sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 2 mars 2010

Svar på ett tårt-fråge-mailHej Karin,
Hittade av en slump din sida då jag Googlade och försökte hitta någon monster truck tårta.
Min son fyller 4 år i april och är Monster jam galen.
Såg att din sida innehåller beskrivningar men undrar ifall du har nått bra tips då du gjorde den super coola monster truck tårtan!!
Är ingen direkt bagerska men skulle vara skojigt att pröva med något nytt ifall den inte är super svår...?! :)
Tack på förhand!
H, Victoria

----------------------------------

Hej Victoria!

Stort tack för ditt mail! Alltid lika kul att få såna här uppmuntrande mail, det värmer gott!
Att göra denna Monster truck tårta är inte så svårt som det ser ut, tricket är att göra en fyrkantig tårta istället för en vanlig rund.

Du bygger med hjälp av fyrkantiga tårtbottnar till "kroppen" på Monstertrucken enligt bilden ovan. Ett tips är att truckens huv enbart är tårtbotten för att det enkelt ska kunna kläs in i MMF/SP eller marsipan. Min tårta var i storleken; 10 cm hög, 25 cm lång och ca 15 cm bred, inte så stor men kan ju alltid göras större.

Bred på grädde eller smörkräm, med smörkräm är det lättare att formge trucken då det stelnar, grädden förblir mjuk. Klä sedan in trucken i MMF/SP eller marsipan, använder du SP eller marsipan och grädde bör du fodra genom att pensla på ett tunt lager med smält smör eller olja.

Hjulen är gjorda av inklädda bagels. Jag tänkte först göra hjulen av munkar men dessa var för små rent proportionellt till själva trucken. Jag skalade av lite av bageln för att få den så rund som möjligt och gjorde hålet i mitten lite större o rundare. För att MMF/SP eller marsipan ska sitta fast bredde jag bageln med smörkräm, lite kletigt o krångligt men underlättar för att få bra fäste.

Truckens vita fönster satte jag dit innan jag la över den svarta "lacken", sätt dit större bitar än själva fönstret så riskerar du inte att det glipar mellan fönster och lack. Efter att lacken var på plast skar jag försiktigt med vass kniv ut fönsterrutorna och tog bort överflödigt lack.

Det finns ju många olika monstertruckar och dom kan dekoreras lite hur man vill, men blixtar och dödskallar brukar alltid imponera på småkillar! *ler*

För att få en cool tre dimensionell tårta byggde jag min tårta på en bit inplastat kartong, lika stor som själva trucken. Jag skar även till en lagom stor kartong enligt bilden ovan för att få upp bilen i luften, ju bredare "bordsben" desto stadigare blir bordet. Och ju mindre "bordskant" desto mer "verklig" blir bilen. Fäst däcken med tandpetare för att få dom att sitta still och trucktårtan är klar!

Stort lycka till, jag tror du kommer lyckas finfint med trucktårtan!

Kram Karin

Share/Bookmark

2 kommentarer:

  1. Tack massor för den fina beskrivningen!!!

    SvaraRadera
  2. Vilken fin tårta! Vad duktig du är!!!

    SvaraRadera