sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 31 mars 2013

Vårfina cupcakes!


IMG_2286
Superenkla, saftiga och chokladiga cupcakes!
Tyvärr kommer jag inte ihåg var jag hittade original-receptet…

Bunke nr 1 – blanda alla torra ingredienser
3 dl vetemjöl
3 dl socker
1½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Bunke nr 2 – blanda alla blöta ingredienser
2 ägg
100 g smält smör
1½ dl kallt vatten
1½ dl mjölk

Häll bunke nr 1´s innehåll i bunke nr 2 och rör om tills allt blandats ordentligt. Klart för att fylla muffinsformar!
Baka av i mitten i ugnen i ca 10 minuter, kolla med en sticka att de inte är kladdiga. Låt svalna.

IMG_2268IMG_2269 IMG_2271

Skär med en smal vass kniv ett konformat hål i de avsvalnade cupcaksen, försök att få det så rent som möjligt från smulor.

IMG_2270 IMG_2273

Jag gjorde en normalstor sats med gräddsmörkräm
(Vispa 500 g rumsvarmt smör och 1 burk kondens
erad mjölk ca 10 min)
och allt kommer inte gå åt, men smörkrämen går att spara i kylen i ca en vecka.
Tag undan 1 – 2 dl smörkräm och blanda ner ½ – 1 msk kakao.

IMG_2274

Ta urgröpet + offra 1 – 2 cupcakes att smula sönder till jord i en liten skål. Ta en cupcake i taget,
bred på chokladsmörkkräm och doppa i “jorden”. Se till att hålet är rent från smulor!

IMG_2272 IMG_2275
IMG_2276 IMG_2277

Färga smörkrämen orange med pastafärg och ev. smaksätt med tex apelsin eller aprikos-essens.
Fyll en sprits med rund tyll och spritsa sakta runt runt från botten och upp en bit ovan jord. Moroten är nu gjord.

IMG_2278 IMG_2279
IMG_2280

Kavla ut en bit grön marsipan/mmf/sockerpasta och skär till en bred remsa, skär till smalare remsor, ca 6 – 7 stycken i rad.
Skär av och rulla ihop, nu är blasten klar till moroten.

IMG_2281 IMG_2282

Nu är morötterna klara för förtäring!

Vill du dela cupcaksen snyggt och visa själva moroten är mitt tips att du låter den stå kallt i kylen någon timme så att smörkrämen stelnar, det är då lättar och blir betydligt snyggare att skära till cupcaken!

IMG_2292IMG_2300 IMG_2308
IMG_2304

Små söta maränger…


IMG_2247

Till påsken använder vi mängder av ägg så varför inte göra smarriga maränger till fikat.
Dessa sötisar har jag smaksatt med persiko-essens och fyllt med mörk choklad ganache, en grymt god kombination!

Enklad att göra, delikata att äta och söta att titta på!

Maränger

5 äggvitor, gärna rumsvarma
ca 2 dl socker
Några droppar valfri essens
Hushållsfärg

Ta en ren och torr skål och häll i äggvitan, minsta lilla skräp eller smuts gör att äggvitan inte går att vispa!
Vispa vitan till ett hårt skum. Häll under sakta vispning i sockret. Öka sen farten och vispa tills du får seg och toppig maräng. Ju längre vispning desto bättre! Smak- och färgsätt efter smak.

Gör hälften stora runda toppiga marängen och lika många stora men platta maränger, de blir botten på sötsaken.

Baka av i ca 150 grader i 45 minuter, när du kan putta på marängerna utan att skada dom är dom klara! Dessa blir knapriga på utsidan och härligt sega inuti…!

IMG_2222 IMG_2223
IMG_2224 IMG_2225

Chokladganache

100 g valfri choklad
½ dl grädde

Hacka chokladen så fint som möjligt. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Är det klumpar kvar så mickra en stund och rör till en slät massa. Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Fyll en spritspåse eller bred ut ganachen på de platta marängerna, sätt en stor maräng som lock. Klart!

IMG_2234

Tanken av att dessa skulle bli gul-randiga men de blev snarare bara ljust gula,
inte som jag tänkt mig men fina ändå!

Nej, dags att förbereda nästa blogginlägg, ligger ju som sagt lite efter… *ler*

Kram Karin

IMG_2251 IMG_2253IMG_2249IMG_2265 IMG_2242IMG_2264