sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 7 december 2014

Saffrans cheesecake med smak av apelsin & pepparkaka


  


Mörkret tätnar i advent
och vårt andra ljus blir tänt.
Gud bevare dem som gråter,
låt dem le och leka åter

Redan andra Advent och vi är nästan halvvägs till julafton. Vi har fått upp några ljusstjärnor i fönstren och några tomtar syns här och var, men nån större julstämning finns det inte här hemma. Framförallt saknar jag snön, när den kommer så känns det automatiskt juligt. Det är svårt att få julkänslor när man kan tro att våren är på ingång, solen skiner och fåglarna nästan kvittrar. Nej, så här i december önskar jag nästan att vi bodde mer norrut där snön lyser vit på taken och endast tomten är vaken…

Andra advent firar vi med tända ljus, lite varm glögg och en riktigt god cheesecake!

Saffranscheesecake med smak av apelsin & pepparkaka

250 g pepparkakor
125 g smör
200 g Philadelphiaost
250 g Mascarponeost
1,25 dl socker
4 ägg
rivet skal och saft från en apelsin (två apelsiner)
1 g saffran (två påsar)

Sätt på ugnen på 175 grader. Kör pepparkakorna och det rumsvarma smöret i en mixer till en jämn massa. Tryck ut smeten i botten på en springform och baka av i ca 7 minuter. Låt svalna.
Mortla saffranet med lite socker. Vispa ihop Philadelphiaost, mascarpone, socker, ägg, saft o rivet skal från apelsin och saffranet till en jämn smet. Häll massan över pepparkaksbotten och ställ in i ugnen. Skiva under tiden en apelsin tunt, och lägg på cheesecaken när den stelnat något, efter ca 15 minuter. Baka cheesecaken i ungefär 40 minuter totalt, stäng av värmen och låt stå i 20 minuter till. Låt sedan cheesecaken stå i kylen i några timmar, gärna över natten, så att fyllnigen stelnar helt.

  

Söndags sött a´la lchf

200g sötmandel
2 st äggvita
1 – 2 tsk pepparkakskrydda
1 msk sötströ – valfritt!
Kör mandlarna i en mixer, de ska vara rejält söndermixade men ändå knapriga bitar. Tillsätt äggvita, pepparkakskrydda och sötningsmedel (valfritt) och blanda till en kletig massa. Tryck ut med händerna i botten av en springform eller liknande. Baka av i ca 5 – 7 minuter i 175 grader. Ställ åt sidan och låt svalna. 

200 g Philadelphiaost
250 g Mascarponeost
1 dl sötningsmedel - valfritt
4 ägg
rivet skal och saft från en apelsin (två apelsiner)
1 g saffran (två påsar)

Mortla saffranet med lite socker. Vispa ihop Philadelphiaost, mascarpone, sötningsmedel (valfritt), ägg, saft o rivet skal från apelsin och saffranet till en jämn smet. Häll massan över pepparkaksbotten och ställ in i ugnen. Skiva under tiden en apelsin tunt, och lägg på cheesecaken när den stelnat något, efter ca 15 minuter. Baka cheesecaken i ungefär 40 minuter totalt, stäng av värmen och låt stå i 20 minuter till. Låt sedan cheesecaken stå i kylen i några timmar, gärna över natten, så att fyllnigen stelnar helt.

Jag önskar er alla en härlig andra advent!
Många kramar Karin

Ps. Ni har väl inte missat min vän Sabina som även hon har en saffransvecka!
- Sweet and simple -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar