sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 27 november 2016

Första Advent
Första advent och nedräkningen till julafton har delvis börjat för på torsdag börjar ju den riktiga, med julkalendern. I alla fall för mina barn, dom tjatar nästan varje dag om NÄR de får öppna den första luckan. Inte lätt att vara liten och vänta…

Jag har firat denna söndag med en nackspärr from hell, men skam den som ger. Jag har storstädat och bakat lussebullar ändå! Det är ju trots allt första advent…!


 

Iden till denna härliga pepparkakskrans fick från en av alla mattidningar jag läser när jag kommer över dom. Den kransen var betydligt enklare men som vanligt så gillar jag att vidareutveckla saker o ting. Den är superenkel att göra!
Använd köpe- eller hemgjord pepparkaksdeg, och kavla ut degen som vanligt. Tryck ut valfria former, jag använde stjärnor och snöflingor men varför inte göra pepparkaksgubbar som håller varandra i hand eller liknande. Det är bara fantasin som stoppar dig…

Bygg ihop en krans på en plåt klädd med bakplåtspapper, kakorna måste ligga lite omlott så att kransen håller ihop. Det går bra att lägga dom lite på varandra. Min krans ser ganska exakt ut som den gjorde när jag ställde in den i ugnen. Baka av som man brukar göra med pepparkakor men gärna lite längre så att de blir riktigt hårda. Obs, de stelnar först uttagna ur ugnen.

Vill du ha en mer hållbar krans så kan du göra den i TROLLDEG:
1 dl vatten, 2 dl mjöl, 1 dl salt, 1 msk olja och 1 msk pepparkakskrydda. För att få färg på degen kan du tillsätta lite pastafärg eller kakao. Blanda ihop ingredienserna till en smidig deg.

Gör precis som ovan och torka kransen i ugnen i 100 grader i 1 timme och sedan låta den stå i rumstemperatur över natten. När kransen har torkat färdigt går det bra att dekorera precis som vanliga pepparkakor.Se till att kransen svalnat helt innan du börjar dekorera den med kristyr. Antingen använder du den som går att köpa i vanlig matbutik eller så gör du egen.

1 äggvita, ca 4 dl florsocker och 1 tsk ättiksprit/citron. Dela upp kristyren och färga med pastafärg. Kristyren är färdig när du kan göra fasta toppar. Vik ihop en lite strut och fyll med kristyr. Klipp ett litet hål. Sen är det bara att dekorera…!

Önskar er alla en härlig första advent!

Kram Karin


1 kommentar: