20 stycken

100 g smör
100 g socker
1 äggula
225 g vetemjöl
2 tsk vanilj
en nypa salt

Vispa smör och socker fluffigt, blanda i en äggula, vetemjöl, salt och vanilj. Använd helst händer på slutet för att arbeta degen smidig. Känns den torr så tillsätt en äggula till eller lite vatten. Lägg i en plastpåse och låt vila i kylen en halv timme.
Sätt på ugnen 175 grader. Kavla ut degen ca 4 mm tjock ut tryck ut valfria former. Lägg på bakplåtspapper på en plåt och baka av i ugnen ca 7 minuter tills svagt gyllenbruna.

Rostade nötter
ca 400 g blandade nötter
Jag blandade valnötter, hasselnötter och mandelflarn.
Det går även bra med kokosflingor eller frön om man är allergisk!

Lägg på bakplåtspapper på en högkantad plåt och låt rostas i ugnen på 175 grader i ca 5 – 10 minuter, håll koll så att de inte bränns!

Kolasås
Vill du ha extra mycket kolasås så går det bra att öka receptet!
ca 300 g Rollo-kolor
2 msk mjölk
en nypa salt

Smält under omrörning till en jämn kolasås. Häll undan ca 1/3-del i en annan skål och ställ undan. Blanda ner de rostade nötterna i kastrullen och blanda väl tills allt täckts av kolasåsen.

RollosNötter


Montering
Klutta lite nöt-kola-blandning på varje kaka, ta precis så mycket som du själv önskar, ta så du skäms. Ringla den kolasås du ställt undan, eventuellt kan den behövas värmas lite för att bli rinnig igen. Värm på spisen eller några sekunder i mickron.
Smält choklad med lite smör och ringla över kakorna, även här ta precis så mycket som du själv vill, det är dina kakor och ingen dömer dig för hur mycket choklad du vill ha.

Kakorna är nu redo för avnjutning!
Spara några eller iallafall en till dina när och kära, det är alltid snällt att dela med sig!

Kram Karin

1 kommentar: