sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 3 oktober 2010

En fundering...

Diskuterade med min lärare häromdan angående att marsipan/sp smälter i kontakt med grädde... Detta höll hon dock inte med om utan påstår att marsipan/sp endast smälter i kontakt med vaniljkräm, att det är sockret som löser det hela. Känner mig helt förvirrad och vet inte vad jag ska tro...

Vad säger ni?


Kram KarinShare/Bookmark

11 kommentarer:

 1. Hejsan
  Jag läser ofta din blogg och har din länk på min sida.
  Jag gör tårtor med jämna mellanrum med både sp och marsipan och grädde under. Det har aldrig smältat för mig- Jag har åxå läst att det kan göra det och har varit aningen orolig men , behöver nog inte vara deet längre...

  SvaraRadera
 2. Håller med dig.... När jag bakar tårtor och anc marsipan så tycker jag me att den smälter efter en stund. Mysko...

  Kram sofia

  SvaraRadera
 3. Jag har inte socker i min grädde som jag spacklar tårtan med. Om jag inte fodrar locket med olja/smör så blir locket fult och fuktigt. Så jag håller inte med din fröken ;-)

  SvaraRadera
 4. När man köper tårta på ett bageri, så kommer inte jag ihåg att marsipanen "smält" på någon tårta jag köpt. Men har de då behandlat den på något sätt??? Har ingenting med värme/kyla att göra?? Hälsningar// en total amatör på bakning :o) men älskar att äta dem ;o)

  SvaraRadera
 5. Jag blir också förvirrad när jag läser på andras bloggar att sp inte smälter på grädde då den innehåller gelatin. Testat ett par gånger - och den smälter , inte direkt, men har tårta fått stå i kylskåpet över natten, blir locket fult och fuktigt - precis som Lisa-Sockerrus sa.

  SvaraRadera
 6. Nu blir jag helt ställd.. Tycker att den smälter med grädde men har inte provat på ett tag eftersom jag trodde jag var säker på min sak..hmm

  SvaraRadera
 7. hej! håller med din lärare att grädden inte smälter marsipanen, är själv utbildad bagare/ kondtior. det är endast vaniljkrämen som smällter den, men har du mjöligtvis socker i grädden så kan de vara de. man behandlar inte marsipanen med något i vanliga bagerier / konditorier. kan de vara kvaliten tro?,
  när den står i kylen så blir den fuktig i regel. de kan även bero på hur väl man tääckt den.

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig testat att spackla med grädde, men har alltid hört att SP:n/marsipanen kan smälta om den kommer ikontakt med grädde. Har ingen aning, men skulle nog inte chansa om jag spacklar med grädde, då skulle jag fodra.

  SvaraRadera
 9. Jag fodrar jämt då jag spacklar med grädde! Är bara en ända tårta som smällt för mig. Dock om man köper en tårta på kondis så är den skitful efter ett dygn. Så kanske beror på att de "används" så pass snabbt att det aldrig hinner smälta!
  Jag chansar inte iaf=)

  // Maddesmumms

  SvaraRadera
 10. Jag gjorde en bröllopstårta täckt med marsipan/SP 50/50 som jag spacklade med grädde, glömde fodra med smält smör, så det blev påkletat lite sisådär, stog i kartong i kyl ca 10 timmar, svettades och hade börjat rinna där jag inte fått på smöret. Vissa märken av SP och dekorfondant smälter inte. Så jag vet inte vad jag ska tro, minns inte om jag hade socker i grädden.

  SvaraRadera
 11. Jag upplever också att Sp´n smälter när man spacklar med grädde, vilket jag alltid använder. Ibland fodrar jag locket med olja och ibland inte, ska man äta tårtan samma dag så har de inte varit några problem. Men min födelsedagstårta jag gjorde till min födelsedag igår gjorde jag dagen innan och fast att jag fodrade med olja för att vara säker på att den skulle klara sig så började de att rinna dagen efter när den skulle ätas och efter ett tag i värmen så började den att svettas :( SÅ nästa gång provar jag nog smörkräm, så tråkigt när sånt händer..

  SvaraRadera