sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 18 april 2010

Födelsedagstårta

För några veckor sedan fylld min svägerska "26" (läs 39 år) och igår firade vi henne med pompa och ståt! Jag hade hittat ett gott recept på en lite annorlunda tårtbotten med mandelmassa och hasselnötter men då min svärmor är glutenintolerant blev allt bara en enda gegga. Att byta ut mjöl mot potatismjöl funkar tyvärr inte i alla lägen.
Det vara bara upp på banan igen och baka en ny tårtbotten. Dock ville jag fortfarande ha en nötbotten och hackade i 100g hasselnötter, dessvärre så la sig allt nöthack på botten. *suck* Hur sjutton ska man göra för att få till en hög, god och saftig nöt-tårt-botten?
När jag bakade mitt bidrag till Sveriges Nationaldag blev det så mycket maräng att det räckte till två bottnar. Den överblivna har jag sparat till just ett tillfälle som detta, och trots att den legat ett tag torrt och svalt i skafferiet var den precis lika god, en klar fördel med maräng! *ler*

De frysta jordgubbarna lät jag sjuda tillsammans i en sockerlag tills de varm mjuka och gosiga. Istället för vanlig enkel vaniljmousse (½ grädde + ½ vaniljkräm) så valde jag att även blanda i creme fraiche, ungefär en tredjedel av varje. Moussen blev riktigt fräsch och god!

Födelsedagsbarn med gäster lovordade tårtan och sa att detta var en tårta man kunde äta hur mycket som helst av utan känna sig sockerstinn, den var mer fräsch i smaken än tårtor kan vara i vanliga fall.


En fin men suddig bild på födelsedagstårtan


Födelsedagstårta
Från botten och upp

Nötbotten
Marinerade jordgubbar
Fräsch vaniljmousse
Marängbotten
Fräsch vaniljmousse
Nötbotten

Kram Karin

Share/Bookmark

2 kommentarer:

  1. SV: Tack så väldigt mycket! Vilken fin tårta du bakat! Vilket bra och smart tips att göra vaniljmousse med marsánsås och grädde -det måste ju gå väldigt snabbt och enkelt!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Det lät gott det där, maräng är ju otroligt gott och funkar i de flesta lägen, vilken tur att du hade en sådan liggande :)

    SvaraRadera