sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 23 februari 2013

Spring is in the air


PICT0880

Två idéer kombinerade på en och samma tårta. Två idéer jag inte kunnat släppa utan mer eller mindre var tvungen att genomföra och så här i efterhand var det två riktigt bra idéer! Den ena var att göra tårtbotten på mandelmjöl vilket blev grymt gott. Den andra var att täcka tårtan med vikt marsipan, grundidén fick jag från en plisserad kjol men jag tycker att slutresultatet mer påminner om draperiet på en teater. Jag älskar att bli inspirerad av allting runtomkring mig!

Choklad & mandelkaka
Detta recept är en vidareutveckling av Leilas Saftiga choklad & hasselnötstårta. Jag har dock gjort en del ändringar då jag inte hade någon mixer hemma och använde mandelmjöl istället för hasselnötter.

6 äggvitor
6 äggulor
200 g smält choklad
1 dl socker
200 g rumsvarmt smör
2 msk kakao
ca 3 dl mandelmjöl

Vispa äggvitorna riktigt fasta och ställ undan. Smält chokladen. Vispa smör och socker, ha i ett av äggulorna i taget. Vispa ner kakaon och den smälta chokladen. Skrapa kanterna så att allt blandas. Blanda ner mandelmjölet och vänd till sist ner äggvitorna. Smeten kommer vara ganska mastig men blir luftig och god ändå.

Kakan går att baka i en springform men låt den stå i kylen övernatten innan du skär till bottnar av den. Jag använde 5 små aluminiumformar – ca 12 cm i diameter. Bred ut smeten så att den bildar ett jämt lager. Baka av i 175 grader i ca 10 – 15 minuter, det går ganska fort när dom är så tunna. Ca 30 minuter om du gör den i en springform.

Päronsmörkräm
½ sats gräddsmörkräm
några droppar päron-essens
lite grön pastafärg

Nötcreme – smörkräm
½ sats gräddsmörkräm
ca 75 g Nötcreme

Montering
Låt bottnarna svalna och bred sedan på ett ca ½ cm tjockt lager av valfri smörkräm, varva sedan tills du fyllt hela tårtan. Täck sedan hela tårtan med valfri smörkräm, försök att få allt så rakt och slätt som möjligt. Låt tårtan stå i kylen en stund.
Mät runt om tårtan hur lång marsipanen behöver vara, säg 40 cm. Kavla ut en dubbelt så lång remsa, lika bred som höjden på tårtan, tex 12 * 80 cm lång remsa. Då du ska vika marsipanen så kommer det gå åt mer än att täcka den som vanligt.
Jag har visserligen bara gjort denna tårtan en gång men fann det enklast att vika marsipan-remsan innan jag satte den på tårtan, jag tror det blir för sladdrigt att vika den på plats.
Känns smörkrämen torr så pensla den med lite vatten så att marsipanen lättare fäster, sen är det bara att ta våd för våd och lätt trycka fast på tårtan. Så här i efterhand skulle det vara snyggt att ha täckte tårtan först och sen sätta en drapering runt om, det blir dock då ett dubbelt lager med marsipan om du inte bara täcker toppen av tårtan.
Dekorera med blommor och strössel. Klart!

>PICT0876
PICT0877 PICT0878

Nu dags för en kavalkad av bilder!

PICT0883
PICT0886 PICT0887
PICT0888
PICT0893 PICT0895

Dessa fina pion-liknande blommor är enkla att göra och så söta!
Rulla lagom stora bollar av marsipan, ju större boll desto större blomma. Doppa bollarna i lite äggvita och sedan i en skål med färgat socker, strössel eller ätbart glitter. Låt torka. Tryck ut fem rundlar, diametern ska vara något mindre än själva bollen. Jag formade rundlarna med en dogbone men det är inget som är nödvändigt. Fäst den första med lite vatten eller äggvita, lämna ena sidan öppen. För in nästa blad i öppningen, ev fäst med vatten eller äggvita. Fortsätt så runt om hela bollen. Alla bladen kommer ligga omlott varandra. Vill du ha en större blomma är det bara att fortsätta med fler blad.

Här nedan ser ni hur vacker tårtan var inuti, lika vacker som god!
Tårtan är ganska mastig så trots sin ynka storlek tror jag tårtan utan problem räcker till 6 personer, minst.

Nej dags att säga godnatt, men vi hörs snart igen!

Kram Karin

PICT0897 PICT0902
PICT0904 PICT0901
PICT0906
PICT0881

3 kommentarer:

  1. Blir så grymt inspirerad av din blogg för min bakning!

    Vad tycker du är roligast att baka?

    SvaraRadera
  2. Tårtan ser otroligt god och saftig ut!

    SvaraRadera