sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 29 november 2009

Första advent

 Tiden går alldeles för fort och det är redan första advent, känns dock lite konstigt med tanke på att det inte är december än, men men...
Är ensam uppe med jordens nackspärr/ryggvärk, son o make sover vidare och dottern sover hos farmor o farfar, lugnt o skönt med andra ord!

Som ni kanske märkt så är jag utan kommentarsfunktion just nu men jobbar på att få tillbaka den inom kort. Ni kan alltid maila mig istället; karin@bagerskan.se

På tisdag så är det 1 december och då får ni öppna första luckan här hos mig, om det blir exakt som jag tänkt mig får vi se, men en julkalender kommer det bli fylld med recept, idéer och tävlingar såklart!

Jag jobbar även på förändringar av utseendet på min sida, mer av det ser ni inom kort, så håll ögonen öppna så ni inte missar något...!

Många kramar till er alla, Karin

Share/Bookmark

lördag 28 november 2009

Och vinnarna är...

Emily Gray har nu gjort sitt val av tårtorna i vår Halloween-tävling och på första plats kom Cilla Fredholm med sin aprikosfärgade spök-tårta. På andra plats kom Cecilia Stegeby med den söta lilla pumpan och häxan. Och sist men inte minst på tredje plats kom Malin Bergström med sin fina oranga pumpa.


Stort grattis!!!


Presenter kommer inom kort på posten!

Kram Karin 




Share/Bookmark

fredag 27 november 2009

Vinnarna är snart korade!

Jag har nu äntligen fått tag på Emily på Grays och hon kommer inom kort kora hela 3 (!) vinnare i vår Halloween-tårt-tävling!

Spännande!!

Kram Karin

Share/Bookmark

torsdag 26 november 2009

Smakprov på förändring

Jag jobbar på förändring och förbättring av min blogg, här nedan ser ni lite smakprov...
Inom kort får ni se mer så håll ögonen öppna!
 
I'm working on some changes and improvement on my blogg, here below you can se some sample... You'll soon se more of that so keep your eyes open!

Kram Karin

Share/Bookmark

tisdag 24 november 2009

Slogan efterlyses...!

Hejsan tårtvänner!

Jag vill ha en slogan eller vad jag nu ska kalla det, en kort beskrivning på några få ord som både säljer och lockar till att besöka min sida. Tex. Bagerskan - för god för att missa!

Istället för att slita mitt hår tänkte jag se vad ni där ute har för kreativa idéer på en rolig och smart sk. slogan till min blogg/sajt Bagerskan. För att göra det lite extra lockande så lovar jag ett litet pris till den som kommer på den bästa slogan!

Så gnugga era geniknölar...!

Kram Karin


Share/Bookmark

måndag 23 november 2009

Tjejiga pepparkakor

Efter dagis var vi förbi affären och köpte pepparkaksdeg, dottern ville baka kakor! Vi gjorde en plåt med allt från stjärnor till gubbar o granar. Efter att de svalnat dekorerade vi med rosa och vit färdig-glasyr från Dr. Oetker, och för att göra dom extra rosa-tjejiga och fina fick dom även en massa strössel!

Inte så juliga kanske, men fina och glittriga!

Kram Karin

 

In English

After kinder garden we went to the food store and bought some gingerbread-dough, my daughter wanted to bake some cookies. We made a baking tin with stars, men and Christmas-trees. When they were cold we decorated them with ready-made frosting from Dr. Oetker, and to make them extra girly and sweet we decorated them with quins.

Maybe not the right Christmas-colors, but sweet and sparkling!

Love Karin

Share/Bookmark

lördag 21 november 2009

Tropiska cupcakes

Efter att ha kollat in denna boken under en längre tid hamnade den till slut i min kundvagn. Jag har länge bakat tårtor och varit både sugen och nyfiken på muffins och cupcakes. Denna bok är dock mer inriktad på muffins än de där stora amerikanska cupcakes som jag sett och lockats av.




Boken har massov av inspirerande recept och bilder. Jag ville genast baka och fastnade för receptet med
Tropiska ananasmuffins med krämig citronglasyr.
Dock så hade jag varken ananas eller citron hemma utan gjorde en egen variant där jag bytte ut ananasen mot en ½ burk Frukt coctail. Jag mixade lite med recept då det kändes som lite mjöl (85 g) och bakpulver saknades helt.

Recept:

Tropiska muffins
Creamy frosting





Här ser ni min sprits som jag köpt för länge sen men aldrig använt tidigare, ett fynd för ca 10kr med flera olika tillhörande tyllar. Jag har även en vanlig pås-sprits men den tyllen kändes för liten, det ska vara mycket frosting på mina muffins! 






Min kamera vill inte riktigt samarbeta med mig och bilderna blir suddiga hur jag än gör men här ser ni mina muffins. Dom står just nu i kylen och inväntar kommande fikastund med familj och vänner.

Vad tycker ni?
Och hur får man till muffisen så där stora och toppiga? Mina sjönk ihop efter att dom kom ut ur ugnen...

Kram Karin

Share/Bookmark

Recept: Creamy frosting

Räcker till ca 18 mellanstora muffins

3 dl socker
100 g rumstemperad smör
1 dl vispgrädde

Smaksättning:
1/2 tsk vaniljessens / 2 msk sockerlag från Fruktcoctail / 1 msk kakao eller annan smaksättning

Vispa ihop smör och socker till en krämig smet. Häll i grädden och vaniljen, vispa till det är slätt och fluffigt. Fyll en sprits och spritsa på dina muffins, dekorera med sockerblommor, strössel m.m.

Njut!

Kram Karin

Share/Bookmark

Recept: Tropiska cupcakes

Receptet räcker till ca 18 mellanstora muffins

100 g smör
4 ägg
1½ socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 msk Fruktcoctail lag
2 dl avrunnen Frukt coctail


Värm ugnen till 180 grader. Placera ut 18 pappersformar i en muffinsplåt (jag hade 2 formar, 12 + 6) eller ställ dubbla pappersformar på en bakplåt.

Om du rör ihop smeten för hand kan du hacka fruktcoctailen liten, rör du däremot ihop den i matberedare med kniv behövs det inte.

Rör smör och socker till en lätt och fluffig smet, vispa ner äggen ett i sänder, under omröring. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i blandningen. Häll i fruktcoctailen och lagen, rör om tills allt är blandat. Fördela smeten i formarna.

Grädda muffisen i ca 20 minuter eller tills de höjt sig och blivit gyllenbruna. Flytta över till ett galler och låt dom svalna.

Dekorera med Creamy frosting, sockerblommor, sockerpärlor, strössel.... Bara fantasin som kan stoppa dig!

Njut!

Kram Karin

Share/Bookmark

torsdag 19 november 2009

Chokladig kladdkaka!



När det är den tiden i månaden är sötsuget enormt och vad stillar sötsuget bättre än en chokladig kladdkaka?!? Jag piffade till en vanlig kladdkaka med bitar av Noblesse crisp... Mums!

When it's that time of the month the sweet tooth is bigger than ever and what taste better than a really chocolaty brownie?!? I made the ordinary brownie with some pieces of Noblesse chocolate crisp... Yummy!

Love, Karin

Share/Bookmark

onsdag 18 november 2009

Halloween-tävlingens deltagare!



1. Cilla Fredholm 



2. Malin Bergström



3. Cecilia Stegeby



4. Anna Wolf



5. Jeanette Fogeby




6. Jenny Remes


Emily på Grays får det inte lätt att välja ut en vinnare av alla dessa otäcka och läskiga tårtor!

Kram Karin


Share/Bookmark

tisdag 17 november 2009

Sista chansen!

Nu är det sista chansen att delta i min och Gray´s Halloween-tävling, ni hinner fortfarande skicka in ert bidrag till midnatt! Imorgon presenteras alla tävlingsbidragen här på Bagerskan, sedan är det upp till Grays att utse en vinnare.

Kram Karin







Share/Bookmark

Dr Oetkers tårtfyllning




I min senaste Fars dags tårta var jag stressad och varken hann eller orkade att göra egen fyllning, tur nog hade jag dess två tårtfyllningar från Dr Oetker i skafferiet. Dessa var både snabba och enkla att göra, bara blanda ut pulvret i mjölk och låta stå i ca 20 minuter i kylskåpet så blir det en stabbig mousse.
Jag använde smakerna Jordgubbssmak och äkta Bourbon-vanilj. Jordgubbssmaken var snäll men med lite kemisk eftersmak, det är svårt att få fram den äkta jordgubsssmaken. Bourbon-vaniljen var god men smakade inte så mycket, egen vanlijmousse är godare!


Ha en skön dag!


Karin



In English
When I made my last Fathers day cake I were so stressed that I didn't have either time or the energy to make my own filling, luckily enough I had these two instant cake filling from Dr Oetker in my pantry. They were both easy and quick to make, just mix the powder with some milk and leave it in the fridge for about 20 minutes.
I used the flavors Strawberry and real Bourbon vanilla. The strawberry flavor were nice but with some chemical aftertaste. It's hard to get the real strawberry flavor in a fabric. The Bourbon-vanilla were good but didn't taste so much, it's much nicer and tastier to make your own vanilla mousse!

Have a nice day!

Karin


Share/Bookmark

söndag 15 november 2009

Recept: Jordgubbssmörkräm


 

Perfekt att täcka tårtor med!
Receptet räcker till en normalstor tårta


200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
3 msk koncentrerad jordgubbssaft

Kör allt till en jämn smet. Smaka av och stänk i liten citron/lime-juice om det är för sött.
Vill man lyxa till det kan man låta några jordgubbar mosas sönder när smörkrämen nästan är klar, då blir det små bitar av jordgubbar. Gott!

Något jag ännu inte prövat är att göra smörkräm på florsocker med jordgubbssmak, verkar både enkelt och gott!

Kram Karin

Share/Bookmark

lördag 14 november 2009

Julgranskulor




Dessa underbara kreationer har Nadia - en tårtvännina, gjort med hjälp av några vattenballonger. De går inte att göra på vanliga ballonger utan måste vara de små runda vattenballongerna för att få den rätta klotformen. Istället för vatten har hon blåst upp ballongerna och sen klätt in dom med gumpaste/flowerpaste. Vanlig sugarpaste/mmf riskerar att vara för mjukt och falla sönder.
Låt dom torka över natten och måla dom guld, silver eller någon annan härlig färg! Pastafärg målar du lätt med lite vit alkohol eller citronjuice.

Använd dom som tårtdekorationer, häng dom i julgranen eller ge bort dom som julklapp!

Kram Karin


In English:
These wonderful creations has a cake-friend of mine made with water-balloons. It has to be the small sized water balloons to get the right form and not regular balloons, they are to big and oval.
Instead av water she blew up the balloons and covered them with gumpaste/flowerpaste. Regular sugarpaste/mmf is to soft and run the risk of falling apart.
Let them dry overnight and paint them in gold, silver or any other lovely color! Color-paste it's easy to paint with some drops of pure alcohol or lemon juice.
Use them as cake-decoration, hang them in the Christmas three or give them away as Cristmas gifts!

Take care, Karin

torsdag 12 november 2009

Siliconformar



Nu kan du göra egna formar med hjälp av en speciell silicon-pasta. På företaget Make your own molds hemsida kan du beställa silicon-pasta och göra egna formar där endast din egen fantasi stoppar dig! Jag skulle gärna ha denna pasta men funderar samtidigt om detta inte finns lite närmare till hands som hos Panduro eller liknande?

Vilken sorts form skulle du göra?

Kram Karin


In English
Now you can make you own molds with av special silicon-paste. At Make your own molds homepage you can order silicon and make your own molds where only your own fantasy will stop you!
I would love to have this paste but can stop wondering if this paste can be found anywhere closer to home at Panduro or similar store?

What kind of mold would you do?

Take care, Karin

onsdag 11 november 2009

Balettskor

I augusti föddes min dotters 10:e kusin, en liten flicka som ska heta Hilma. Hon är lillasyster till två mycket stolta storebröder. Hilma kommer döpas den 20:e december och hennes mamma/min svägerska undrade om jag ville göra tårtor till kalaset. Och vem är jag att tacka nej?

Hennes mamma önskar sig en tårta med små söta ballerinaskor på, en rolig utmaning då jag aldrig gjort skor förut. Det var bara att slänga sig ut på google för att finna inspiration, tips & idéer!

Har du gjort ballerinaskor eller liknande någon gång förut?

Kram Karin





 Bilder lånade från cakecentral.com

In English:
In August my daughters 10:th cousin was born, a babygirl called Hilma. She's a babysister to two very proud and happy big-brothers. Hilma will be baptized December the 20:th and her mother/ my sister-in-law asked me if I would make a cake for the party. And who am I to say no?

Her mother wishes to have a cake with sweet ballerina shoes, a fun challenge since I never made shoes before. No time to waste, Google here I come, I need inspiration, tricks and ideas!

Have you ever made ballerina shoes in SP or any other material?

Take care, Karin

tisdag 10 november 2009

Svenska sajter

Jag har även lagt till mig på Svenska sajter, vilka rekomenderar ni?

Kram Karin

1000 länkar

För att få lite fler besökare läggar jag till mig på www.1000lankar.com vem vet, kanske hjälper det till...?

Kram Karin

söndag 8 november 2009

Årets Fars dags tårta



Något suddiga bilder på årets Fars dags tårta; glutenfria tårtbottnar fyllda med Dr Oetkers pulvermousser: jordgubbsmousse & vaniljmousse med bourbunsmak. Täckt med jordgubbssmörkräm och MMF.

In English:
Somewhat blurry picture of this years Fathers day-cake; gluten-free sponge cake filled with Dr Oetkers instant strawberry-mousse and bourbon flavored vanilla-mousse. Covered with strawberry-frosting and marsmallowsfondant.

Kram Karin

Snart jul...

Snart är det bara en månad kvar till jul och det börjar bli dags att börja skriva på önskelistan. I år ska jag bara önska mig saker till mitt tårt-bakeri. Jag vill ha och behöver allt från böcker till en sk. smoother, allt som gör mitt tårtbakande både enklare och roligare!

Vad önskar ni er?
Kram Karin




  • Utsickare: Bokstäver – i funky stil
    Alltid kul att kunna skriva i olika stilar på tårtan, ju fler stilar att välja mellan desto bättre.



    • Utstickare: Fjäril
      Det har varit en dröm att få göra en tårta full med vackra färgglada fjärilar!
    • Smoother
      Det ska vara det perfekta vapnet mot bubblig SP sägs det...
    • Spatel
      Med en riktig spatel kommer det går betydligt enklare att få smörkräm och fyllning på plats utan kladd.
    • Glitter
      Vem vill inte piffa sina blommor med lite glitter?

    • Skalpell
      Hitills har jag skurit alla detaljer med en vass kökskniv vilket inte gör det hela så snyggt som jag önskar.
    • Böcker
      • 50 Easy Party Cakes av Debbie Brown

      • Party animal cakes av Lindy Smith
      • Storybook Cakes av Lindy Smith




    In English

    Time flies and in a little bit more than a month it's Christmas and it's time to write the famous Wish-list.  This year the list only contents cake-baking-stuff. I need and want things from books to a smoother, everything that makes cake-baking easier and more fun!


    What´s on your list?



    Take care, Karin




  • torsdag 5 november 2009

    Vote for me!

    Rösta på mig!
    Jag är nominerad till att bli Veckans blogg hos The Life of Niklas. Vinsten är att få visas i hans blogg en hel veckan, vilket innebär mer besökare och större kännedom om min tårt-blogg, inte helt fel!
    Så, in och rösta på mig!
    Här!


    In English
    Vote for mer! I'm nominated to be Blogg of the week at The Life of Niklas. I can winn a spot on his blogg for a week witch would lead to more visitors and greater knowledge of my blogg, who doesn't want that!
    So please, wote for mer!
    Here!

    onsdag 4 november 2009

    Beskrivning - Halloween tårta



     Innan jag gjorde Halloween-tårtan googlade jag på internet och fastnade för denna bilden, en riktigt spöklik halloween-natt! Jag ville ha fullmånen, ett kråkslott och självklart flygande fladdermöss på min tårta.




    För att få tårtan att bli som på bilden gjorde jag den i lager. Jag började med den blåa himlen och la sen på den vita månen.. Det gula ljuset i fönstrena fick jag lägga på ett ungefär där slottet skulle vara då jag inte hade någon färdig mall. Efter det kavlade jag ut den svarta MMF och skar sedan ut kråkslottet och träddet på fri hand.



     För att skära ut de fyrkantiga fönstrena använde jag mig av en platt mejsel och en kork till en penna för att få till det runda fönstret samt fladdermusens vingar. Har man inte de rätta verktygen får man hitta på egna!

    Kram Karin


    In English:

    Before I made my Halloween-cake I Googled the net and found this picture, a ghostly Halloween-night! I wanted the full moon, the old castle and of course the flying bat on my cake.

    To make the cake as the picture I had to do it in layers. I started with the blue sky and then added the white moon. Since I didn't have any finished template over the castle I laid the the yellow light in the windows approxamently where the castle would be. After that I rolled out the black MMF on the cake and cut out the castle and three by hand.

    To make the square windows I used a flat chisel and for the round window and the wings of the bat a cork from a pen. If you don't have the right tools you have to make your own!

    Take care, Karin

    Välkommen - Welcome

    Efter att ha lagt till Live Traffic Feed har jag nu fått större koll på mina besökare här på Bagerskan.se. Folk från mer eller mindre hela världen hittar hit vilket har lett till insikten att även utländska besökare måste ju kunna läsa vad jag skriver, vore orättvist annars! *ler*
    Så från och med nu kommer jag skriva mina inlägg på både svenska och engelska, allt för att göra det enklare för mina icke-svenska  läsare att följa bloggen.

    Må så gott, kram Karin

    In English:
    After I added "Live Traffic Feed" I have a better view over my visitors here at Bagerskan.se. People from all over the world finds there way to this page and I realize that also foreign visitors should be able to read about my baking: It would be unfair otherwise! *smile*
    So from now on I will be writing in both Swedish and English, that way it will be easier for all non-Swedish readers to follow my blogg.

    Take care, Karin

    måndag 2 november 2009

    Halloween-tävlingen förlängs!


    Imorgon ska egentligen denna tävling avslutas men då få har anmält sig vill vi ge fler chansen att delta i denna roliga och lite annorlunda tävling. Det enda som krävs är att du bakar en Halloween-inspirerad tårta så kan du vara med och delta. !

    Vi förlänger tävlingen med två veckor till den 17 november, så ut i köket och baka med er

    Här tävlar du!

    Kram Karin


    In English
    Tomorrow is the actual deadline for this competition but since we have so few competitor we want more people to have the chance to enter this fun and different competition. The only thing needed is that you bake a Halloween inspired cake!

    We prolong the competition with two weeks until November the 17:th, so out in the kitchen and bake you too!


    Take care, Karin

    Recept: Apelsinchoklad - tårtbotten

    Så sugen på att pröva detta recept! Just kombinationen apelsin & choklad är ljuvlig och skulle nog passa gott som tårtbotten. Tror denna kaka är så mastig att det nästan inte behövs någon fyllning, eller vad tror ni?

    Ingredienser:

    150 g smör
    1 st apelsin
    3 st ägg
    3 dl strösocker
    1 tsk bakpulver
    75 g mörk choklad (70%)
    3,5 dl vetemjöl

    Gör så här:

    Smält smöret och låt det svalna.Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Sätt på ugnen på 175°C.

    Tvätta apelsinen noga och torka av. Riv sedan av det yttersta orangea skalet med ett rivjärn (var noga med att inte riva för djupt så att du får med något vitt för det ger sämre smak).

    Vispa ägg och socker till en ljusgul smet, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet. Tillsätt bakpulvret och det rivna apelsinskalet och blanda till en jämn smet.

    Hacka chokladen.Blanda ner chokladen och vetemjölet. Blanda ner det smälta smöret (kör försiktigt på lägsta hastigheten på elvispen). Blanda snabbt ihop allt till en jämn smet.

    Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 40-45 minuter tills den släpper kanten, prova gärna med en sticka.

    Låt kakan svalna en stund, minst 10 minuter. Tag av den löstagbara kanten och lossa kakan från bottnen och flytta kakan till ett serveringsfat.

    Kram Karin

    Fars dag

    Nästa helg är det Fars dag och jag sitter o funderar på hurdan tårta jag ska baka åt min kära make och pappa till våra barn. Jag har tidigare gjort en slips- o skjorttårta och vill gärna göra en Fars dags-inspirerad tårta igen, men hur den ska se ut har jag ingen aning om...

    Hurdan tårta ska ni göra? Vad har ni för tips till en pappa som kör buss, sjunger i ett band och renoverar här hemma? Allt är välkommet!

    Nej, nu ska jag googla vidare, kram Karin

    In Enslish

    Next weekend it's Fathers day here in Sweden and I'm thinking about what kind of cake I'm going to bake to my loving husband and dad to our children. I've done a shirt

    söndag 1 november 2009

    Recept: Chokladsmörkräm

    Smakar lite som mjölkchoklad...

    Räcker till en normalstor tårta,


    Ett paket chokladflorsocker
    ca 200 g smör
    2 äggulor

    Kör alla ingredienser i en matberedare till en jämn smet.
    Stelnar efter en stund i kylskåpet.

    Kram Karin

    Recept: Gräddig smörkräm

    Enkel och god, räcker till 2 normalstora tårtor

    En burk kondenserad mjölk, ca 400 g
    400 g smör

    Kör mjölk o smör i matberedare till en jämn smet.
    Smaksätt efter tycke o smak. Går att spara överbliven smörkräm i både kyl o frys.


    Kram Karin

    Happy halloween!



    Tårtbottnar bakade med rörsocker, fyllda med dubbelnougat-mousse och färska hallon, 
    täckt med chokladsmörkräm och hemgjord MMF.

    Kram Karin