sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 11 juni 2012

Frågor & svar

Här kommer svar på frågor som ni läsare ställt till mig via kommentarer här på bloggen och istället för att svara varje fråga och riskera att ni missar ert svar så svarar jag här istället.

 • Jag har fått två frågor gällande min grapefrukt-curd

  Hur mycket skulle det va i citron?
  I mitt recept använde jag mig enbart av grapefrukter men om man vill kan man göra curd enbart citroner (1,5 st) eller fifty-fifty med grape och citron.

  Jag måste ha gjort något fel, blev lika tjock som nyponssoppa.
  Svårt att säga vad som gått fel men det är viktigt att curden får småputtra sig tjock, ta inte av den förtidigt utan låt den sjuda en stund 5 – 10 minuter. Den ska däremot inte koka!
  En annan lösning är att ha i mer äggula, vilket stabiliserar curden till att tjockna fortare och inte blir så rinnig.

 • Vilken färg rekommenderar du om man vill färga tex, tårtbottnar och gärna vill ha klara färger som exempelvis denna tårtans bottnar?
  Jag rekommenderar nästan alltid pastafärg – en dryg färg i geléform som fungerar till nästan allt. Det krävs inte mycket färg och du får klara starka färger.
  Pastafärg kan du bland annat köpa hos Strössel&Annat och Kakburken.
  Vanlig hushållsfärg fungerar men då färger är så utspädd krävs det mer färg vilket t.ex. vid färgning av marsipan/sugarpaste gör mer skada än nytta.

 • Jag har även fått frågor gällande min gerbera-blom-tårta:

  Hej,vad har du använt när du dekorerat tårtan? Jag är sugen på att pröva göra något liknande till min allra första på beställning,är rätt ny på detta.Det ska vara till en konfirmation.
  Jag har använt mig av denna utstickare som fungerar till både Gerberas, solrosor och varför inte prästkragar. Här kan du läsa om hur du går till väga för att göra solrosor, inte så stor skillnad till gerberas, de har dock mindre plutt i mitten.

  Var hittar man bäst pulverfärg?
  Det finns många härliga pulverfärger som går att använda till färgning av marsipan/sp, förhöjning av blommor eller skuggningseffekt, blandar du ut pulvret med lite ren alkohol kan du även måla med det!
  Du kan köpa pulverfärg hos både Strössel&Annat och hos Kakburken.

 • Går det att frysa in en tårta när man gjort en hög chokladkant? Skulle behöva förbereda i god tid nämligen.
  Tyvärr rekommenderar jag inte det då iskall kyla under längre och choklad inte är goda vänner. Jag förstår att du vill spara in tid men det går ganska fort att göra chokladkanter om man har förberett allt. Du kan dock påskynda stelningen genom att ställa in chokladkanten i frysen i några minuter, men inte för länge…!
  Här kan du läsa om hur du gör en chokladkant.

 • Lemon & Raspberry cake - Ser gott ut! Har du förslag på annat än passionsfrukt? (inga stenfrukter)
  Då rekommenderar jag att testa lime-smörkräm, grymt gott! Svårt att säga hur många lime-frukter som krävs men en 3 – 4 stycken. Kläm i saften  i smörkrämen och smaka av, tror inte du blir besviken. 
 • Raspberry cupcakes – recept - Har gjort som det står angående glasyren, men den är ju så rinnig? 
  Att göra frosting med Philadelphiaost kan vara svårt, det är lätt att överbearbeta osten och ju mer man rör desto rinnigare blir den. Tricket är att röra så lite som möjligt och att inte ha i för mycket fruktsaft. Jag ser att jag har skrivit vispat i mitt recept vilket kan ställa till det, ska genast rätta!
  En lösning på problemet är antingen att hälla i mer florsocker, risken är dock att frostingen blir väldigt söt. En annan lösning är att ha i gelatin så att den stelnar och därmed blir spritsbar.

  Funderar du på något så tveka inte utan fråga på!

  Kram Karin

 • 2 kommentarer:

  1. En kommentar till det där med cream cheese frosting. Jag misslyckades med min vanliga frosting ett par gånger (blev för lös) men har kommit på att jag använde ICAs cream cheese och den funkar inte. Philadelphia funkar bäst. Ett litet tips bara ;)

   SvaraRadera
  2. Du har väl inte missat att titta in i min webshop http://webshop.kaksmulan.se
   Massor av underbara förkläden, och kökstextilier från bl a Carolyns Kitchen och Jessie Steele.
   Just nu får du som bloggare 15% rabatt på hela sortimentet om du uppger koden; bloggar
   (gäller fram till 24 juni)
   Bring some glamour into your kitchen!

   SvaraRadera