sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 27 mars 2012

Modellera med ricekrispies treats

Här kommer fortsättningen på hur jag gjorde tornen till Nellies slotttårta. Hur jag gjorde taken kan ni läsa om här.

Ricekrispie treats
Denna sats räcker till 4 pappersrullar och en boll -  lite större än en tennisboll.

1 msk smör
75 g marshmallows
7 dl rispuffar eller Ricekrispies

Smält smöret och tillsätt sedan marshmallowsen och låt dessa smälta under omrörning, var noga så att de inte bränns. När blandningen är smält blandar du i rispuffarna/Rice Krispies och rör om väl så att allt blandas. Forma sedan figurer o former när massan fortfarande är varm!

För att göra grunden till tornen klippte jag upp fyra tomma pappersrullar, täckte dom med plastfolie och fyllde dem med ricekrispie treats och tryckte ihop kanterna en stund. Platta till i ändarna så att fyllningen inte sticker ut. Massan stelnar ganska fort så snart den svalnar så efter ca 10 minuter kan du ta ut ricekrispie treatsen ur rullarna.

En modell av ricekrispie treats håller ganska länge om man inte ska äta upp den, men iallafall någon vecka eller två. Ska man äta upp det man modellerat så bör man göra den samma vecka som den ska dineras.

PICT0021 (2)

Färga marsipan/sugarpaste i grått, gärna lite melerande och kavla ut lagom tunt. Mät ut så att den räcker runt och tornet. Skär rent kanterna så att de blir raka, gärna lite bredare än själva tornet så att topp och botten täcks ordentligt.
För att få slottet att se ut som ett riktigt gammal stenslott så använder jag mönstermattor från Strössel & Annat, små och lätta att använda. Tryck med ett jämn tryck mattan på den utkavlade marsipanen/sugarpasten och flytta runt den så att det blir stenar överallt.
Blanda ihop en smörkräm och bred på ett lagom tjockt lager på en av torn-bitarna så att inga rispuffar syns. Gör ett torn i taget, det är enklast!

PICT0008 PICT0009PICT0006 PICT0010

Vänd på den mönstrade massan så att mönstret ligger mot bordet och lägg tornet längs med ena kanten. Se till att mönstret ligger rätt så att inte stenarna hamnar på tvären.
Rulla ihop den men fäst inte den sista kanten utan skär av den så att den ligger kant i kant med den andra eller lite omlott.
Samla ihop den överblivna massan i en strutliknande form, det är där man senare sätter själva slotttornstaket. Jag använde inget “klister” för att fästa fast taket på tornet men det borde funka med kristyr eller kanske smörkräm för att få det att sitta fast bättre.

Jag rekommenderar att använda ricekrispie treats när det är lite större saker som tex torn eller liknande som du ska ha på tårtan. Dessa modeller blir väldigt lätta och riskerar inte att trycka ihop tårtan, så detta kommer jag definitivt att göra om!

Kram Karin

PICT0011 PICT0012PICT0013

6 kommentarer:

 1. Jag ska ge mig på att modelera med Ricekrispies i veckan=) ska bli spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, det är enklare än vad man tror!
   Kram Karin

   Radera
 2. Måste ju bara fråga, det står rice crispies i ditt recept, men det ser ut som du använt dig av ris puffar.
  Vilket fungerar bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde mig av vanliga rispuffar (har ändrat i receptet) men det borde nog fungera med rice krispies också.
   Kram Karin

   Radera
 3. Jaa, det där verkar himla bra! Har ännu inte haft anledning att testa själv men det kommer jag förhoppningsvis få någon gång =)

  //Lotte -bullemamman.blogspot.se

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Finns det något alternativ till marshmallows, något gelatinfritt?
  // Pyssling - pyssling.tumblr.com

  SvaraRadera