sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 10 september 2009

Farinsocker & Brun Farin strö

Farinsocker  
Farinsocker är en brun eller gulbrun sockerblandning bestående av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Ett gyllenbrunt fuktigt socker med aromatisk smak. Användes som smaksättare i matlagning, bakning och drycker. Är inte lika väl raffinerat som vanligt vitt socker och därför inte heller lika sött. Den lite kryddiga smaken används ofta i kakrecept och desserter och även i vissa varmrätter. Används också som krydda i såser och marinader. Svenskt farin är vanligtvis behandlat med maltodextrin för att göra det enklare att strö. Namnet kommer av latinets farina, vilket betyder mjöl, och skulle därför vara mer träffande om det istället stod för florsocker/pudersocker.
Använd helst farinsocker till muffins och mjuka kakor, pajer. Farinsocker är lite mörkare och klibbigt. Tänk på att sätta igen en öppnad påse med en påsklämma, annars torkar det ihop och blir svårt att ta.

Mått och vikt: Farinsocker
1 dl = ca 75 g
1 msk  = ca 13 g
1 tsk = ca 4 g
Brun Farin strö
Brun Farin Strö består av sockerkristaller och mörkbrun rörsockersirap. Brun Farin Strö är något av en okänd krydda som ger en ny pikant smakupplevelse. Inte bara i desserter och bak utan också i marinader, såser, förrätter och huvudrätter, både med fisk och kött. Brun farin strö är ljusare och ser ut som strösocker fast brunare och lite större korn.
Använd Brun farin strö till småkakor och att strö på t.ex. bär. Brun farin strö kan oftast bytas ut mot råsocker. Man kan oftast även byta ut farinsocker och brun farin strö mot vanligt strösocker.
Mått och vikt: Brun Farin Strö
1 dl = ca 90 g
1 msk  = ca 15 g
1 tsk = ca 5 g


Tips
- Om du blandar 120 g brun farin med 380 g socker så får du 500 g ljus farin.
- Brun Farin Strö är gott i matlagning. Prova gärna att rulla kycklingfiléer lätt i Brun Farin Strö innan du steker dem. Gott!
- Lite Brun Farin Strö i paneringen till fisk ger en ny spännande smak.
- Byt ut en kopp strösocker mot en kopp Brun Farin Strö nästa gång du bakar chokladkaka. Det ger extra smak på kakan.
- Det blir finare färg på vetebullarna om man byter ut strösockret mot Brun Farin Strö i fyllningen.
- Byt ut strösockret mot Brun Farin Strö eller Råsocker Strö i sockerkakssmeten. Det blir både godare och ger en trevligare färg på kakan.

3 kommentarer:

 1. Hej, kan man möjligtvis blanda till farinsocker själv om man inte råkar ha det hemma? Kanske inte blir precis lika men strösocker (och eventuellt rörsocker) och mörk sirap? Hälsningar, Tanja

  SvaraRadera
 2. Hej Tanja, det borde fungera att byta ut farinsockret mot råsocker/rörsocker eller mor mörk sirap för att få den knäckiga smaken!
  Kram Karin

  SvaraRadera
 3. Jag la mitt stenhårda paket med farin, som tyvärr luftats för länge, i en kastrull med smält smör som det ändå skulle vara i receptet sen gick det att använda igen.

  SvaraRadera