sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 5 oktober 2016

Den perfekta pannacottan för oss som älskar kaffe!


En kaffekopp med fat av glas fylld med vanilj-pannacotta dekorerad med kaffe-gele på mossbetäckta stenar.

Jag såg en bild på Pinterest med en pannacotta dekorerad med gelé smaksatt av kaffe och jag fastnade direkt. Det där måste jag testa. Och jag lovar, det är lika gott som det låter!

Gillar du kaffe så kommer du definitivt att gilla denna pannacotta. Den söta vaniljen, den beska smaken av kaffe smaksatt med lite socker, eller varför inte sirap, då får kaffet en hint av kola. Gillar du inte sötat kaffe går det självklart lika bra att utesluta sockret. Och äter du lchf så kan du utesluta sockret helt eller använda lite sötningsmedel.


Kram Karin

Närbild på kaffekoppen med fat av glas fylld med vanilj-pannacotta dekorerad med kaffe-gele på mossbetäckta stenar.

Vanilj-pannacotta
Räcker till 4-5 glas

5 dl grädde
½ dl socker
1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
3 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm under tiden grädden och skrapa ur vaniljstången, lägg i vaniljstång + skrap i grädden och låt koka upp. Låt småputtra under omrörning i någon minut.
Ta av plattan låt svalna något, kokar grädden när du lägger i gelatinet finns risken att gelatinet dör.
Krama försiktigt ur gelatinet, låt det mesta av vattnet vara kvar. Lägg ner i grädden och rör om.
Häll upp grädden i serveringsglas, ca 1 dl per glas. Ställ i kylskåp för att stelna, tar ca 2 timmar.

Gelé med smak av kaffe
Ca en halv dl per glas
2,5 dl kaffe
1-2 msk socker eller ljus sirap (ger en mer kolakatig smak)
1,5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Är kaffet nybryggt kan du lägga i sockret/sirapen och rör om tills allt smält. Om inte så värm kaffet i en kastrull och tillsätt socker/sirap och rör om tills allt är smält. Svårt att säga exakt hur mycket socker som behövs, det är en  personlig smaksak. Man får helt enkelt smaka av…!
Blanda i de mjuka gelatinbladen i kaffet och rör tills de har smält. Häll på kaffet i pannacotta-glasen. För att få bubblor på gelén så vispa kaffet ordentligt.


Viktigt att tänka på!

 • Se till att pannacottan är helt genom-stelnad innan du häller på kaffe-gelén. Låt den antingen stå över natten för garanterad fasthet eller känn efter med fingret på pannacottan efter några timmar i kylen. Är pannacottan stum är den redo för kaffe-gelén!
 • En annan bra sak att tänka på är att kaffet inte är för varmt när du häller på det på pannacottan, då kan kaffet lösa upp pannacottan och det vill man inte. Känn efter så att kaffe-gelén är lagom varm/ljummen när du häller på den. Väntar man å andra sidan för länge så tjocknar kaffet och gelen kan vara svår att få slät.

Närbild på bubblorna i kaffe-gelén. Bild från sidan på den genomskinliga kaffekoppen med vaniljpannacotta och kaffe-gelén.Närbild på pannacottan där någon smakat en tugga.

2 kommentarer:

 1. Hej Karin!
  Denna underbara dessert har jag testat tre gånger nu, två portioner varje gång, men fråga är om jag vågar prova en fjärde.
  Det är nämligen lite spöklikt....varje gång blir de två portionerna olika!
  Ena dessertglaset blir jättebra, men i det andra rinner kaffet ner runt pannacottasmeten så den blir helt omhöljd!
  Jag häller på kaffet så varsamt jag kan och det är inte hett, bara så att gelatinet smälter. Varannan gång är det det första glaset, och varannan gång det andra. Såå skumt! :)
  Kan du möjligen komma på vad som är fel? ...även om smaken är samma, ser det ju så fint ut med kaffelocket.
  Stort tack för alla smaskiga recept under åren!
  Bästa hösthälsningar!
  /Marianna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marianna!
   Så otroligt tråkigt att det blivit fel flera gånger! Jag har nu skrivit några viktiga saker att tänka på, hoppas det hjälper dig till den perfekta kaffe-pannacottan.
   Härligt att höra att du gillar mina recept!
   Kram Karin

   Radera