sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 19 april 2010

Funderar...

Som ni vet så vill jag gärna utbilda mig till konditor och närmaste plats att studera för mig är Kristianstad. Det är 15 mil mellan hemmet och skolan. Efter att nyligen varit inne på skolans hemsida blev jag informerad om att det krävs en viss erfarenhet för att gå den utbildningen. Man bör gå en annan kurs först som ger just de grundläggande kraven som behövs. Så nu sitter jag här och funderar, ska jag gå eller inte...

Det som gör mig fundersam är dels avståndet, antingen får jag bo hos min mans farbror eller pendla, kanske en kombination av det hela. Jag är inte så sugen på att lämna min familj under hela veckan.
Sen är det ju inte helkul att behöva ta med CSN-lån, men jag får se det som en investering i framtiden.

Vad tycker ni? Hur ska jag göra?
Har dock inte så lång betänketid, ansökan ska vara inne senast den 15 maj!

Kram Karin


Information om utbildningen:

Bageri/konditori                   

Mål   
       
Det finns idag ett stort behov av duktiga bagare och konditorer runt om i hela landet.
Den här utbildningen ger grundläggande kunskaper inom bagare och konditori.
Den ger även behörighet för studier på Yrkeshögskoleutbildningen för bagare och konditorer i Kristianstad.
   
Förkunskaper
Grundskola och för sökande med svenska som andra språk krävs SAS grundläggande eller motsvarande.

Innehåll
Arbetsmiljö och säkerhet        50p   
Bageri A                              100p
Bageri B                              200p
Försäljning och service          50p
Choklad och konfektyr        100p
Konditori A                        100p
Konditori B                        150p
Livsmedel A                         50p
Livsmedelshygien                  50p
Datorkunskap                       50p
Totalt                                 900p

Kurstid – 30 veckor   
13 september 2010 – 17 december 2010
10 januari 2011 – 20 maj 2011

Sista ansökningsdag
15 maj 2010

Utbildningsanordnare
Österänggymnasiet, Sjövägen 30, Kristianstad

Ansvarig rektor:
Ulrica Capion

Kontaktperson:
Kajsa Nilsson  044- 13 65 26

Ansökan lämnas till vuxenutbildningen i din hemkommun.
I Kristianstad lämnas ansökan till VLC

Share/Bookmark

6 kommentarer:

 1. Tycker du ska söka. Ta chansen!

  SvaraRadera
 2. Jag kan säga att jag har exakt samma funderingar......Jag bor i skåne iof men är ända nästan 2 timmars reseväg (enkel) Och på det skall man då ta studie lån och leva på minimum summa! Pengarna är nog det som gör att jag funderar extra mycket=/

  Nyfiken på att se hur du kommer göra=)

  SvaraRadera
 3. Jasså finns det i malmö? Det har jag helt missat!! Har du någon adress till hemsida eller så? Till malmö har jag 40min, vilket är mycket bättre:D

  Ja csn lån suger. Jag som varit arbetslös så länge oxå, det är något jag verkligen vill, men vi (jag o min familj) Ska orka leva på lika lite som vi gör nu något år till då! Är det som väger mest. Inte bara jag som blir drabbad tyvär!

  Men skicka gärna länk om du har:D

  SvaraRadera
 4. Hej!!
  Om du ska gå eller inte måste komma helt från dig själv, men jag tänkte ändå komma med lite synpunkter. Jag går själv Kock/Kokerska utbildningen nu. Det var ett stort steg att ta tjänstledigt och börja plugga igen! Men jag har inte ångrat det en sekund! Jag tycker det är så otroligt kul och lärorikt!!
  Jag har jobbat inom kallkök med baguetter, bufféer..m.m tidigare och trodde att jag kunde en hel del. Men inte alls det som man får lära sig på utbildningen.

  Ang Csn lånet så blir det ju inte så himla mycket lån du behöver ta eftersom utbildningen är ju ganska kort. Så det tycker jag inte du ska tänka på. Se det som att du investerar i dig själv.

  Hoppas jag kunnat hjälpa dig lite..
  Lycka till!
  Mvh Åsa.

  SvaraRadera
 5. svårt det där.....jag lärde mig oerhört mycket...särskilt en hel del knep...det året som jag vikarierade i ett bageri och gjorde tårtor och bakelser hela dagarna.

  Tycker att dina tårtor är mkt fina...fast jag tycker att du slarvar lite med kanterna...vassare kniv och försök sträcka mer på marsipan och liknande. Inte så snyggt med synbara skarvar heller.
  Lite tips bara....
  Ha det så bra!!!

  SvaraRadera
 6. Jag kan bara säga hur jag gjorde när jag var i valet o kvalet ang. mitt jobb och en ev. utbildning. Jag kände att jag ville prova något annat, sökte utb o kom in. När jag efter en termin insåg att utbildningen inte passade mej ändå o att jag hellre ville vara kvar på jobbet så hoppade jag av utb. Jag ångrar definitivt inte att jag provade, man lär sej alltid något och blir några erfarenheter rikare. Allt är utvecklande på ett eller annat sätt, även om det kanske inte leder dit man från början trodde. Ang, CSN så tog jag inte fullt lån så det gick lite fortare när de väl skulle betalas tillbaka, vi levde lite snålare under tiden.
  Hoppas du fick någon hjälp, men du måste själv nå dit beslut, det kan ingen göra åt dej.
  Lycka till!

  SvaraRadera