sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 26 april 2010

Marsmallowsfondant (MMF)

Det finns olika sätt att täcka tårtor på, rena gräddtårtor, marsipan, Sugar paste (SP) eller hemmagjord Marsmallowsfondant (MMF). Man kan även göra egen SP men för nybörjare är det enklare att göra MMF.
MMF har samma funktion som marsipan men är smidigare och mer finkornig, perfekt att göra figurer och tårtdekorationer av och passar nästan alla då den inte innehåller någon mandel.
Detta recept ger ca 1 kg MMF vilket räcker till att täcka och dekorera två normalstora tårtor, man brukar räkna med 500g för en normalstortårta.

Ingredienser

5 dl packade marsmallows, ca 300g
2 msk vatten
1 msk matolja
7 - 8 dl florsocker ev mer
potatismjöl/maizenamjöl


Lägg marsmallows i en skål med vatten och olja, låt smält i mikron ca 1 minut. Tiden kan variera beroende på mikrovågsugn! De ska puffa upp och bli mjuka. Det är viktigt att kolla marsmallowsen så att det inte blir brända, kör några sekunder i taget mot slutet.


Rör ordentligt i smeten så att det inte finns några klumpar kvar, ev kan det behövas några sekunder till i mikron. Här är på gränsen till för mycket klumpar...


Häll ut allt florsocker på ett torrt underlägg/bord och gör en stor grop i mitten, häll hellre mer än vad som är beräknat i receptet så slipper du kladda ner florsockerpaketet, för du kommer bli kladdig om händerna!

Fyll i med smeten och arbeta in allt florsocker till konsistensen är som ett kletigt tuggummi. Jag burkar använda en slickepott eller stekspade för att vända ihop degen. Ett tips är att smörja in händer i rikligt med matolja så fastnar inte degen lika lätt.
 • Sluta blanda i florsocker heller för tidigt än för sent, bättre att låta den vila över natten och sen arbeta i mer florsocker. Degen ska vara som ett kletigt tuggummi när du lägger den i en väl tätsluten plastpåse, sug gärna ut luften. Skulle degen blir alldeles hård kan man alltid köra den några sekunder i mikron så blir den mjuk igen, men håll koll så att den inte blir för mjuk, det går fort! Jag förvarar min MMF i skafferiet i gärna flera väl tillslutna påsar så att den inte torkar. 
 • Låt "degen" vila några timmar, helst över natten innan du använder den. Är den väldigt kladdig kan du knåda in lite mer florsocker. 
 • Vid utkavling så använder jag ett bak/kavel-underlägg i plast, en bit vaxduk fungerar bra också. Istället för florsocker använder jag maizena eller potatismjöl då slipper man risken med att mata in mer florsocker i MMF:en. Knepet är att kavla lite, lyfta på degen för att se om det fastnar, pudra med, kavla lite till osv. En stekspade är bra att ha då man kommer in under degen. Deg låter inte rätt men kan inte komma på något bättre ord just nu. Pasta? Sen gäller det att inte kavla för tunt när du väl ska lyfta över den, det ökar risken att den ska spricka sönder, ca 3-4 mm är lagom tjockt.
 • Ett tips är att rulla upp degen på kaveln och sen rulla ut den över tårtan. Kaveln bör även vara så slät och ren som möjligt, har den skador i trät finns risken att det blir mönster i degen.
 • Då MMF innehåller gelatin behöver du inte fodra (pensla med olja eller smält smör på sidan som kommer ligga mot grädden) den vilket vanligtvis marsipan och SP kräver. Fodrar man inte marsipan och SP när den ligger på grädde finns risken att den börjar svettas. (den blir kladdig och små vattenpärlor bildas)

  Lycka till!


  Kram Karin
Share/Bookmark

23 kommentarer:

 1. Tack, tack, tack, tack!!!!
  Nu äntligen har jag fått klumpfri MMF!!
  I flera år har jag kämpat med MMF och klumpar - nu äntligen!!!

  TACK!!!!

  //Ankmor FL :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att jag kan hjälpa till!
   Kram Karin

   Radera
 2. Jag tänkte passa på att kommentera. Jag har precis gjort min födelsedagstårta i MMF och följde ditt recept. Och det gick kanon. Så tack för det välbeskrivna receptet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att kunna hjälpa till!
   Kram Karin

   Radera
 3. Hejsan!
  Tack för en riktigt trevlig och inspirerande hemsida som har gett mig mycket glädje.
  Jag har spelat in tre videoklipp där jag provar på att göra Marsmellowsfondanten du har här på din sida och lagt upp den på min Facebboksida. Jag hoppas att du tycker det är okej.
  Jag har länkat till din sida och berättat att det är här jag hittat receptet ochhoppas att fler får dela min glädje du har skänkt mig.
  Många varma hälsningar
  Edita

  SvaraRadera
 4. Tack för ett bra recept! :)
  Går det lika bra färga och tillsätta smak på MMF som SP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan färga och smaksätta mmf helt efter tycke och smak. Mitt tips är att göra det innan du tillsätter florsockret, du kan då dock behöva tillsätta mer smak när florsockret är inbakat.
   Kram karin

   Radera
 5. Kan jag göra mmf några dagar/ en vecka innan? Hur ska jag i så fall förvara den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, se till att den ligger i en lufttät påse eller inlindad i plastfolie.

   Radera
 6. Anonym - Ja det går bra att både färga o smaksätta MMF, enklast är att göra det innan du blandar i allt florsocker!

  Emma - Du kan utan problem göra MMF en vecka/några dagar innan du ska använda den. Se bara till att den är väl insluten så att den inte torkar och låt den vila i rumstemperatur.

  Kram Karin

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Nu har jag provat på detta recept för första gången och det känns som att nått gick galet. När jag tittar på dina bilder igen funderar jag på om marshmallowsen var riktigt smält. Det var inga klumpar, men såg inte så flytande ut som ditt utan var mer en stor mjuk smält klump. MMF:en blev även kletig, verkligen jättekletig.

  Vad tror du om att låta den vila över natten och sedan ev ha i mer florsocker? Den ska inte användas förrän nästa helg. Tack!

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Jag är ny på det här med tårtbakning och sp-dekorationer. Men jag provade det här receptet igår. Använde bara hälften av florsockret då var "degen" som tuggummi tyckte jag. Nu har den alltså legat ett dygn och blir sisådär vid utkavling. Bör jag ha i mer florsocker? Blir den så slät som MMF som man köper, när man kavlar ut den? Jag tycker nämligen att den inte blir så slät och fin som man vill att den ska vara när man ska täcka en tårta. Tack!
  //Sandra

  SvaraRadera
 9. Tack för att du delar med dig av detta recept!

  SvaraRadera
 10. enklast är att göra det innan du blandar i allt florsocker

  SvaraRadera
 11. Hej! Hur långt innan tårtan ska ätas kan jag täcka den med mmf? Tänkte göra den helt klar dagen innan, klarar den sig i kylskåp då?

  SvaraRadera
 12. Det är inga problem att täcka tårtan dagen innan, täck den dock inte med plastfolie eller liknande utan låt den stå som den är i kylen! Lycka till, kram Karin

  SvaraRadera
 13. Hur länge håller sig mmf i skafferiet? Tänkte om man får över efter bakningen om man kan spara de en längre tid eller bli den dålig efter en vecka?

  SvaraRadera
 14. Hej hur länge håller sig mmf? Tänkte om man kan ha den i skafferiet ett par veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl inplastad mmf håller länge, flera veckor utan problem! det värsta som kan hända är att den torkar så linda in den ordentligt med plast!

   Radera
 15. Kan man göra rosor och bård med denna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan göra alla möjliga figurer, rosor mm, bara fantasin som hindrar dig. Den torkar o stelnar precis som vanlig sockerpasta.

   Radera
 16. Provade denna MMF precis och får inte riktigt ihop proportionerna i receptet.
  jag smälte 600g marsmallowf och hade i rätt mängd vatten och olja men när jag knådatänker i 8 dl florsocker är den knappt alls kletig längre..
  Ligger nu i kylen så får vi se hur den är imorgon.
  Finns det olika sorters marsmallowf så det kan skilja?

  SvaraRadera
 17. Funkar mini marsmallows?

  SvaraRadera