sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 12 oktober 2010

Tråkigt men sant!

Det svider att skriva detta inlägg men det är sant och det är så som jag känner. Utbildningen som jag just nu går lever tyvärr inte upp till mina önskemål och förväntningar. Vet inte riktigt vad jag förväntade mig men definitivt en utbildning med struktur, organiserade lektioner och långa dagar fulla med teori och bakande! Men icke...!
Istället får jag reda på att detta är en helt ny utbildning, med andra ord, vi är försökskaniner! Mina förhoppningar om struktur och organisation finns inte, och några långa dagar ska vi inte prata om! Idag hade vi teori (handel och arbetssäkerhet) i hela ynka 90 minuter, sen var den dagen över...! *suck*

Vi är tur nog flera i klassen som tycker som jag vilket känns skönt. Inte bara jag som har för höga krav... *ler* Vi står mellan valmöjligheten att prata med vår lärare (som har en tendens att ta allt personligt tyvärr) eller gå direkt till rektorn och förklara hur vi känner. Frågan är vad dom kan göra för att göra saker och ting bättre... Vår lärare är jättetrevlig och kan säkert jättemycket MEN hon är inte någon lärare och är inte bra på att lära ut saker och ting. De lärare som gymnasieskolan har verkar riktigt kompetenta och duktiga i att lära ut och få eleverna att förstå, jag önskar att vi kunde få ha någon av dom istället men tvivlar då de säkerligen redan är upptagna med sitt. *suck*

Det här känns verkligen skitjobbigt! Jag lägger ner många timmar på att pendla, många och långa dagar ifrån familjen och får inget vettigt för det. En klasskompis lägger ner hela sin sparade förmögenhet på detta!
Jag har skrivit ner det som är DÅLIGT samt en lista över ÖNSKEMÅL, eller snarare saker som är ganska självklara egentligen. Pratade med en vän som går en liknande kurs i Göteborg och hon har ALLT på listan av de saker jag önskar i sin utbildning...

DÅLIGT
Bageriet
- virrigt o rörigt, vet sällan vad vi ska göra
- dålig information om jäs- och baktider
- vet sällan när något är klart vid tex knådning m.m.
- många konstiga o udda bakverk, inte många klassiker...

Teori (främst Carinas lektioner som handel o arbetssäkerhet)
- rörigt
- mycket prat om annat + mycket personligt
- långsam framgång
- behandlas som barn
- alldeles för korta lektioner, endast 90 - 120 minuter på en hel dag!

ÖNSKEMÅL
- ordentliga teori-lektioner, heldagar!
- gärna en veckas teori innan vi kliver in i bageriet där vi lär oss om grunderna om bakningens process + hygien. (för sent nu men klart något att tänka på nästa år!)
- ordentlig genomgång av recept, gärna där läraren visar hur man gör innan vi andra får pröva själva.
- tydlig genomgång av knåd- jäs- och baktid, hur det ska se ut när det är färdigt.
- baka klassiska bakverk i original recept, gärna med bakgrundshistoria innan vi går vidare med lite annorlunda bakverk.
- temaveckor där vi baka tex. olika sorters bröd i en vecka osv.
- vill gärna lära mig efterrätter, choklad, praliner...
- tydlig beskrivning över vad vi bör kunna för att kunna söka vidare till KY-utbildningen
- felsökning, varför blev det fel?
- praktiska prov på det vi lärt oss.
- bli behandlade som vuxna med eget ansvar!
- möjlighet till att få baka själva i bageriet
- heldagar, 8 - 17!!
- en kreativ och engagerad lärare eller fler som kan lära ut!

Är det för mycket begärt? Ställer jag orimliga krav?

Jag vill att vi ska få valuta för denna utbildning och inte bara flyta med! Vi är många som lägger ner mycket tid, energi och pengar på detta!!


Många kramar Karin


Share/Bookmark

17 kommentarer:

 1. Oj, vad tråkigt att det inte blev mer som du förväntade dig. Tycker ju att man borde ha fulla lärorika dagar men men.. Säg ifrån!..hur skall annars förändring ske.. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Vad tråkigt, Karin! Tyvärr, har jag upplevt samma sak på många utbildningar jag har läst (ex lärarutbildning i Malmö). Antingen får man lida genom hela grejen för att få sitt diplom eller så säger man ifrån vilket jag tycker ni (hela klassen, alltså) borde göra. Fröken får vara hur känslig hon vill, men det är faktiskt mycket som står på spel för er, ni är alla vuxna människor, många har lämnat sina familjer för att få gå den här utbildningen, satsat en massa pengar (på att pendla, hyra osv) så ni ska har all rätt att framföra kritiken. Om ni är många som tycker likadant, skriv ner allt ni tycker och ta upp det inte bara med läraren utan också med ledningen för det är dem som tar hand om planeringen. Jag blev så upprörd när jag läste ditt inlägg, för det har jag också upplevt några gånger. utbildning ska vara utbildning och inte någon jäkla lekis med en massa fluff

  SvaraRadera
 3. Va trist, du som sett fram emot utbildningen så! Håller med fg. Säg ifrån!!! Annars blir det ju aldrig ngn. ändring. Kanske du ska kolla upp utbildningen i Göteborg, det är visserligen längre, men du lägger ju mycket tid och pengar på denna utbildningen som känns otillräcklig. kanske bättre att lägga den tiden, orken och pengarna på en utbildning som ger mer!! Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Jag har ju inte varit med här så länge och läst så jag undrar ju förstås vad det är för utbildning du går nu? Berätta gärna!

  SvaraRadera
 5. Vad tråkigt att det ska vara såhär, själv så läser jag just nu samma utbildning fast i en annan stad.
  Det vi får göra hela dagarna är att vara i bageriet väldigt mycket själva, läraren säger på morgonen vad vi ska göra under dagen, sen finns han typ där om det är något vi undrar över, vi får göra väldigt mycket själva. Ibland känns det som att man lika väl kan baka hemma efter ett recept. teori har vi knappt haft någon, bara de första veckorna- hygien & arbetsmiljö- ingen teori i tex, jäsning, bakning ja, allt som man vill lära sig. visst lär man sig på att få utföra arbetet praktiskt men man vill även lära sig om olika bröd, jäsningstider, mjöl m.m. det blev ett väldigt långt inlägg- kände att jag ville berätta lite om hur vi har det, att ni inte är ensamma om att vara besvikna över utbildningen. jag tycker att ni ska framföra hur ni känner! hoppas att det löser sig!! jag håller mig anonym =)

  SvaraRadera
 6. Jag tycker verkligen inte att du är fel ute eller har för "höga" krav. SÄG IFRÅN! Gå till rektor och prata med denna om att ha ett möte med alla i klassen + lärare. Prata inte bara om det negativa, utan gå även igenom det positiva.

  Om det nu är så att ni är försökskaniner... ja då är det ju bara bra om ni kommer med synpunkter, för att utbildningen ska kunna utvecklas och bli bättre.

  Hoppas verkligen att det kommer gå bra och att ni får säga vad ni känner, tycker och tänker. Håller tummarna för dig Karin!! Kramar

  SvaraRadera
 7. Håller med... Ni betalar och vill lära ej.. Annars får dom ju inte reda på att ni är missnöjda...
  Hoppas att det ordnar sig

  SvaraRadera
 8. Det var tråkigt att höra..men för 17 ta upp det med högre ort. Ni kan ju gå flera tillsammans så att det blir mera "tryck" på saken...håller alla tummar och tår att det ordnar upp sig! Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Det är tråkigt att ni är missnöjda och jag håller med er när ni ställer krav på eran lärare. Eran tid är värdefull, ni vill lära er och det är bra att ni reagerar. Så håll ut, kämpa som vuxna! hoppas att det blir bättre!

  SvaraRadera
 10. Hej! Eftersom jag själv är lärare så måste jag tycka till! :)

  Er lärare är troligen vettskrämd över att undervisa er. Det är en ren gissning. Tänk dig in i hennes sits, hur skulle du agerat? Du sitter med facit i hand och har alla lösningar. Men hur har hon det? Kanske ska en av er prata med henne lite försiktigt i lugn och ro? Säg som det är: vi är några som pratat ihop oss och har lite önskemål.

  Din lista på vad som är dåligt går att styra om till önskemål, t ex mer struktur och mer info om jästider osv.

  Ge henne kontreta förslag på vad ni önskar som ändring och ge henne ett par dagar att fundera.

  Om ni tar det i helgrupp och det blir aggressiv stämning så tar hon det troligen personligt, som du skriver. Tar ni det med rektor tar hon det personligt. Ge henne en chans! Nappar hon inte, så gå vidare om några dagar. Det är er utbildning, er chans! Men ge läraren en chans förstå så blir iaf jag glad. :)

  Kram! Tack för en superblogg!

  SvaraRadera
 11. Tycker DEFINITIVT INTE att du har för höga krav, är ju bara sådana saker som jag kan känna känns helt naturliga att lära sig på en kurs, SÄG IFRÅN.

  Lycka till

  KRAM
  Carina

  SvaraRadera
 12. det e absolut inte för mycket begärt. detta e din framtid vi snackar om. det du ska leva på. klart du vill ha en utbildning som ger dig det du behöver.. klart ni ska säga till, annars lär det ej bli några förändringar..

  SvaraRadera
 13. Oj då, inte bra alls.
  Säg ifrån! på skarpen!
  Har tittat in då och då och läst dina recept.
  Älskar att baka hemma. Bakar allt matbröd själv. Bullar ibland och så småkakor...
  Småkakor är nog det bästa jag vet. (märks på vikten oxå)

  Hoppas det blir förändring på er läroplan. Så där kan du inte ha det.
  Lycka till.
  Kramen Synnöve.

  SvaraRadera
 14. Nej, vad tråkigt att läsa att utbildningen inte håller de krav och önskmål som ni elever hoppats på. Det verkar ju tyvärr vara så när det är en ny utbildning, då blir det eleverna som blir lidande. Hoppas ni tar upp det med någon ansvarig och hoppas att de kan göra något för att höja kvaliten.

  SvaraRadera
 15. Usch så tråkigt det är när man går en utbildning som man har såna förhoppningar på, och så känns det sååå fel..
  Hoppas att det blir bättre och jag tycker absolut att ni ska prata med skolledning eller liknande om hur ni känner..

  Är det i Emmaboda du bor eller? Själv bor jag i Kalmar, men min man kommer från Emmaboda/Lindås från början..=)

  SvaraRadera
 16. jag blev så glad när jag såg att du skulle utbilda dig till det du verkligen ville ( och passar till så mycket, du är så himla duktig.) ni måste ta tag i utbildningen, ha ett klassråd och prata om det. kan inte läraren ta det taskigt läge... det är du och dina klassvänner som får "betala" snälla gör något innan du tappar gnistan. kramisar på dig

  SvaraRadera
 17. Men usch vad tråkigt!

  Jag går utbildning till bagare och konditor på culinar i sthlm.
  Vi har haft 10v när vi varit i konditoriet en heldag i veckan. Innan vi gått in i köket har lärarna gått igenom dagens recept och vad vi ska tänka på samt repetition av veckan innan. Sen har vi bakat hela dagen medan de funnits till hands hela tiden så man fick så mycket eller lite hjälp man ville/behövde.
  De andra dagarna hade vi halvdagslektioner i arbetsmiljö/säkerhet, livsmedelshygien och bageri/konditori-teori (som blandades med studiebesök).

  Nu har vi bageri fram till jul, samma sak som innan. En heldag i veckan med ordentlig genomgång innan och efter lektionen och att läraren visar hur vi ska göra sakerna rent praktiskt. Resten av veckan är vi på praktik (konditori B). Efter jul har vi två praktikperioder till och en kurs i choklad och konfekt.
  De som bor i visa av sthlms kommuner får även näringslära och kallkök, vilket jag gärna hade läst också, men jag är nöjd ändå.

  Läraren i livsmedelshygien var rätt virrig och pratade mycket om annat men jag tror vi fick lära oss det viktigaste (och resten kan vi läsa i boken).

  Jag kommer inte avsluta utbildningen som fullfjädrad konditor och bagare men det känns som att jag får en rätt bra grund att stå på.

  SvaraRadera