sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 8 maj 2017

Söta små marängbakelser med lemon curd, grädde och färska bär


tårtfat

Hejsan vänner!
Som ni kanske märkt så har jag haft ett längre uppehåll här på bloggen. Jag har genomgått en stor förändring i mitt liv och kände att bloggen fick ligga på is under tiden. De senaste månaderna har varit en bokstavlig berg-o-dalabana där jag fått lära känna mig själv på nytt. Nu börjar jag återigen få mitt liv tillbaka och suget att baka & blogga har åter vaknat till liv.

Dagen till ära så fyller bloggen 8 år idag, helt otrolig vad fort tiden går! En perfekt dag att återuppta min kära gamla blogg. Och som ni ser så har jag gjort lite ändringar och fler kommer ske allt eftersom. Jag älskar att baka och att blogga, gensvaren från er läsare betyder mycket för mig. Samtidigt kan pressen att prestera nya inspirerande bakverk och blogginlägg ta död på all glädje, så jag kommer inte blogga lika frekvent som tidigare.

Ett perfekt sätt att fira allt detta är dessa söta små marängbakelser, fyllda med lemon curd, hallon och grädde, dekorerad med färska bär. En härlig kombination av sött och syrligt, kan det bli bättre?

bakelser


Söta marängbakelser
Ca 12 bakelser

4 äggvitor
2 dl socker
2-3 droppar citronsaft

Sätt på ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt lite socker i taget under vispning. Vispa tills inget socker finns kvar och marängen har fasta toppar. Jag använde en stjärn-tyll och en spritspåse men det går lika bra att använda en fryspåse eller en strut av bakplåtspapper.
Spritsa på en bakplåtspappers beklädd plåt först en botten, ca 5 cm i diameter, bygg sen upp kanterna runt som en spiral. Jag fick plats med 12 maränger på en plåt, se till att de får utrymme så de inte fastnar i varandra.

Baka av i nedre delen av ugnen i ca 1,5 - 2 timmar. Tiden i sig är inte det viktigaste utan att marängerna är torra och krispiga. Kolla därför marängerna med jämna mellanrum. Låt svalna på plåten.


  maräng bakelse 


Montering
Lemon curd, köpt eller gör egen 
Färska bär som hallon, jordgubbar o blåbär
5 dl grädde
Citronmeliss

Lägg ihop bakelserna så nära serveringen som möjligt. Grädden kan lösa upp marängen om de får stå för länge, och det vill vi inte… Marängerna i sig håller dock några dagar så länge de får stå torrt, inte i kylskåp då blir de sega.

Klicka i 1- 2 msk lemon curd i varje marängbakelse och på det lite färska hallon. Täck hallonen genom att spritsa grädde ovanpå. Dekorera med färska bär och citronmeliss-blad. Sen är det bara att njuta…!


sida jordgubbe

Tårtfatet som de söta små bakelserna står på har jag gjort själv av ett fat,
en ljusstake och en limpistol. Visst är det vackert? Jag är riktigt nöjd!

I nästa inlägg ska jag visa hur jag gör, inte alls så svårt som man kan tro.

Kram Karin


ovan

3 kommentarer:

 1. Härligt att du är tillbaka! Och tårtfatet är verkligen jättefint😍

  SvaraRadera
 2. Ser jättegott ut! Har sett sedan tidigare att du gjutit praliner. Får man använda diskmedel till formarna? Har fått för mig att man inte ska det.Har bara använt hett vatten och sedan torkat med bomull. Tycker inte ytan blir helt bra, trots noggrann värmning.

  SvaraRadera
 3. Välkommen tillbaka! Och grattis till bloggen i efterskott!
  Fint tårtfat! Ska bli kul se hur du gjort det!

  SvaraRadera