sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 15 mars 2010

Internationella Pi-dagen


Pi-dagen är en dag tillägnad talet π som inträffar 14 mars varje år. Det är inte någon officiell högtid, men firas ändå av enskilda personer och i en del länder även på vissa skolor, och uppmärksammas av till exempel Google. Denna dag kallas för pi-dagen eftersom den i amerikanskt datumformat skrivs 3/14 och kommer från att pi kan approximeras till 3,14. Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.
Denna dag firas, bland annat på museet ifråga, med pajer och pizzor på grund av att dessa innehåller pi (på engelska (pie) låter pi likadant som ordet för paj) och för att båda dessa maträtter är cirkelformade. Pi representerar ju förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter.
Källa: Wikipedia.org


Av en ren slump bakade jag paj just igår (Pi-dagen), det blev rabarberpaj med vaniljglass. Så gott!
Då min svärmor är glutenintolerant bakade jag två pajer:

Smulpaj med cornflakes
Allt är ca-mått då jag brukar göra smul-degen utan recept

ca125 gram smör
ca 3 dl vetemjöl
1-2 dl socker
1-2 dl cornflakes
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, cornflakes, socker o smöret med fingrarna  i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!

Smulpaj med havregryn
ca125 gram smör
ca 3 dl havregryn
1-2 dl socker
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, socker o smöret med fingrarna  i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!

Servera pajen med vaniljglass, så mycket godare än vaniljsås när det gäller just rabarber!

Kram KarinShare/Bookmark

9 kommentarer:

 1. Låter riiiktigt smarrigt;)

  SvaraRadera
 2. Så gott det lät med cornflakes i pajen.. måste jag prova någon gång. Jag har ju rabarber i frysen kvar och snart kommer ju nya i landet... om våren ville komma dvs.

  Du jag undrar förresten var i Småland du bor? Jag är en uppflyttad/nerflyttad skåning/norrlänning som bor i Växjö nämligen!

  Kram Jenni

  SvaraRadera
 3. Hej vännen!
  Det borde gå utmärkt att doppa, låt tryfflarna stelna i kylen lite innan så smälter de nog inte, du ska ju bara doppa dem snabbt! Försök få chokladen att rinna av riktigt ordentligt innan du sätter ner dem på ett smörpapper för att stelna - då undviker du att få "fötter" på chokladpralinerna (platåer med utrunnen choklad som stelnat kring själva pralinen). Och smält inte för lite choklad, för då är det svårt. Bäst om du smälter tillräckligt mycket så att hela pralinen täcks när du doppar ner dem. Använd gaffel eller fingrar - det du själv tycker är lättast.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. det se gott ut!! jag älska paj YuM..Yum

  SvaraRadera
 5. SV: Tusen tack!

  Jag älskar smulpajer av alla slag, men jag har aldrig testat med cornflakes! Det måste provas! :D

  SvaraRadera
 6. Tack för hälsningen! Min första, och så kommer det från en av dem jag själv följer sedan tidigare. Kul ;)

  Ska fundera över om jag kan hitta på nåt till din tävling. Dags att tömma frysen inför säsongen, jue.

  /Cecilia

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för inlägget i min blogg. Du skrev något om en tävling, men jag hittar den inte här på bloggen. Har en smaskig påsktårta som jag alltid brukar äta på min födelsedag.

  Mvh/Annemie

  SvaraRadera
 8. Då är vi ju nästan "grannar". Ja Växjö är en fin stad och om en tjugo år kanske jag kan börja titulera mig som småländska! :)

  Kram Jenni

  SvaraRadera
 9. Tack för titten! Ser gott ut detta..måste jag testa nång gång!

  SvaraRadera