sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 17 oktober 2010

Onyttigt men ack så gott bröd

I fredags bakade vi ett danskt bröd vid namn Thebrikes, påminner om croissants till konsistensen men är mer ett matbröd än ett frukost. Istället för att knåda fram en limpa så kavlar man ut degen, lägger på smör och viker in det i degen. Brödet får flera fina lager. Lite krångligare än vanligt matbröd men klart värt det!

Thebirkes

½ l iskallt vatten
30 g mjölkpulver
75 g jäst
12 g salt
25 g socker
1 ägg
50 g kallt smör
ca 1 kg mjöl, som gärna stått i frysen några timmar

350 g osaltat smör

Blanda degen till en jämn och slät deg, dock inte för länge då degen inte får bli för varm. Degen ska inte vara för kletig men heller inte för torr…
Rulla en stor boll av degen och skär ett kors för att enklare kunna kavla ut det. Se till att ha mycket mjöl på bordet så att degen inte fastnar i bordet. Kavla en lagom stor rektangel som är ca ½ cm tjock.Ev. kavla ut eller på annat sätt få smöret platt så att det nästan täcker halva deg-rektangeln. Vik över kanterna och till sist den stora halvan så att allt blir som en stor bok. Se till att borsta bort allt överflödigt mjöl först! Kavla ut degen försiktigt men med fast hand till ursprunglig storlek, låt vila i 10 minuter under handduk.

 Smöret bäddas in. Hej! IMG_7766 Degen viks omlott

Fortsätt med samma procedur (kavla ut, borsta, vik och låt degen vila) men de två nästa gångerna ska man vika omlott (se bild ovan). När degen vilat sista gången så kavlar man ut degen avlång, ca 50 * 30 cm, borsta av och pensla med vatten. Vik upp nederkanten till 2/3, borsta bort överflödigt mjöl på dess baksida och lägg överkanten på den så att du får en långsmal deg-länga. Dra några tag med kavlen så att den bli jämntjock.

Borsta bort allt mjöl!  Alla lager En sk. cykel

Skär med en vass kniv ca 4 – 5 cm breda delar som du penslar med vatten och doppar i vallmofrö. Låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt in bröden i ugnen på 250 gr. Spraya vatten på ugnsbotten och stäng luckan. Dra ner temperaturen till 210 gr. och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler.

 Bakning pågår! Färdiga och gyllenbruna

Mina brödbitar blev något större än vad det ska vara, så de föll omkull i jässkåpet. Detta på grund av att de började jäsa alldeles för fort pga av att vi var så snabba och effektiva som ska vara. Det är alltså viktigt att degen är riktigt kall och att du är relativt snabb när du gör dom! Men dom blev fina ändå!

Hoppas ni haft en skön söndag!

Kram Karin

1 kommentar:

  1. Det där såg mycket gott ut, men vilket jobb. Kanske ska jag våga mig på att prova, men det får bli en dag när jag har gott om tid tror jag.

    SvaraRadera