sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 8 december 2014

Drömmar om saffran


 


Ja efter denna veckan är det konstigt om jag inte drömmer om saffrans snart. Här hemma har verkligen varit saffran både högt och lågt och i alla dess former. Kanske till o med lite för mycket av det goda, nästan lite skönt att saffransveckan närmar sig sitt slut och jag kan få baka, fotografera och skriva om annat än just saffran. Men än har vi några godbitar kvar att njuta av!

Saffransdrömmar

100 g mjukt smör
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl kallpressad rapsolja
4 dl vetemjöl
0,5 g saffran
1 tsk hjorthornssalt

Rör smör, socker och vaniljsocker vitt och poröst, tillsätt oljan. Stöt saffran med lite sprit/vatten och tillsätt i smöret. Blanda mjöl och hjorthornssalt och blanda ner i smeten. Rulla snabbt ihop till en deg. Min deg kändes ganska torr och smulig, om så tillsätt lite vatten så att det blir mer samarbetsvillig. Rulla lagom stora bollar, jag vägde mina ca 30 g styck.
Lägg bollarna på en bakpappersbeklädd plåt, dock inte för tätt då de flyter ut under gräddningen. Baka av kakorna i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Kakorna ska vara helt torra. Håll undan nosen när du öppnar luckan då det kommer lukta starkt av ammoniak, denna odör försvinner dock efter en stund och kakorna får ingen smak. Låt kakorna svalna och förvara dom sedan i en tät burk.Jag hoppas ni fått inspiration att baka något gott av saffran efter alla dessa smaskiga inlägg. Imorgon är det som sagt det sista dagen, efter det kommer det andra juliga bakverk av olika slag som jag hoppas att ni kommer gillar.

Önskar er alla en härlig vecka!
Kram Karin

2 kommentarer: