sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 12 april 2010

Mitt recept på Sveriges Nationaldagstårta



Saftig tårtbotten
2 ägg
3 dl socker
75 g smör
1,5 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt fast bakplåtspapper i botten av en springform, smöra och bröa kanterna om det inte är en teflonform. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl.
Smält smör och häll i smeten. Häll i vattnet och rör sedan i mjölblandningen. Blanda ihop. Grädda mitt i ugnen i 40 min 175 grader. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.


Jordgubbar
På vinterhalvåret kan man använda frysta jordgubbar och lägga dom i sockerlag för att få fram den härliga sötman. På sommaren räcker det med att dela saftigt mogna jordgubbar i mindre bitar och röra ner lite socker och rivet limeskal efter smak.

Sockerlag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 st vaniljstång
1,5 l jordgubbar

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljkornen tillsammans med socker och vatten, och låt koka i en kastrull några minuter. Dra av från spisen och låt svalna.
Skär jordgubbar i halvor och häll över den avsvalnade lagen. Ställ kallt.


Vaniljmousse

2 dl creme fraiche
2 dl vaniljsås ex. marsansås
½ dl socker
½ tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och smält i micro eller vattenbad. Blanda ut gelatinet i lite av mjölken till vaniljsåsen tills gelatin-vätskan är kall.
(Minskar risken av gelatinklumpar) Blanda ihop vaniljsåsen enligt paketet tillsammans med gelatinvätskan. Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker.
Vispa grädden hårt och vänd ner i vaniljröran, låt stå kallt, helst över natten.


Marängbotten
3 st äggvitor
1½ dl socker
en nypa salt

Sätt ugnen på 100 grader. Rita ut en cirkel på bakplåtspapper med hjälp av den springform som du gjort tårtbotten i.
Vispa äggvitorna å medelhastighet tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.
Lägg bakplåtspappret på en plåt och bred ut ett jämt lager av smeten inom cirkelns kant. Ha i ugnen ca 1 - 1½, tills ytan är krispig och insidan seg.


Rabarbermousse

300 g rabarber
3 msk outspädd röd saft
2 gelatinblad
1½ dl socker
1½ dl Kesella Gourmet kvarg
3 dl Kelda mellangrädde

Skölj rabarbern, men skala den inte. Skär rabarbern i små bitar och koka i saften tills det blir krämigt.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten och smält i micro eller vattenbad, rör ner i rabarberkrämen. Låt svalna. Rör i socker och Kesella. Vispa grädden riktigt hårt och blanda ner den i rabarbersmeten. Låt stå kallt i kylskåp några timmar.


Ihopsättning

Dela tårtbotten i två delar, lägg den en halvan på ett tårtfat. Bred ut jordgubbarna och lite av saften över tårtbotten.
Bred ut ett tjockt lager av vaniljmoussen över jordgubbarna och lägg sedan på marängbotten.
Bred ut ett tjockt lager av rabarbermoussen och sist den andra halvan av tårtbotten
Klä in hela tårtan med vispad grädde. Lite socker och en knivsudd av bakpulver gör att man kan vispa grädden hårt utan risken för smör.
Smält vit choklad och bred ut på bakplåtspapper, ju tjockare desto mer stadga. För att få en jämn höjd på bitarna kan man rita stödmärken på baksidan av bakplåtspappret. När chokladen nästan stelnat skär du chokladen i delar som du sedan försiktigt bryter loss när den har stelnat helt.
Dekorera tårtan med färska jordgubbar på toppen och de vita chokladbitarna runt om, knyt sedan ett blågult band runt om och tårtan är klar.

Njut!


Karin

5 kommentarer:

  1. Det låter jättegott, och tårtan ser riktigt läcker ut också! Fint jobbat =)

    SvaraRadera
  2. Jättefin tårta! Min tårta var lite lik, med blågult band runt om också. :-)

    SvaraRadera
  3. Oj, gud vad gott det ser ut! ;) Underbar tårta! Jättefin! Otrolig! Jag kan hålla på länge till! Haha! Hoppas att allt är bra med dig! Stor kram från Lena

    J,o förresten, hur är det, har du ett företag eller inte? Har inte riktigt förstått det ;)<3

    SvaraRadera
  4. Det låter lite smarrigt! Och snyggt - extra snyggt eftersom det var hemsk lik den jag skickade in ;) Man är visst inte så orginell som man tror..... Men det var ju lite begränsande att "alla" skulle kunna baka den..... eller vad tyckte du?

    Kram Anna

    SvaraRadera
  5. Ser jättegott ut, och man blir ju inte mindre sugen när man läser om allt gott den innehåller. Såg ett annat bidrag, som jag reagerade mycket på, som kändes väldigt väldigt överarbetat och krångligt. Den var så full av dekorationer att det bara blev för myccket. Säkert god, det tror jag inte annat, men ack så överarbetat yttre. Grejen var väl att alla ska kunna baka den hemma, och få den att se ungefär likadan ut? Klart den ska dekoreras lite, men det måste ju vara enkelt så att alla har en chans.

    Lycka till!

    SvaraRadera