var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-15318646-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

tisdagen den 1:e maj 2012

Curdulicious

grapefrukt

Curd är en sorts sylt som står helt för sig själv, varken likt marmelad eller gele utan mer åt det krämiga hållet. Ursprungligen kommer curd från england där man serverade curd bredda på mackor eller scones som ett alternativ till vanlig sylt. Förr i tiden gjorde man små satser med curd men idag kan vi göra betydligt större satser tack vare våra kylskåp.
Den traditionella curden är gjord på citron men det går utmärkt att byta ut citronen mot andra citrusfrukter som tex. lime eller grapefrukt. Man kan egentligen göra curd på vilken frukt eller bär man vill, bara fantasin som hindrar dig.

Jag gjorde en grymt god grapecurd till min dotters doptårta, och trots fruktens bittra smak blev curden riktigt god!

Grapecurd
ca 4 dl färdig curd

100 gram  smör
3 st  ägg
2 dl  socker
1,5 st  grapefrukter

Tillagning
1. Finriv skalet och pressa ur saften ur frukterna. Koka upp skal och saft, 1 dl socker och smör tills allt löst sig. Låt svalna lite.
2. Vispa ägg och 1 dl socker poröst och blanda med krämen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör gärna så att det inte bränner i botten.
3. Häll upp på rena burkar, låt svalna och sätt på lock. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är 10-12 dagar.

Ett gott tips!
Blanda ner några matskedar curd i vispad grädde så får du en syrlig och god mousse, perfekt att ha i tårta! Smaka dig fram för att få en lagom stark citrus-smak.

Kram Karin

8 kommentarer:

  1. jag gjorde lemoncurd. Shit va gott de var!!

    SvaraRadera
  2. mmm spännande val,låter hur gott som helst

    SvaraRadera
  3. Låter jättesmarrigt. Vilket bra tips med grädden också, tack!

    SvaraRadera
  4. Jag lär lätt testa det här någon dag eftersom jag älskar grapefrukt, tack för tipset :)

    SvaraRadera
  5. Ja, olika sorters curd är gott! Grapecurd låter syrligt och gott!

    SvaraRadera
  6. hur mycket skulle det va i citron? :)

    SvaraRadera
  7. Jag måste ha gjort något fel, blev lika tjock som nyponssoppa :(

    SvaraRadera
  8. Jätte fin blogg!
    Jag misslyckades dock med min curd, blev som tjockare nyponsoppa. Ska det vara så eller gjorde jag fel? :/

    SvaraRadera