sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 25 april 2012

Lite frågor och svar

Jag har fått en hel del frågor som kommentarer på bloggen och för att ingen ska missa svaren skriver jag dom här istället.

Var hittar man en bra termometer ?
Det finns olika sorters termometrar, här berättar jag om tre sorter. 
1008-1_718De professionella konditorerna gillar att använda en riktig termometer i glas, en s.k. sockertermometer som ofta används vid karamellkokning och liknande.
http://www.hus-modern.se/sockertermometer-p-118-c-150.aspx

stektermometer 
Detta är en stektermometer men funkar precis lika bra till bakning, allt från knäckkokning till temperaturmätning av bröd. ( Brödet är färdigbakat när det är ca 97 – 99 grader varmt.) Fördelen med denna är att det går att sätta en önskad grad och när man uppnått den ljuder ett larm, perfekt då man har mycket att göra!
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=104

universal_termometrar

Denna termometer är lite som ett mellanting, digital, snabb och enkel men utan den praktiska för-inställningen.
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=428

Använder du blockchoklad eller någon annan sort?
Det beror lite på vad jag ska använda chokladen till. Ska jag göra moussetårta eller liknande föredrar jag riktigt choklad med hög kakaohalt. Ska jag istället använda chokladen till tex chokladskålar så brukar jag använda mig av blockchoklad. Jag gillar både Lindt och Marabous choklad.

Kan man frysa denna chokladmousse-tårtan några dagar tror du?
Denna tårta och så även de flesta mousse-tårtor går att frysa utan problem. Tänk bara på att ta fram den några timmar innan och låt den tina i kylen!

Vad är rörsocker flor?? Har sökt på Internet men då står de råsocker flor?
Så här står det på DanSukkers hemsida:
Vårt Rörsocker är av högsta kvalitet, ett guldgult socker med aromatisk söt smak, krispigt och med stora kristaller. Tidigare hette produkten Råsocker men har nu bytt namn till Rörsocker.

Hur mycket dekorfondat krävs för att täcka en tårta som är gjord i lång panna?
Man brukar räkna med ca 500 g sugarpaste/marsipan till en normalstor tårta (24cm diameter) så jag tror man behöver ca 1,5 kg för att det ska räcka till att täcka tårtan + dekorationer.

Har ni fler frågor som skriv en kommentar så ska jag svara så snart jag kan!

Kram Karin

1 kommentar: