sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 12 mars 2015

Lime- & jordgubbscheesecake


 Canon 2015-02-10 067


Min kära svägerska utbildar sig just nu till präst och jag fick möjligheten att vara med på hennes Högmässe-slutprov. Hon och hennes klasskamrater höll alla var sin högmässa med olika teman. Intressant och lärorikt. Sen att det var fyra högmässor i rad är ju en annan sak, men vad gör man inte för sin familj. Snäll som jag är så tog jag med mig lite fika – en lime & jordgubbscheesecake. Inte det vackraste bakverket men ack så god, till o med prästkandidaterna lovordade den.

Lime- & jordgubbscheesecake
Räcker till 10 – 15 personer

Botten
Då jag gillar en tjock botten så jag ökade receptet något – se parenteserna.

15 st digestivekex (20 st, nästan ett helt paket)
125 g smör, ej smält. (160 g)

Sätt på ugnen på 200 grader. Kör allt i en matberedare till en jämn massa och tryck ut i en springform, ca 24 cm. Grädda i ca 8 – 10 minuter tills den ser bakad ut. Det krävs något längre tid om du använder det större receptet.

Fyllning
500 g Philadelphiaost
3 ägg
1,5 socker
Saft från en lime

Rör osten mjuk i en egen bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan, rör sedan ner Philadelphiaosten och saft från en lime.
När botten är färdiggräddad så häll på fyllningen, botten behöver alltså inte svalna. In i ugnen igen i ca 15 – 20 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt svalna och ställ sedan i kylen i en timme´.

Gelen
1,5 liter jordgubbar (färska eller frysta)
3-4 dl jordgubbssaft
6 gelatinblad
Rivet skal från en avtvättad lime

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå i 5-10 minuter.
Dela jordgubbarna om de är stora, personligen jag gillar små hela jordgubbar.

Är det köpta frysta jordgubbar ?
Då rekommenderar jag att man kokar dom, gärna med jordgubbssaften och det rivna limeskalet. Detta för att döda eventuella bakterier som tyvärr i värsta fall kan ge magsjuka.  Låt den kokta saften svalna tills lite mer än fingervarmt. Krama försiktigt ur gelatinbladen och rör ut dom i saften

Är det färska jordgubbar? Eller frysta men hemmaplockade gubbar?
Eventuellt tina, skölja av och rensa bort allt skräp samt noppa dom. Värm försiktigt upp saften så den blir lite mer än fingervarm, krama försiktigt ur gelatinbladen och rör ut dom i saften. Blanda även i det rivna limeskalet.

Lägg jordgubbarna på kakan och täck den med saften. Låt cheesecaken stå i kylen i några timmar tills gelen stelnat helt, om möjligt helst över natten.

Varför inte fika ute i detta härligt soliga vårväder?

Kram Karin

Canon 2015-02-10 068Canon 2015-02-10 066Canon 2015-02-10 070Canon 2015-02-10 069

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar