sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 21 december 2011

Tjugofemte luckan –Julkrönika

2 utan skuggor[4]

Julen är en av mina favorit-högtider, trots det svarta mörkret och den vanligtvis smällkalla vintern, är den fylld med värme, ljus och glädje! Vi samlar all våra nära och kära; mor, far, kusiner, storebror och lillasyster för att tillsammans dela glädjen i att ge och få. Och nej, det är inte julklapparna som är det viktigaste, utan de fina traditionerna vi alla har, den goda maten och just glädjen att få dela allt med de man älskar.
Många liksom jag tycker att julen blivit för kommersialiserad där fokus fastnat på de dyra julklapparna, de pråliga kulorna i granen, det ytliga och kalla istället för att fokusera på julens viktiga budskap - kärleken!

Öppna er stuga och bjud in alla era vänner och bekanta, nya som gamla, bjud på en kopp rykande varm glögg, några knapriga pepparkakor, tänd några ljus och bara umgås. Släpp den maniska tanken om ett renstädat hem, bjud in på knytkalas istället för att ensam slita framför spisen och bara njut av varandras sällskap. För det är just kärleken till varandra som är det viktiga!

Varför inte pyssla fram godsaker tillsammans i köket? Det finns både traditionella och nya, alla underbart goda! Ett tips från en bagerska så här vid jul är att förnya gamla favoriter som knäck, ischoklad och tryffel. Smaksätt knäcken med rivet apelsinskal eller lakritspulver, byt ut den hackade mandeln mot jordnötter eller pistagenötter, eller koka knäcken på muscuvado-socker, gärna mörk, istället för vanligt socker.
Ischoklad och tryffel förändrar du lätt med din favoritchoklad. Prova gärna smaksatt choklad, ljus som mörk, det finns mängder av varianter i godis-hyllan, bara att experimentera loss! Ett superenkelt tryffel-recept är 200g choklad, 1 dl grädde och 25 g smör. Koka upp grädde o smör och häll över den hacka chokladen, låt stelna för att rulla bollar eller häll upp direkt i små ischoklad-formar. Obs, vit choklad behöver mindre grädde för att stelna, ca 3/4 dl till 200 g choklad!

Många varma jul-kramar Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar