sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 30 oktober 2014

Små personliga pajskal


 smör

Istället för en enda stor paj kan det vara kul att servera små personliga pajer. Tänk lyxen att få en helt egen paj, allt gott till en själv utan att behöva dela. Med dessa små pajformer kan man njuta utan allt för dåligt samvete. En paj var innebär ingen omtagning utan en perfekt lagom stor portion njutning.

Pajdeg

2 dl mjöl
0,5 dl socker
75 g kallt smör
2 msk sirap
1 äggula

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop allt till en fast deg, låt den vila, gärna i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut degen på mjöligt bord, ca 0,5 cm tjockt.

En muffinsform i teflon behöver inte smörjas, jag mjölade snarare för att degen inte skulle fastna för mycket.

Tryck försiktigt ner en bit deg , ca 12 * 12 cm stor i en muffinsform. Går degen sönder är inte det hela världen, det går att lappa och laga med deg. Se till att alla sprickor och hål täcks med deg, annars finns det risk att skålarna spricker. Skär försiktigt med en kniv bort överflödigt deg så att du får jämna och fina kanter.

Fyll varje pajform med aluminiumfolie och tryck tätt mot degen. För att ytterligare stabilisera pajkanten från att rasa kan du fylla aluminiumfoliet med okokta ärtor som du försiktigt trycker ner i formen. Baka pajskalen i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Njut under tiden av en massa vackra bilder, fortsättning längre ner i inlägget.

 DegMjöl o degDeg och kavelMuffinsform

Ta ut formen och lyft försiktigt ur aluminiumfoliet (med ärtorna) och ställ åt sidan. Pajskalen är nu nästan färdiga men för att få dom mer krispiga så ställ in dom i ugnen igen i ca 2 – 3 minuter tills de fått fin färg. Väl färdiga i ugnen så låt skalen stå kvar i formen, de lossnar först när de svalnat. Ingen panik, de kommer lossnar när allt är kallt. Om nu så inte skulle vara fallet så för försiktigt in en kniv mellan form och pajskal så lossnar dom.

Dom må ha blivit knöliga på insidan av aluminiumfoliet men på utsidan är de raka och fina, det är ju det viktigaste. Dessa små sötnosar tänkte jag fylla med äpplen,  min underbara äppel- & kanel kolasås som jag gjorde härom dagen och lite crunchig smuldeg. Gudomligt gott!

Önskar er alla en härlig Allhelgona helg / Halloween!

Många kramar Karin 

Söta små pajskal Pajskal Pajskal o kavel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar